Архів
Квітень 2024 (49)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Визирська громада: де буде центр ОТГ? (фото)

Визирська громада: де буде центр ОТГ? (фото)

Визирська громада: де буде центр ОТГ? (фото)

  Визирська громада розпочинає свою історію з 2015 року. На той час вона повинна була складатися із 4 сільрад: Визирської, Першотравневої, Любопільської, Сичавської та однієї селищної - Новобілярської. За декілька років два населених пункти відклали свою участь в об'єднанні.

Визирська громада: де буде центр ОТГ?  В результаті, у 2018 році, Визирська ОТГ у складі Визирки, Любополю та Першотравневого, дочекалася перших виборів у грудні. Та вони, на жаль, не відбулися. Через введення військового стану ЦВК перенесла їх.

  Вже у 2019 році стала відома остаточна дата перших місцевих виборів: 30 червня. До цього дня громада йшла довгих 4 роки… Та все ж не обійшлося без труднощів, які тривають і досі.

Визирська громада: де буде центр ОТГ?  ЦВК було затверджено склад ОТГ з центром у Визирці. Підставами для цього рішення став той факт, що дане село є спроможним і має змогу запросити інші населені пункти до об'єднання в громаду. У Першотравневому з часом дехто також захотів створити центр громади. Деякі місцеві мешканці обумовлювали це тим, що їхній населений пункт більше Визирки й, звичайно, населення значно більше. А ще, на їхню думку, незручно буде отримувати необхідні документи, бо доведеться їздити до центру громади. Такі непорозуміння збентежили частину людей. Одні розуміли, що у Визирки більша спроможність, інші аргументували свою точку зору так, що Першотравневе перетвориться на периферію Визирки. Побоювання мешканців стосувалися і відсутності транспортного сполучення між селами, і можливу незручну систему отримання довідок, бо ж всі установи будуть у Визирці. Ми звернулися за коментарем до чинного очільника Визирки, аби він прокоментував ситуацію зі свого боку.

Олександр Токменінов

Ініціатива об'єднатися йшла від Визирки. І на зібраннях села обговорювали те, де буде центр. Але це не означає, що іншим буде гірше. Мешканців Першотравневого хвилює питання того, як вони будуть отримувати певні послуги: у себе в селі чи у Визирці. Але наразі планується налагодити роботу таким чином, аби всім було добре. Я вважаю, що максимально важливі соціальні послуги будуть видаватися на місцях. Окрім того, в планах є і налагодити транспортне сполучення між селами громади. На мою думку, всім буде комфортно, - Олександр Токменінов, очільник Визирки.

Визирська громада: де буде центр ОТГ?  Дійсно, про налагодження транспортного сполучення між селами громади заявляли неодноразово очільники трьох сіл. І якщо у Визирці та Першотравневому з дорогами ще не все так погано, то ось у Любополі на об'єднання чекають вже довгі 4 роки, бо ж першочерговими планами є саме ремонт доріг.

Олександр Рембач

Не важливо де буде центр. Я ось, від імені мешканців Любополю можу сказати, що центр повинен бути у Визирці. Там є ресурс, який спрямують на нас. Любопіль на це об'єднання чекає більше за всіх. Два села відсіялось. А ми чекаємо. І любопільцям не важливо, де буде центр. Головне, аби мешканцям всім було добре. З переваг - це розв'язання дорожніх питань. Нам Визирка і зараз допомагає. Але то вже буде спільний бюджет. І я сподіваюся, що до депутатського корпусу громади пройдуть представники Любополю і будуть відстоювати наші питання. Зараз головне, аби вибори пройшли чесно та на гідному рівні, - Олександр Рембач, очільник Любополю.

  Що стосується ресурсів, то на території Визирської сільради зареєстроване не одне потужне підприємство. Зараз левову частку податків вони сплачують до районного бюджету. Після об'єднання громади ці кошти підуть до бюджету ОТГ. Враховуючи те, що бізнес дійсно працює, казна повинна бути чималою.

Визирська громада: де буде центр ОТГ?  Першотравневе, хоч і морально готове до виборів, але частину населення хвилює подальша доля села. Як згадувалося вище, люди побоюються, що населений пункт відійде на задній план і ніяких покращень очікувати не доведеться. Крім того, мешканці не вірять в те, що на сільраду будуть видавати значну частину бюджетних коштів, як того обіцяють. Сільський голова, який "за" об'єднання, розповідає, що децентралізація піде на користь. Бо Першотравневе отримає більше коштів на розвиток всіх сфер життєдіяльності. Яскравим прикладом тому слугують інші громади.

