Архів
Квітень 2024 (35)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Звіт Южненського міського голови за 2019 рік

Звіт Южненського міського голови за 2019 рік

Звіт Южненського міського голови за 2019 рік

  Під кінець року в місті завжди підбивають підсумки. Звіт міського голови Володимира Новацького є результатом роботи всіх южненців за рік.Звіт Южненського міського голови за 2019 рік.  Цього року в Южному відкривали нові об’єкти, створювали робочі місця, ремонтували вулиці й дороги, оновлювали садочки та школи, раділи перемогам спортсменів та аплодували артистам стоячи.
  Рік був насиченим подіями та випробуваннями. Попри спад роботи одного з містоутворювальних підприємств, який здавався фатальним, місто не просто живе, а активно розвивається і продовжує займати вищі показники в багатьох напрямках.
Голова міста переконаний - рік, що минає запам’ятається не тільки труднощами, а й досягненнями.
  Бюджет міста є головним компонентом системи фінансового регулювання розвитку економіки й соціальної сфери. Рішенням Южненської міської ради був затверджений бюджет міста на 2019 рік. Доходи міського бюджету складають більш ніж пів мільярда гривень. Річні доходи на одного мешканця складають майже 17 тис. гривень, що на 12% вище ніж за 2018 рік. Основними платниками до міського бюджету залишаються великі підприємства: "Одеський припортовий завод", "Морський торговельний порт "Південний", Південна філія "Адміністрація морських портів України", "Дельта Вілмар Україна".
  Южне - місто донор. В цьому році передано до Державного бюджету України понад 57 млн. гривень у вигляді реверсної дотації (вилучення). У 2020 році вилучень заплановано ще більше. Видатки міського бюджету на 2019 рік затверджені у сумі 534 млн. грн. Традиційно місто Южне займає перше місце в Україні по рівню видатків на одиницю населення, що становить за 2019 рік 16 тис. 340 грн. Темпи збільшуються, місто впевнено росте та розвивається - за останні 5 років бюджет міста виріс більш ніж у 2 рази.
Наповнення дохідної частини бюджету та економічний потенціал міста напряму залежать від роботи промислових і транспортних підприємств, які є провідними галузями міста та сприяють економічному й соціальному розвитку.
  За 2019 рік промисловими підприємствами міста реалізовано продукції на 7,6 млрд. грн. В розрахунку на одиницю населення це 233 тис. грн. По Одеській області цей показник склав 27 тис. грн., по Україні - 62 тис. грн. У загальному обсязі реалізованої промислової продукції міста, за підсумками 2019 року, найбільша питома вага припадає на реалізацію продукції, яка випускається "Дельта Вілмар Україна" - 84% та "Одеським припортовим заводом" - 15%.
  Компанія "Дельта Вілмар України" здійснює свою діяльність згідно з наміченими планами. У 2019 році робота була спрямована на виконання підготовчих і будівельних робіт з відновлення цеху з виробництва і фасування маргаринової та жирової продукції після пожежі, яка сталася на підприємстві. За 2019 рік обсяг інвестицій склав 180 млн. грн. (ступінь готовності об’єкту 35%). За рік заводом очікується зростання темпів виробництва олії на 9% та заплановано реалізувати продукції більш ніж на 6 млрд. грн.
  Внаслідок відсутності стабільного джерела постачання природного газу, Одеський припортовий завод протягом останніх двох років працював неритмічно з частковою завантаженістю виробничих потужностей. Фінансові труднощі кожної сім’ї працівників Одеського припортового заводу - це втрати міста в цілому. Для стабільної роботи підприємства адміністрацією Одеського припортового заводу, владою міста були надіслані звернення на адресу Фонду державного майна України, до прем’єр-міністра щодо відновлення роботи виробничих потужностей підприємства.
  Було багато особистих зустрічей мера міста з президентом та прем’єр-міністром України. А участь керівництва підприємства, а саме особисто його директора Сергія Миколайовича Назаренка зіграло важливу роль у відновлені роботи заводу.
  Запуск хімічного підприємства стало справою всього міста, кожної сім’ї. Вдалось відновити роботу заводу і зупинити кадрову кризу. Це - перемога працівників підприємства, які не отримуючи гідної зарплати, залишилися вірними своїй справі, своєму заводу. Це перемога пенсіонерів, які повернулися на підприємство, аби не допустити його остаточного зупинення. Це десятки звернень і тисячі підписів на захист людей і їхню підтримку.
