Архів
Березень 2024 (43)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
Жовтень 2023 (29)
ЛАН » Головні події дня » Годувальники країни: Григорій Фінагеєв про хліборобське ремесло

Годувальники країни: Григорій Фінагеєв про хліборобське ремесло

Годувальники країни: Григорій Фінагеєв про хліборобське ремесло

  Фермерське господарство «Фінагеєв», очолюване Григорієм Фінагеєвим, депутатом Доброславської селищної ради, було створене в 1994 році, маючи у своєму розпорядженні на перших порах всього 16 гектарів орної землі. Сьогодні фермерська нива тут становить понад 10 тисяч гектарів. Це одне з великих господарств Одещини, орні землі якого розташовані на території Доброславської, Визирської та Курісовської об’єднаних територіальних громад Одеського і сусіднього Березівського районів.

  І все ж, не дивлячись на розташування цього агроформування в зоні ризикованого землеробства, йому не один рік вдається впевнено, як то кажуть, триматися на плаву, виконувати усі свої зобов’язання перед пайовиками, своєчасно сплачувати доведені податки та ще й дбати про нарощування власного виробничого потенціалу. 

  — Шановний Григорію Парфирійовичу, при усіх поточних негараздах, включаючи й кліматичні, успішна виробнича діяльність очолюваного вами фермерського господарства, протягом понад чверть столітнього періоду, — це своєрідне мистецтво чи вдача?

Григорій Фінагеєв, керівник фермерського господарства «Фінагеєв»

Зварити смачний український борщ — це також мистецтво. Потрібно знати коли, чого і скільки покласти в каструлю. Так і в землеробстві: необхідно грамотно і чітко дотримуватися усього технологічного ланцюжка вирощування кожної культури, не жаліти вкладати у землю того, чого вона вимагає. А ще не слід прагнути «винайти велосипед» у землеробстві. Все вже давно винайдено нашими дідами, батьками. Роби так, як вони та не забувай частіше заглядати в книги, переймаючи там все те, що рекомендує аграріям сучасна наука. 

Ну і, слово. Слово господаря повинно бути виваженим і твердим. Потім вже договори, печатки, підписи. Так було ще в купецькому середовищі минулих століть. Це важливо і в наші дні. Ганебним вважалося порушити дане комусь слово. До цього ще слід додати й чисто вміння працювати з людьми. Ставитися до них потрібно так, як би ви хотіли, щоб вони ставилися до вас. 

І, звичайно, мати від природи хоч трішки бізнесового хисту. І віддача неодмінно буде. Так вже склалося, що в усі часи аграрний сектор був далеко не на першому місці у нас в країні. Мало що змінилося у кращий бік і в наші дні. Коротко кажучи: «Порятунок потопаючих в руках самих потопаючих». Тобто нині мало виростити добрий врожай, навіть відмінної якості, не менш важливо його зберегти й дочекатися реальної ціни, встояти від спокуси продати вирощене, як кажуть, з-під комбайна і насамкінець не допустити до того, щоб значна частина доходу від важкої багатомісячної праці дісталася не фермеру, а посереднику. Для цього він має бути всебічно ерудованим, володіти чималою витримкою у ході проведення важливих ділових контактів з бізнес-партнерами.

  — Вам, як керівнику фермерського господарства, нерідко доводиться у повсякденній виробничій діяльності в одній особі представляти весь склад інженерно-технічних працівників, інколи заміняти і механізатора, і водія. Чи не клопітно буває?

Григорій Фінагеєв, керівник фермерського господарства «Фінагеєв»

Не зовсім так! На щастя, у нас хороший колектив однодумців: це і мій син Олександр — головний інженер, і Юрій Мукієнко — головний агроном, і керівники відділками господарства Ігор Приймак, Микола Фінагеєв, і Михайло Тимофієв — завідувач токового комплексу, і Олександр Соловйов — юристконсультант. Крім них механізатори Олександр Дуневич, Валерій Голубенко, водії Віктор Попков, Микола Фабулян, завідувачка їдальні Людмила Фабулян та багато інших. Всіх не перелічити. Це, безумовно, справжні мої соратники й помічники. Тому, які б не були негаразди на виробництві, знаю, що практично кожен член колективу прийде на виручку. В кінцевому підсумку це дуже для нас важливо.

  — На сьогодні в повному розпалі жнива. Тому цю тему аж ніяк не можна обійти стороною.

