Повернутися назад Роздрукувати

Сезон калачів. Де у Южному найсмачніша різдвяна випічка? (фото)

Сезон калачів. Де у Южному найсмачніша різдвяна випічка? (фото)

  Місто Южне, хоч і не велике, але має свої місця, де можна придбати різноманітні хлібобулочні вироби. На свята - Пасху чи Різдво - тут традиційно випікають здобні атрибути. Але де ж придбати найсмачнішого калача? Думки южненців - різняться.

З "Духмяної хати" нам похресники приносили. Дуже смачні, - Ольга, жителька Южного.

В "Духмяній хаті" найкращі. Це ручна робота, люди вкладають серце, душу та час, - Альона, жителька Южного.

Мені сподобалися від нашої пекарні "Пан Батон". І не дорого і дуже смачно. Я брала в "Копійці", але мені більше там сподобалось. Дуже смачні, свіжі, з родзинками. Загалом - смачно, - Оксана, жителька Южного.

Нахвалюють ось нашу пекарню, що дуже смачні та солодкі. Я сама не їла, але чула, що смачні, - Зоя, жителька Южного.

  Для того, аби на власні очі побачити, де ж калачі смачніші, потрібно слова южненців перевірити. Наші кореспонденти вирушили до міні-пекарні "Духмяна хата". Невеличка крамничка, в якій випікають та реалізують продукцію, зустрічає приємним ароматом випічки.

Марія Бєла, керівник міні-пекарнею.

Щороку ми робимо новий калач, враховуючи нюанси попередніх років. Багато калачів різних видів. Деякі робили спеціальні під замовлення. Також був експеримент, бо ми купили млин для муки та самі мелемо, крафтовий заміс з цільнозернової муки. Люди вже хочуть більш правильної їжі й навіть на свята. А цього річ був калач з родзинками, маком, цукатами. Це вже стандартний набір для южненців, - Марія Бєла, керівник міні-пекарнею.

  Наступна - Южненська пекарня "Пан Батон". Це справжній заклад з історією. Галина Холодова, котра працює на підприємстві з часів його заснування, розповідає, що тут завжди випікали калачі й іншу здобу, окрім хліба. Щороку допрацьовують технологію, додають щось нове, аби калач мав свої особливі смакові властивості. Печуть не менше 15 тисяч.

Галина Холодова, начальник зміни у пекарні.

Наразі ми спекли вже 10 тисяч калачів. Плануємо до 19 січня, це вже традиція, випекти ще 7-8 тисяч. У нас люди роблять все з любов'ю. Це домашні рецепти, ручна робота і працівники відносяться з повагою до тіста. Це ж різдвяні свята і калач печуть раз на рік. Кожен зацікавлений у тому, аби вдома його вже розломити, з'їсти цю смачну та красиву здобу - калач, - Галина Холодова, начальник зміни у пекарні.

  Традиційно калачі ще будуть носити та смакувати до 19 січня, до Хрещення Господнього. Після цього святки закінчаться. А ось стосовно того, де ж здоба у Южному найсмачніша - можна впевнено сказати: у двох пекарнях всі знайдуть щось собі до смаку. Це як з борщем: при однаковому наборі інгредієнтів кожна господиня зварить його по своєму. Тому купувати калач краще там, де вже звикли.