Архів
Липень 2024 (47)
Червень 2024 (38)
Травень 2024 (64)
Квітень 2024 (56)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
ЛАН » Головні події дня » Обличчя Визирської об'єднаної громади - Валерій Стоілакі

Обличчя Визирської об'єднаної громади - Валерій Стоілакі

Обличчя Визирської об'єднаної громади - Валерій Стоілакі

  При нинішній моді на обличчя новий практичний селянський розум все ж більше довіряє людині надійній. А Валерій Володимирович з десятого року в рідному Першотравневому керував сільрадою. Стало бути, перевірили його владою. Про те, який він в ній, знають не тільки в його селі. Людський поголос на виборах - не остання річ.Обличчя Визирської об'єднаної громади - Валерій Стоілакі.  У Визирці, як і в інших селах громади, гарна плитка на тротуарах. Дерева перешіптуються за вітром з підстриженими кущами. Після нещодавнього дощу вода відразу пішла в ливневку. А ввечері, на тлі темніючого неба, уздовж вулиць спалахують стиглі яблука ліхтарів.
  Голова розповів про переоблік, що зараз йде в його новому господарстві. Цей переоблік і стане лінією відліку. Приростуть у громади активи, значить, вона на вірному шляху.Обличчя Визирської об'єднаної громади - Валерій Стоілакі.  Тут понад 25,5 тисяч гектарів землі, дитячі садки й школи, амбулаторії та фельдшерсько-акушерські пункти. І живе в громаді не одна тисяча людей. У кожного, зрозуміло, своє уявлення, яким це життя повинне бути. У Валерія Стоілакі - також. І тому, напевно, з таким задоволенням говорить він про зміни у своєму Першотравневому.
  На столі у голови рукописний лист з квадратиками - програма на рік. Половина заштрихована - значить, виконав. Один з таких квадратиків - за допомогою транспортного вузла "ТІС" на площі біля Будинку культури з'явилися тротуарна плитка й світильники. І тепер голова подумує про фонтан. Ще два квадратика - до заасфальтованих вулиць в цьому році додалися Виноградна й Стребкова. А якщо узагальнити, то за останні роки проклали понад два десятки кілометрів водопроводу. Міняли проржавілі труби на сучасні пластикові.

  Зрозуміло, тепер в плани керівника ляжуть зміни в усіх його селах. За підрахунками бюджет буде солідний, до 20 тисяч гривень на людину. Але з наступного року.Обличчя Визирської об'єднаної громади - Валерій Стоілакі.  А як в нинішньому бути? Адже його бюджет зав'язаний на район. Які суми на що виділити вирішують там, в Доброславі. А живуть тут, в громаді. Словом, є над чим голові міркувати. І ще розбурхує столична новина - адміністративну карту України збираються перекроїти. З 480 районів хочуть залишити 100. Центр місцевого життя переміститься в громаду. Де, до речі кажучи, вже 70 відсотків мешканців живуть.

  Однак як у цих громадах, в тому числі й Визирській, жити без внутрішніх зв'язків? Але щоб стара пісня "Ех, дороги ..." зазвучала "Ах, дороги!", ними й потрібно зайнятися насамперед. Це Валерій Стоілакі розуміє відмінно.
  Раніше головою Першотравневого сільради багато років працював батько голови нинішнього. Тоді довідки виписували, сесії проводили. Так, ще в сімейних сварках розбиралися. Однак важливі рішення в житті селян приймали "нагорі". Ну, і люди на "верх" цей косо поглядали: рішення-то були часом сумнівні. А багато просто не вирішувалося. А тепер місцева влада відповідає за те, що вирішила тут, на місці, зробити за свої гроші. Робити потрібно чимало. Адже в обов'язки керівника громади входить турбота про побут та освіту, медицину та культуру.
  Відремонтували Будинок культури. У ньому 460 місць. Але коли виступають тутешні артисти, буває, яблуку ніде впасти. Слава про першотравневі таланти далеко розійшлася. Не випадково пісенний ансамбль "Джерело" на Сорочинський ярмарок запрошували.
  У селі заасфальтовані вулиці, хороший магазин і соціальна аптека, що з'явилася тут, як і багато іншого, за допомогою транспортного вузла "ТІС". На новій просторій автостоянці, що поруч з теж новим шкільним парканом, Валерій Стоілакі переживає про те, що може паркувальних місць не вистачити: дітей в школу на машинах привозять - в селі чимало жителів забезпечених.
  Є заможні люди та професій інших, хто місцем проживання обрали саме це село. Про його привабливість можна судити за вартістю житла. Ціна середнього - на рівні одеської квартири.
  Голова зізнався, що в Одесі жити б не зміг, Першотравневе для нього - комфорт душевний. А комфорт побутовий окреслив завдання - потрібна вода. Взимку, правда, її вистачає. Однак влітку потужності тутешніх свердловин бракує. І до села прокладають водопровід. Дефіцит незабаром зійде нанівець.
  Якби зустрівся голова з президентом, він би радив йому одне:

Про людей не забувати. Щоб ціна на газ була прийнятною. Та й взагалі ціни не вгору, а вниз йшли. Зрозуміло, це справа прем'єрська. Але у нас звикли думати: за все відповідає президент, - Валерій Стоілакі, голова Визирської сільської ради.