Визирська громада: де буде центр ОТГ?Визирська громада: де буде центр ОТГ?  А ще можна заручитися підтримкою Євросоюзу та брати участь у різноманітних грантах та створювати нові адміністративні об'єкти. Наприклад, ЦНАП. Тим паче, що такий проєкт фінансується програмою "U-LEAD з Європою".

Валерій Стоілакі

Так, ми село велике. І людей у нас більше. Але потенціалу економічного не маємо такого, аби приєднати до себе когось і утримувати й себе, й інші населені пункти. Насправді, де буде центр - не важливо. Головне, аби села розвивалися і рівень життя мешканців громади покращувався. Що стосується адміністративних питань, то тут потрібно буде вирішувати все після виборів 30 червня. Село велике, і дійсно можна побудувати тут ЦНАП, аби люди не хвилювалися за ті чи інші документи і їхнє отримання. Ці всі питання можна вирішити у нормальних умовах, а не в постійних сварках, - Валерій Стоілакі, очільник Першотравневого.

  Шляхів розв'язання цього питання - не так багато. Євгенія Генова, радниця з питань комунікації Одеського центру розвитку місцевого самоврядування розповіла, що на власні очі бачила цю дилему. На початку червня 2019 року вона, разом зі спеціалістами центру, провела ряд лекцій у селах громади на тему децентралізації та побачила, що люди у залі Першотравневого мають різні точки зору на цю проблему.

Євгенія Генова  Фото з відкритих джерел.

Ми спостерігали за тим, як створювалася Визирська громада. Всі ті процеси, які відбувалися, не можуть бути позитивними. Невтішна і ситуація в Першотравневому. І якщо це питання не вирішити, то гарного нічого не буде. Любопіль розуміє, що воно ніяк не може бути центром громади, і в них питань ніяких не виникає. У Першотравневого є амбіції. Але, згідно з рішенням Кабміну, є чіткий перелік тих населених пунктів, які першочергово мають право стати центром громади. Головна мета Визирської громади - налагодити соціальний клімат всередині. Потрібно постійно спілкуватися з мешканцями, проводити роз'яснювальні бесіди. Люди повинні відчувати себе громадою, частиною цієї ОТГ. Потрібно і людям знайти спільну мову. У цьому буде розв'язання проблеми центру ОТГ, - Євгенія Генова, радниця з питань комунікації ОЦРМС.

  І дійсно. Головне, аби люди жили добре. А для вирішення суперечок, які лише шкодять взаєморозумінню громади, важливо знайти "золоту середину" та не "тягнути ковдру" лише на свій бік. Необхідно вислухати всіх мешканців, провести не одну бесіду та зустрічі та постійно обговорювати те, у чому користь та позитив реформи децентралізації. Люди повинні відчувати себе частиною громади, знати, що їхні думки та побажання - важливі та їх обов'язково почують і візьмуть до уваги. І найголовніше - не розпалювати конфлікти, а намагатися навпаки їх не допускати. Бо лише спільними зусиллями, симбіозом всіх мешканців, можна зробити Визирську ОТГ однією з найкращих в Україні.


Ця стаття підготовлена в рамках ініціативи "Миротворчий підхід на противагу "мові ворожнечі", яка реалізується Одеською обласною організацією ВГО "Комітет виборців України", за фінансової підтримки Robert Bosch Stiftung (RBSG) та Black Sea Trust for Regional Cooperation of the German Marshall Fund (BST), a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов'язково показують позицію Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України", Robert Bosch Stiftung, Black Sea Trust чи їх партнерів.

Друк
У Визирській громаді почала роботу Школа Молодіжної ради (фото)12:00
26 кві
Керівник проєкту USAID «Говерла» завітав до Визирської громади (фото)12:00
25 кві
Співробітники Визирського ЦПМСД провели у Першотравневому ліцеї освітній захід щодо вакцинації (відео)10:00
25 кві
На Тилігулі зацвів червонокнижний Тюльпан Шренка (фото)11:19
24 кві
У Першотравневому ліцеї провели просвітницький захід щодо вакцинації (фото)08:56
24 кві
Як працює Визирська сільрада в умовах воєнного стану (відео)12:00
23 кві
На ТІС з’явилися нові вакансії прибиральників10:55
23 кві
У Визирській громаді облаштували просторе укриття в одній із гімназій (відео)09:08
23 кві
У Визирській громаді підтримують місцевих жителів та переселенців під час війни (фото)14:00
22 кві
23 квітня у Визирській громаді оголошено Днем жалоби13:21
22 кві
Як у Визирській громаді реалізується проєкт USAID «ГОВЕРЛА» (відео)12:00
22 кві
У одній з гімназій Визирської СТГ побудували сучасне укриття (фото)10:00
22 кві
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
TOP