  Завод запрацював. В результаті, у повному обсязі погашена заборгованість по заробітній платі працівникам підприємства, повернена заборгованість до бюджету по платі за землю. Завод нарощує свої темпи. За підсумками року очікується реалізація зростання обсягів виробництва аміаку на 57%, карбаміду та мінеральних добрив на 79%. За цей період до кінця року заводом очікується реалізувати хімічної продукції на 13% більше, ніж за минулий рік.
  Порт"Південний" займає провідне місце в країні з вантажообігу серед морських портів. У загальному обсязі переробки вантажів на морський порт "Південний" припадає понад 34% вантажообігу України. За очікуваними даними Адміністрації морського порту "Південний" за 2019 рік, обсяг перероблення вантажів складає 42 мільйони 805 тисяч тонн.
  Пріоритетним напрямком у 2019 році було відстоювання інтересів з соціальних питань державного підприємства "Морський торговельний порт "Південний", у зв’язку з реалізацією проєкту концесії майна підприємства. Представники порту та Южненської міської ради були залучені до діяльності Робочої групи з питань проведення аналізу ефективності впровадження концесійного проєкту в морському порту "Південний" в Міністерстві інфраструктури України, в результаті якої, прийнято рішення з наступними умовами: відсутність скорочення чисельності персоналу протягом 5 років, збереження заробітної плати протягом 3 років, відсутність внесення змін до колективного договору підприємства протягом 5 років, включення 5% відрахування від капітальних інвестицій до місцевого бюджету міста Южне.
  Основні проєкти, які впроваджуються підприємством - модернізація вугільно-рудного комплексу та модернізація перевантажувального обладнання і це 13 млн. грн. капітальних інвестицій підприємства за 2019 рік.
  Важливе місце у розвитку Южного займає малий і середній бізнес, який забезпечує 26% надходжень до місцевого бюджету. Для порівняння у 2005 році цей показник був лише 8%.
  Щороку товарообіг підприємств роздрібної торгівлі в середньому зростає на 12-15 відсотків. За останній рік він виріс на 17 відсотків. Обсяг реалізованої продукції (товарів, послуг) суб’єктів господарювання - фізичних осіб-підприємців виріс на 38 відсотків (це - понад 400 млн. грн.).
  На території міста працює близько двох тисяч суб’єктів господарювання, у тому числі майже 700 юридичних осіб та 1300 фізичних осіб-підприємців.
  В структурі зайнятості 53% населення міста працює на провідних підприємствах міста, 6% у сфері освіти, 3% в охороні здоров’я, 2% у будівництві, 25% - представники малого і середнього бізнесу, 11% припадає на фізичних осіб-підприємців. Разом 37%. Це вперше за всю історію розвитку міста.
  Місто Южне - місто з перспективами активного розвитку в інвестиційній сфері. Лідер серед міст Одеської області з освоєння капітальних інвестицій на 1 особу - це 16 тис. грн, по Одеській області - 10 тис. грн., по Україні - 14 тис. грн.
  Залучення інвестицій в промислову галузь - це низка планомірних заходів, які поступово набувають системного характеру. За результатами 2019 року є два потенційні інвестори виробничої галузі.
  Компанія "D-ENERGY" створила проєкт машинобудівельного заводу. Протягом цього року представники компанії брали участь у земельних торгах в місті Южному, у формі аукціону. За результатами аукціонів було придбано право оренди на три земельні ділянки, загальною площею 1,40 га, сума річної орендної плати склала 1,3 млн. грн. Термін будівництва заводу - 3 роки. Початок будівництва - весна 2020 року. Запуск заводу дозволить вирішити низку важливих питань, серед яких - створення 100 нових робочих місць і наповнення бюджету міста.
  Компанія "Вердо" (Данія) протягом 2019 року займається вивченням можливостей м. Южне для будівництва сміттєспалювального заводу. Основним фактором затримки з наданням відповідної пропозиції - економічна обґрунтованість будівництва заводу через недостатню кількість відходів міста. Для розв'язання цього питання м. Южне вивчає можливість збільшення обсягу зборів відходів.

  На сьогодні, нарешті недобудована споруда по вулиці пр. Гр. Десанту має нового власника, який вже розпочав роботи з будівництва "Торговельно-розважального комплексу "Волна". Термін здачі об’єкту - 2021 рік, об’єм інвестицій - близько 2 млн. євро. Це 60 нових робочих місць.
  Нещодавно Южненською міською радою прийнято рішення "Про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки під розміщення автовокзалу". Це означає, що найближчим часом для южненців та гостей міста буде збудований новий зручний автовокзал, який буде облаштований не тільки комфортним залом очікування, кімнатою матері та дитини, камерами схову, а й медичним пунктом, сучасним кафе та міні-готелем.
