Архів
Квітень 2024 (37)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Проблеми транспортного сполучення Южненської ОТГ і шляхи розв’язання

Проблеми транспортного сполучення Южненської ОТГ і шляхи розв’язання

Проблеми транспортного сполучення Южненської ОТГ і шляхи розв’язання

  Влада Южненської об'єднаної територіальної громади сьогодні прагне забезпечити жителів приєднаних населених пунктів можливістю повною мірою користуватися всіма благами міської громади. Рівний доступ до інфраструктури всіх жителів громади можливо реалізувати тільки при наявності громадського транспорту, який з'єднає всі її населені пункти.

Валентина Попоніна, староста Сичавського старостату Южненської ОТГ.

Валентина Попоніна, староста Сичавського старостату Южненської ОТГ

Транспорт ходить зараз, але його не вистачає. Почалася весна і на дачі почало багато людей їздити. І зараз проблема, що сичавських пасажирів багато автобусів не беруть. У Сичавці не завжди автобуси зупиняються, у зв’язку з тим, що тільки сидячі місця повинні бути. Раніше бувало набивався повний автобус, а зараз тільки сидячі. В основному люди заздалегідь йдуть, за кілька годин, купують квитки на той автобус, який йде в Кошари.

  Сьогодні також вирішується питання про запуск пільгового муніципального маршруту, який забезпечив би комфортну доставку сичавців в місто і назад. Цей транспорт необхідний, але це потребує значних витрат з міського бюджету.

  Схожа проблема і в селищі Нові Білярі. Тут влада спробувала скорегувати роботу наявного маршруту № 68, який повинен в певний час заїжджати в селище і підбирати пасажирів. Багато водіїв неохоче виконують ці вимоги, або ж зовсім їх ігнорують і рухаються далі по трасі, минаючи Нові Білярі.

Лариса Громова, мешканка селища Нові Білярі Южненської ОТГ.

Лариса Громова, мешканка селища Нові Білярі Южненської ОТГ

Оскільки це вже єдина ОТГ, людям потрібно звертатися і в служби Южного, дітей вранці возити в школу, в садок, увечері з роботи добиратися, на базар з'їздити і так далі. Але досі ніякого результату немає. Розв’язували питання з приводу заїзду 68-го маршруту в Нові Білярі. Склали графік, але поки не затвердили ні кількості зупинок, ні маршрут проїзду в Нових Білярях. Тому люди ще не звикли до того, що будуть на постійній основі ці маршрути. Водії відмовляються заїжджати, оскільки люди не знають ще, що точно прийде транспорт. Чекати тут транспорт? А раптом він не з’явився, людям знову ж самим добиратися на трасу.

  Муніципалітети європейських країн традиційно надають велике сприяння розвитку системи громадського транспорту. Німеччина, Швейцарія, Данія, Нідерланди та інші розвинені країни Європи на національному рівні прийняли рішення про розвиток екологічної та безпечної мережі громадського транспорту.

  У Німеччині муніципалітети інвестують десятки млн євро в створення такої інфраструктури. Там навіть малі міста мають свої транспортні мережі автобусного і трамвайного сполучення. Передмістя найчастіше з'єднують з центром саме електропоїздами, які за своєю суттю схожі з метрополітеном, але переміщаються переважно наземним способом.

  В процесі приєднання до Южненської громади Сичавської сільської та Новобілярської селищної рад говорилося про те, що село і селище зможуть користуватися повною мірою міською інфраструктурою. Лікарні, школи, дитячі садки та комерційні підприємства, поїздки на роботу або для отримання будь-яких товарів або послуг, — до всіх цих об'єктів повинен бути забезпечений вільний і рівний доступ для всіх жителів громади.

  Місцева влада робить спроби організувати зв’язок з передмістям шляхом зміни алгоритму роботи чинних і запуску нових автобусних маршрутів. Головною перешкодою на шляху створення ефективної мережі автобусного громадського транспорту всередині громади є економічна складова. Так, наприклад, іноді водії рейсових автобусів відмовляються заїжджати в Нові Білярі й залишати вільні місця для жителів селища через підвищення витрати палива і відсутності гарантії наявності тут пасажирів. Розв’язанням даної проблеми може стати муніципальний електротранспорт.

Віталій Кутателадзе, депутат Южненської міської ради.