  Для Валерія Стоілакі вкрай важливо, що люди про владу думають. І перш за все - про місцеву. Намагається, щоб думали добре. Щоб турботу відчували. Вона вкрай важлива для літніх. І тут тих, кому виповнюється 70, кожні п'ять років вітають. А після 90 - щороку. Буває, хтось із селян серйозно захворів. На лікування часом потрібні гроші чималі. Тоді й підключається благодійний фонд імені Олексія Ставніцера. Взагалі, голова не любить, щоб без відповіді прохання залишалися. Йому треба, щоб люди були задоволені.
  Валерій Стоілакі раніше не думав йти в голови громади, але депутат облради Олег Кутателадзе переконав.Олег Кутателадзе, депутат Одеської обласної ради.

Турботою про людей він мені Олександра Янчева нагадує. Свого часу директор тутешньої знаменитої колись птахофабрики чимало для Першотравневого зробив. Не випадково біля сільради пам'ятник йому стоїть, - Валерій Стоілакі, голова Визирської сільської ради.

  Який слід в людських долях Янчев залишив? За прикладом Валерію Стоілакі далеко не ходити. Після армії там, на фабриці, він робочим був. Але підприємству, що зростало, конче потрібні були інженери-будівельники. А директор, двоюрідний дядько, знав про тягу племінника до цієї професії. Словом, закінчив Валерій будівельний інститут і зараз вважає, що освіта йому дуже допомагає.
  А коли в селі з'явився пам'ятник Олександру Янчеву, злі язики подейкували, мовляв, родича увічнив.

Ні, це пам'ять про людину, яка багато в чому життя в нашому селі на краще змінила. І пам'ятати про нього повинні, - Валерій Стоілакі, голова Визирської сільської ради.

  На завершення у Валерія Стоілакі запитали про походження його прізвища. І він розповів те, що від діда свого чув. У дідового батька прізвище було болгарське - Волков. Але коли греки та болгари, які жили в селі, захотіли на землю предків повернутися, він переконував: "Стійте, хороші мої! Стійте, лаки!". Ось до нього і приклеїлося прізвисько. А потім і прізвище. Чи було так насправді, тепер не дізнатися. Але розповідь гарна - людині краще жити на землі, до якої вона приросла.


Автор: Аркадій Ромм.

Стаття підготовлена за матеріалом газети "Одесская жизнь" №42 от 27.10.2019.

Друк
У Визирській громаді 27 липня оголосили Днем жалоби14:41
26 лип
Працівники Першотравневого СБК готують різноманітні заходи для відвідувачів (фото)11:25
26 лип
Жителька Визирської громади Ірина Калкатіна отримала звання Мати-героїня (відео)08:44
26 лип
Мешканка Визирки Ірина Калкатіна отримала почесне звання Мати-героїня (фото)12:38
25 лип
Пожежники Визирської громади нагадали про правила пожежної безпеки у літній період (фото)12:00
22 лип
Мешканцям Визирської громади надали поради, як впоратися з літньою спекою (відео)10:00
22 лип
Захищаючи Україну загинув військовий з Калинівки Сергій Мінаєв12:53
21 лип
У Визирській СТГ нагадали про правила пожежної безпеки влітку (відео)12:00
19 лип
У Визирському ЦПМСД надали поради, як поводитися під час літньої спеки (фото)11:20
19 лип
Як працює Визирське відділення Укрпошти під час війни (відео)10:57
19 лип
Комунальники Визирської СТГ отримали новий щепоріз від проєкту USAID «ГОВЕРЛА» (фото)07:01
19 лип
У Визирському відділенні Укрпошти скоротили посаду листоноші (фото)13:00
18 лип
Визирська громада отримала новий щепоріз від проєкту USAID «ГОВЕРЛА» (відео)12:00
18 лип
Військовий з Першотравневого Владислав Тирба повернувся додому з полону11:06
18 лип
Олександр Гринчак назвав Визирську громаду лідером з допомоги захисникам (відео)10:00
18 лип
У Визирській громаді вшанували пам’ять військового з Любополя Олексія Подоляна (фото)18:17
17 лип
Василь Хміленко: про життя Першотравневого старостату під час дефіциту електроенергії (відео)10:09
17 лип
Визирська громада виділяє кошти на підтримку військових (фото)08:40
17 лип
ТІС запрошує на роботу фахівців багатьох спеціальностей (відео)14:00
16 лип
Комунальники Визирської громади забезпечують водопостачання під час відключень електроенергії (фото)08:58
16 лип
Засідання сесії Визирської сільради відвідав голова Одеської РВА Олександр Гринчак (відео)08:10
16 лип
Мешканцям Визирської громади нагадали про правила пожежної безпеки15:40
15 лип
На ТІС з’явилися нові відкриті вакансії (фото)11:39
15 лип
Як у Визирській громаді забезпечують водопостачання під час відключень електроенергії (відео)11:11
15 лип
У Визирці відбулося засідання виконкому та сесія сільради (фото)10:00
15 лип
TOP