  Протягом цього року для потенційних інвесторів сформовані земельні ділянки для продажу на земельних торгах під будівництво яхтового туристичного комплексу "Марина", готельного та водноспортивного комплексу.
  Проведений І Міжнародний інвестиційний форум в м. Южному, за участі представників вітчизняних та іноземних ділових кіл, бізнес-спільнот та урядовців. Також серед запрошених були представники іноземних дипломатичних установ та торговельно-економічних місій в Україні, делегації з міст-побратимів міста Южного. Амбітні проєкти міста Южного привертають до себе увагу. Місто стає цікавим для представників великого бізнесу.
  Розташування потужних підприємств в одному місці з розвинутою інфраструктурою приваблює майбутнього інвестора можливостями й перспективами розвитку. Аналіз роботи підприємств показує постійне зростання економічних показників навіть в умовах змін.
  Стабільний курс, яким місто впевнено іде, приносить свої результати. Ще вчора мало хто б міг повірити, що біля великих містоутворювальних підприємств "Одеський припортовий завод" та порт "Південний" може вирости підприємство з найвищою середньою заробітною платою в Україні - "Дельта Вілмар". Інвестиції у 260 млн. доларів стали реальністю.
  Цьогоріч, в рамках міжнародних відносин, було проведено близько 20 заходів, серед яких не тільки зустрічі іноземних делегацій в Южному, а насамперед участь представників міста в міжнародних заходах. Аматори, учасники творчих колективів палацу культури "Дружба" (майже 100 людей) віком від 12 до 65 років цьогоріч мали змогу відвідати міжнародні культурні заходи в містах-побратимах (м. Кьорменд (Угорщина) та м. Каварна (Болгарія). Це яскравий приклад того, як працюють договори співпраці між містами-побратимами.
  Нині ніхто не обмежує м. Южне у кількості підписаних договорів, у кількості міст-партнерів, міст-побратимів. Але важлива якість цих відносин. Тому, сьогодні, кожен мешканець знає країни, в яких Южне має міста-побратими. Тематичні сквери - одна з візитівок. В наступні роки має заявитися Угорський та Болгарський сквери.
  Керівництво прагне розвивати місто через проведення ефективної інвестиційної політики, створення привабливого іміджу міста, що є запорукою розвитку та залучення інвестицій в майбутньому.
  Важливими напрямками діяльності місцевої влади є: забезпечення соціального захисту населення міста, створення умов для розвитку доступної та якісної системи освіти міста, надання якісних і доступних медичних послуг.
  На соціальний захист та соціальне забезпечення населення з міського бюджету передбачено майже 50 млн. грн., в тому числі субвенції з державного бюджету, що склали 34,5 млн. грн.
  На реалізацію заходів Програми соціального захисту окремих категорій населення у 2019 році передбачено з місцевого бюджету 5 млн. грн. В порівнянні з 2015 роком видатки зросли більш, ніж у 5 разів. Тобто, понад 3 тисячі мешканців міста, які опинилися в складних життєвих обставинах, отримали допомогу з місцевого бюджету. Це приблизно 10% жителів міста.
  Відповідно до Стратегії економічного і соціального розвитку міста Южного до 2020 року, в соціальній сфері активно ведеться будівництво сучасного реабілітаційного центру для осіб з інвалідністю, будівельна готовність становить 20%.
  Починаючи з 2016 року в місті забезпечено безкоштовне перевезення мешканців міста Южного коштом місцевого бюджету (це єдине місто в Україні з такою можливістю). У 2019 році збільшена кількість рейсів до 7 в день, що дозволило досягти значного соціального ефекту функціонування системи міського пасажирського транспорту міста, та збільшити пасажиропотік. За 9 місяців 2019 року на міському автобусному маршруті перевезено 56 тисяч пасажирів. Всі перевезення на міському маршруті компенсуються місцевим бюджетом.
  Коштом державного та місцевого бюджетів дитина, позбавлена батьківського піклування, буде забезпечена житлом.
Фінансування загальноосвітніх навчальних закладів та закладів охорони здоров’я проводиться шляхом субвенцій з державного бюджету. Ці напрямки використання коштів є найбільшими в структурі видатків бюджету.
  Користуючись освітньою субвенцією у 2019 році виділено 40 мільйонів 720 тис. грн., що складає більш ніж 11 тис. грн. на утримання одного учня в рік у загальноосвітніх навчальних закладах, що на 21% більше, ніж у 2018 році.
  Коштом медичної субвенції виділено 23 мільйони грн., що складає 715 грн. на одного мешканця міста.
