Повернутися назад Роздрукувати

Ехінацея пурпурова — красива і корисна 

Ехінацея пурпурова — красива і корисна 

  Невибаглива до ґрунтів, а також до інших природних чинників, ехінацея й нині присутня на присадибних ділянках багатьох мешканців населених пунктів місцевих громад. В рослині міс­титься чимало важливих ліку­вальних компонентів.

  Багаторічна трав’яниста рос­лина родом з південно-східної частини США. Вже з давніх часів місцеві мешканці застосовували її як добре перевірений протиза­пальний та антисептичний засіб. Препарати, створені в наші дні на основі ехінацеї, стимулю­ють центральну нервову систему, знімають наслідки фізичного та нервового виснаження, є хо­рошими біостимуляторами, який сприяє відновленню потенції, лікуює виразки, опі­ки, обмороження, приско­рює приживлення тканин після трансплантації шкіри. Препарати не викликають у людей побічних явищ.

  Ехінацея пурпурова — відмінний медонос і морозостій­ка рослина, яка може вирощува­тися в усіх зонах України. Насіння дозріває в жовтні та не потребує попередньої підготовки до черго­вого посіву. На одному місці вона може рости 10 і більше років.

  Рослину розмножують насін­ням і вегетативно за допомогою кореневищ. Насіння для отриман­ня розсади висівають в теплиці разом з овочевими культурами. Розсаду висаджують в добре про­грітий ґрунт у травні. Кореневища висаджують восени чи весною на початку вегетації.

  Лише на третій рік вирощу­вання ехінацея стає корисною до використання. З весни (початок травня) до пізньої осені можна вживати в їжу молоді листя, сте­бла та квіти рослини, додаючи їх в салати, гарячі м’ясні страви, в чай тощо.

Її коріння і наземну частину використовують у свіжому вигля­ді. Зберігають коріння для вико­ристання зимою при невисокій температурі в льохах та інших придатних місцях.

  Існує багато рецептів приготування лікувальних сумішей.

  Настій трави

1 ст. ложку подрібненої сиро­вини залити 1 стаканом кип’ят­ку, нагрівати на водяній бані 10-15 хв, настояти до охолодження, процідити й приймати по 1/3 ста­кана 3 рази на день.

  Відвар коріння

1 ст. ложку подрібненої си­ровини залити 300 мл води, нагрівати на водяній бані 30 хв, настояти до охолодження, проці­дити й приймати по 1-2 ст. ложки 3-4 рази на день перед прийманням їжі.

  Настій свіжих кореневищ 

Подрібнену сировину залити 95%-им спиртом, настояти два тижні, віджати та проціди­ти. Приймати по 25-30 крапе­ль 3 рази на день за пів години до прийняття їжі. Зберігати в хо­лодильнику. 

  Нагадаємо, що в літню пору ростуть не тільки корисні рослини, а ще й такі, на які буває сезонна алергія, наприклад, амброзія. 

Автор: Іван Ільчук.

За матеріалами газети «Слава хлібороба» № 30 (9 885).