Віталій Кутателадзе, депутат Южненської міської ради

Я не з чуток знаю, що в сільській місцевості є серйозна проблема — це транспортна складова, а саме, дістатися на роботу, назад з роботи додому, поїхати в магазин скупитися. Ця проблема є, і вона була завжди. Я вважаю, що ми не повинні боятися її вирішувати. І в даному випадку така пропозиція, а саме, трамвайні шляхи сполучення дуже швидко і якісно розв’язують ці проблеми. Ми не повинні боятися чогось нового. Я думаю, що жителі села в першу чергу отримають поліпшення транспортної складової, у них з’явиться розвинена комунікація. Потрібно поїхати в сусіднє село, в магазин, на роботу або в місто — будь ласка, всі можливості під рукою.

  Організація трамвайного сполучення між населеними пунктами громади допоможе вирішити й проблеми дачників, які під час сезону відпочинку змушені товпитися в автобусі, щоб дістатися до своїх дачних ділянок. Часто в автобусах не вистачає місця для перевезення всіх охочих, також важливо не забувати, що багато везуть з собою саджанці дерев і рослин, садовий інвентар та інші атрибути дачного побуту.

Віталій Кутателадзе, депутат Южненської міської ради

Поруч з Южним є села, у нас є ще дуже багато дачних селищ. Тому як місце, в якому ми знаходимося, це гарне місце на узбережжі й Чорного моря, і лиману. У нас є чудові дачні селища, які теж отримають поліпшення комунікаційної транспортної складової, шляхом організації доступу до трамвайної лінії. Люди зможуть сісти на трамвай і приїхати куди їм необхідно. Він ходить регулярно, люди за часом можуть визначати свій графік, шляхи не заносить снігом, дощ їм не перешкода — це екологічно чистий транспорт і ми зможемо організовувати транспортування людей декількома вагонами відразу, що забезпечить нормальну кількість сидячих місць, як годиться.

  Мобільність, екологічність і безпека — основні завдання сучасного громадського транспорту. Як в населених пунктах, так і на дорогах міжміського сполучення відомі випадки аварій за участю громадського транспорту, в тому числі і з трагічними наслідками.

  Залізничний же транспорт сьогодні в трійці найбільш безпечних способів пересування. Розвинена мережа трамвайних ліній створить усі умови для швидкого переміщення людей між населеними пунктами громади, зробить його максимально безпечним і комфортним.

  Трамвайне сполучення — один із найбільш економічних, екологічних і безпечних видів транспорту. Сьогодні капітальні вкладення в подібні проєкти із залученням європейських донорів, бюджетів міста, області та держави дозволить створити безпечну транспортну мережу всередині великої Южненської громади, а також в перспективі, приносити додаткові доходи муніципалітету, які можна в майбутньому направляти на забезпечення безкоштовного проїзду пільговим категоріям населення, модернізувати та розвинути транспортну інфраструктуру, приводячи її до європейських стандартів.

  Южне продовжує рости і розвиватися. Тут працюють як підприємства малого і середнього бізнесу, так і промислові гіганти. Безпека і комфорт переміщення жителів міста до своїх робочих місць і назад додому — важлива складова привабливості громади для потенційних інвесторів. Питання екології, зменшення загазованості повітря — це майбутнє дітей, їх здоров’я і безпека.

  Сьогодні проєкт будівництва розвиненої мережі трамвайного сполучення в Южненській об'єднаній територіальній громаді може комусь здатися важким для реалізації, але в майбутньому він створить комфортні умови проживання для южненців, а також сформує додаткові економічні можливості для розвитку громади.

Автор: Владислав Горшкодьор.

Друк
Схожі новини:
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
У Визирській громаді вшанували пам’ять героїв-захисників (фото)12:00
11 кві
У Визирці відсвяткували 20-річчя дитячого садка «Пролісок» (фото)10:39
11 кві
Підприємці Визирської громади можуть взяти участь у вебінарному проєкті від «Дія.Бізнес»10:00
10 кві
У Любополі Визирської СТГ комунальники висаджують квіти (фото)12:00
09 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заходи до Всесвітнього дня здоров’я (фото)10:00
09 кві
У Визирській громаді підбили підсумки громадського обговорення щодо перейменування Першотравневого17:42
08 кві
У Визирській громаді почався набір у Школу Молодіжної ради14:43
08 кві
Тетяна Сливець: про роботу Любопільського СБК під час воєнного стану (відео)11:00
08 кві
У Першотравневому почалися громадські обговорення щодо перейменування двох вулиць10:00
08 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заняття з мінної безпеки для дітей (фото)13:00
05 кві
У Визирській громаді відзначили 80-ту річницю визволення від фашистських загарбників (фото)12:10
05 кві
TOP