  Враховуючи нестачу державної освітньої та медичної субвенцій, з міського бюджету на ці галузі було додатково виділено 58 млн. грн. Додаткові видатки на освіту склали понад 39 мільйонів грн. Додаткові видатки на охорону здоров’я склали понад 19 мільйонів грн.
  Одним із пріоритетних завдань освіти є питання забезпечення доступу для якісної освіти дітей з особливими освітніми потребами. У лютому 2019 року в м. Южному запрацював Інклюзивно-ресурсний центр Южненської міської ради, де створені належні умови для приймання дітей залежно від порушення розвитку дитини з особливими освітніми потребами. Витрати на забезпечення діяльності центру майже стовідсотково фінансуються з місцевого бюджету. В закладах освіти міста навчається 86 дітей з особливими освітніми потребами. Протягом року за підтримки місцевого бюджету (59% від загальної вартості) в місті реалізується проєкт "Нова українська школа". 14 вчителів перших класів шкіл міста стали першопрохідцями у впровадженні проєкту.
  У 2019 році завершено реформування первинної ланки медичної допомоги. Коштом місцевого бюджету підприємство повністю укомплектовано медичною технікою, оргтехнікою та меблями. З місцевого бюджету проводиться 100% фінансування для забезпечення лікарськими засобами пацієнтів з орфанними захворюваннями. Додатково виділені кошти для забезпечення препаратами інсуліну хворих на цукровий діабет, оскільки коштів, передбачених державним бюджетом не вистачає.
  На стадії завершення підготовка до реформування вторинної ланки медичної допомоги. Для забезпечення надання якісної медичної допомоги населенню та для комфортного перебування хворих у стаціонарних відділеннях лікарні, додатково виділено кошти на придбання медичного обладнання та проведення капітальних ремонтів - 10 млн. 703 тис. грн.
  В місті Южне за 11 місяців 2019 року народилось 226 дітей (з них 198 дітей в Южненській міській лікарні), в тому числі 130 хлопчиків та 96 дівчат.
  Особлива увага приділяється і розвитку спорту. Головною подією року стало відкриття Южненської дитячо-юнацької спортивної школи.
Спортсмени у 2019 році традиційно продемонстрували високі досягнення. БК "Хімік" - у сезоні 2018-2019 років стали чемпіонами України у Суперлізі та фіналістами Кубку України. Всеукраїнська Юнацька Баскетбольна Ліга: "Хімік-02" - 2 місце, "Хімік-07" - 1 місце. ВК "Хімік" - стали переможцями Чемпіонату України, Кубку України та Суперкубку України. На початку нового ігрового сезону (2019-2020) у жовтні місяці волейболістки вперше в історії клубу потрапили до групового етапу Ліги чемпіонів. Також це сталося вперше і для всієї України. ГК "Портовик" - продовжує виступати у Суперлізі України; є призерами у Чемпіонаті України з пляжного гандболу. Всеукраїнські пляжні ігри - І місце.
  Є високі результати в особистих видах спорту: Вихованка ФСК "Хімік" Анастасія Тодорова виборола Олімпійську ліцензію з веслування на участь в Олімпійських Іграх у Токіо 2020 р. Вихованки СК "КЕМПО" Юлія Шульженок та Анастасія Матвієнко здобули відповідно срібну та бронзову нагороди на Чемпіонаті Європи серед юніорів. Також на Кубку Світу у Будапешті Юлія Шульженок здобула перемогу, а Едуард Коршунов та Катерина Гладкая здобули срібні нагороди. Вихованці міських спортивних закладів центру "Спорт для всіх" та Спортивно-оздоровчого центру стали переможцями та призерами Чемпіонатів України та Області з різних видів спорту.
  Важливою подією у культурному житті міста Южного стало розширення музейної площі та оснащення його сучасним обладнанням. Тепер музей знаходиться в будівлі Палацу культури. Протягом 2019 року Палацом культури підготовлено та проведено 164 заходи.
  У 2019 році створено Молодіжну раду при Южненському міському голові, яка стала об’єднувати навколо себе молодь міста.
Організовано відпочинок групи дітей, які проживають на лінії зіткнення. Це учні та педагоги степнянської школи Маріїнського району Донецької області з прифронтових сіл, які знаходяться за 7 км від лінії зіткнення.
  Організоване оздоровлення 26 дітей міста Южного, які потребують особливої уваги та підтримки.
  Місто продовжує динамічно розвиватися та створювати якісні та комфортні умови життя задля добробуту мешканців.
  Коштом місцевого бюджету у 2019 році на розвиток інфраструктури об’єктів освіти, а саме капітальний та поточний ремонти приміщень, матеріально-технічну інфраструктуру закладів виділено: на дошкільні заклади 7 млн. 264 тис. грн., на школи - 19 млн.305 тис. грн. на розвиток інфраструктури об’єктів охорони здоров’я, а саме на капітальний ремонт фасаду міської лікарні виділено 5 млн. грн.