Григорій Фінагеєв, керівник фермерського господарства «Фінагеєв»

Звичайно, жнива — вінець хліборобської праці. Цьогоріч озимі зернові та технічні культури у господарстві представлені наступним чином: маємо 4,8 тисячі гектарів озимої пшениці, 4 тисячі гектарів озимого ячменю, 1,3 тисячі гектарів озимого ріпаку. Перспективи на врожай усіх культур досить непогані. На перших гектарах ячмінного поля на круг збираємо понад 30 центнерів збіжжя. На жнивних роботах в господарстві задіяно 5 комбайнів марки «John Deere» і 6 тракторів цієї ж марки, 11 вантажних автомобілів також закордонних марок. Одним словом, маємо весь необхідний технічний парк для успішного проведення збирання вирощеного врожаю. Тож є усі перспективи в нинішньому році, як кажуть, бути з великим хлібом. Головне, щоб погодні умови залишалися сприятливими під час проведення цієї важливої сільськогосподарської кампанії.

  — І, насамкінець нашої розмови, що б Ви побажали своїм колегам-фермерам?

Григорій Фінагеєв, керівник фермерського господарства «Фінагеєв»

Головне — цінити наше хліборобське ремесло, якому кожен з нас присвятив себе, проявляти професійну солідарність, підтримку одне одному в скрутну годину і завжди пам’ятати, що робимо усі ми одну архіважливу справу — годуємо країну. А ще хочу, навіть у нинішні непрості часи, усіх налаштувати на позитив: живіть, працюйте і радійте життю. Іншого не раджу. Вдачі вам, мої колеги, щедрих вам ужинків.

  Розмову провів Іван Рафальський.

  За матеріалами газети «Слава хлібороба» № 28 (9 880).

Друк
Схожі новини:
Визирська громада підписала меморандум про співробітництво з ГО «Центр політичних студій» (фото)11:54
28 бер
У Визирській громаді відбулося засідання депутатів сільради (відео)10:56
28 бер
У Визирці провели ярмарок вакансій (фото)10:00
28 бер
У Першотравневому комунальники висаджують молоді рослини (фото)09:47
27 бер
На вулиці Виноградній у Першотравневому встановили «лежачих поліцейських» (відео)08:53
27 бер
У Визирській громаді триває висадка молодих рослин (відео)09:57
26 бер
У селі Першотравневе встановили «лежачих поліцейських» (фото)08:47
26 бер
Визирський ліцей визнали опорним закладом освіти13:08
25 бер
У Любопільскому старостаті відбувся виїзний прийом першого заступника Визирського сільського голови10:00
25 бер
У Визирській громаді вшанували пам’ять воїна-героя Віталія Семибратова (фото)12:19
24 бер
У Визирському ліцеї діє учнівське самоврядування (фото)12:00
22 бер
У Визирському будинку культури відбудеться ярмарок вакансій11:00
22 бер
Комунальники Визирської СТГ відзначили професійне свято (відео)10:00
22 бер
Як працює учнівське самоврядування у Визирському ліцеї (відео)13:42
21 бер
У Визирській громаді відзначили День працівників ЖКГ (фото)11:51
21 бер
Як жителі Визирської СТГ можуть безкоштовно пройти курси водіїв (відео)10:54
21 бер
Жителі Визирської громади можуть безкоштовно пройти водійські курси (фото)12:00
20 бер
Працівники Визирського ЦНАПу поділилися результатами роботи за 2023 рік (відео)10:00
20 бер
У Першотравневому ліцеї провели тренінг з написання громадських проєктів для шкільних команд (фото)14:00
19 бер
Володимир Німчук: головне, що ми зберегли творчі колективи (відео)12:02
19 бер
У Визирському ЦНАПі підбили підсумки роботи за 2023 рік (фото)10:00
19 бер
На підприємстві «ТІС-Вугілля» є відкриті вакансії на посаду водіїв ковшових навантажувачів (відео)10:00
18 бер
У Визирському ЦНАПі відбувся виїзний прийом фахівця Пенсійного фонду (відео)13:00
15 бер
«ТІС-Вугілля» запрошує на роботу водіїв ковшових навантажувачів (фото)11:49
15 бер
У Визирці відбувся виїзний прийом фахівця Пенсійного фонду (фото)13:04
14 бер
TOP