  На житлово-комунальне господарство у 2019 році виділено 61 млн. грн., які використані: на водопровідно-каналізаційне господарство - 4 млн. грн.; на благоустрій міста - 37 млн. грн.; на поточний ремонт доріг - 419 тис. грн. на капітальний ремонт житлового фонду в рамках "Програми фінансової підтримки ОСББ" - 20 млн. грн., що на 7 млн. 500 тис. грн. більше, ніж у минулому році.
  В місті Южне створено та здійснюють діяльність 55 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Майже 12% міського бюджету розвитку припадає на їх підтримку. Це найвищий показник в Україні.
  Найбільший проєкт благоустрою міста - це реконструкція проспекту Миру, який буде завершено до кінця 1-го півріччя 2020 року. Здійснюється благоустрій території біля житлового будинку "Доступне житло". Побудований в мікрорайоні індивідуальної забудови дитячий майданчик на перехресті вулиць Виноградної та Одеської.
  Зростає і потенціал розвитку спорту. За цей рік було розпочато та наразі на завершальній стадії будівництво сучасного майданчика для вуличного баскетболу з сучасним обладнанням. На цьому майданчику можливо буде проводити змагання різного рівня. На стадії будівництва (реконструкції) знаходиться сучасний спортивний майданчик при комунальному закладі - школі №1 (виділено на 2019 рік 10 мільйонів гривень). Здача об’єкту запланована до кінця першого півріччя 2020 року.
  Будівництво доступного житла за сучасними стандартами є першочерговими заходами з метою підвищення умов проживання мешканців міста. Замовниками у цьому році вводиться в експлуатацію житловий будинок на 210 квартир, у ІІ мікрорайоні - на 142 квартири, житловий будинок у ІV мікрорайоні на 51 квартиру. За виконання Програми "Доступне житло" побудований та введений в експлуатацію другий житловий будинок (на 99 квартир). Загалом за 2019 рік введено 41 тисяча 398 м2 загальної площі житла.
  Розвиток міста безпосередньо пов'язаний зі створенням нових об’єктів. У Южному при в'їзді в місто побудований та з вересня працює сучасний супермаркет мережі "АТБ маркет", компанія, що спеціалізується на роздрібній торгівлі. Його поява дозволила створити 20 нових робочих місць та збільшити надходження до місцевого бюджету.
  Ведуться переговори щодо появи в місті ще одного торгового центру - мережі "Епіцентр", компанії, яка є лідером з роздрібної торгівлі в Україні.
  Сформовані земельні ділянки під будівництво наступних соціальних об'єктів: школи в ІІ мікрорайоні; територіального центру соціального обслуговування по вулиці Будівельників; гуртожитку 1,7 мікрорайон.
  Перелічені досягнення та майбутні можливості розвитку є результатом системних заходів реалізації соціально-економічної політики міста спрямованих на: підвищення якості рівня життя, створення нових робочих місць та забезпечення гідною заробітною платою, створення комфортних умов проживання населення, розвиток соціальної інфраструктури, якісних медичних та освітніх послуг.
  Нові плани та цікаві проєкти викладені в програмі соціально-економічного розвитку міста Южного на 2020 рік.

Друк
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
У Визирській громаді вшанували пам’ять героїв-захисників (фото)12:00
11 кві
У Визирці відсвяткували 20-річчя дитячого садка «Пролісок» (фото)10:39
11 кві
Підприємці Визирської громади можуть взяти участь у вебінарному проєкті від «Дія.Бізнес»10:00
10 кві
У Любополі Визирської СТГ комунальники висаджують квіти (фото)12:00
09 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заходи до Всесвітнього дня здоров’я (фото)10:00
09 кві
У Визирській громаді підбили підсумки громадського обговорення щодо перейменування Першотравневого17:42
08 кві
У Визирській громаді почався набір у Школу Молодіжної ради14:43
08 кві
Тетяна Сливець: про роботу Любопільського СБК під час воєнного стану (відео)11:00
08 кві
У Першотравневому почалися громадські обговорення щодо перейменування двох вулиць10:00
08 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заняття з мінної безпеки для дітей (фото)13:00
05 кві
У Визирській громаді відзначили 80-ту річницю визволення від фашистських загарбників (фото)12:10
05 кві
У Визирській громаді відбувся освітній тренінг для молоді12:00
04 кві
Жителі Першотравневого можуть проголосувати за нову назву села (відео)10:00
04 кві
TOP