Архів
Квітень 2024 (35)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Тилігульський лиман - життя на дві області (фото)

Тилігульський лиман - життя на дві області (фото)

Тилігульський лиман - життя на дві області (фото)

  Тилігульський лиман - водна перлина двох областей України: Миколаївської та Одеської. У 1995 році територія лиману з боку Миколаївської області отримала статус Регіонального ландшафтного парку. Через два роки такий статус отримали території й на Одещини. Нині дві ці структури мають одну мету: охороняти унікальний природний комплекс.Тилігульський лиман - життя на дві області.Олег Деркач, директор РЛП "Тилігульський" (Миколаївська область).

У нас фактично два офіси. Служба державної охорони знаходиться безпосередньо на березі. Рекреаційний відділ працює на березі. Ми організовуємо спостереження на Тилігульському лимані гідробіонтів, вивчаємо гідрохімічний режим, ведемо обліки гідрофільних птахів. Ми не ділимо лиман навпіл. Ми вважаємо, що це єдиний комплекс, що стосується обліку птахів, вивчення гідробіонтів чи солоності лиману. Ми часто об’їжджаємо лиман навколо, вивчаємо з Миколаївської й з Одеської сторін. І робимо це колективами. У нас тут колись працював Ігор Гержик, ще до створення РЛП. У нас давня співпраця та давня дружба, - Олег Деркач, директор РЛП "Тилігульський" (Миколаївська область).

Ігор Гержик, начальник природоохоронного, науково-дослідного відділу РЛП "Тилігульський"(Одеська область).

Ми співпрацюємо. Бо організацій дві, а лиман один. І ми його бережемо. Зі співробітниками парку проводимо регулярні експедиції. Об'їжджаємо лиман по периметру, проводимо гідробіологічні дослідження флори та фауни й наземних хребетних, - Ігор Гержик, начальник природоохоронного, науково-дослідного відділу РЛП "Тилігульський" (Одеська область).

  Сьогодні Тилігул має свій прихований та ще нерозкритий потенціал - тут є лікувальні грязі.Тилігульський лиман - життя на дві області.

У певні роки, наприклад, у XVIII сторіччі, лиман був трохи далі Любопіля, і мав довжину 15 км. А зараз - 60 км. І тоді він був такий солоний, що у ньому чумаки добували сіль, як на Куяльнику. Але це було XVIII сторіччя і не було такого антропогенного впливу. Лиман має свої цикли. Він дихає відповідно до природних циклів, - Ігор Гержик, начальник природоохоронного, науково-дослідного відділу РЛП "Тилігульський" (Одеська область).

  В останні роки береги Тилігулу стали туристичною зупинкою для орнітологічного туризму. Так званий "bird watching" збирає все більше і більше людей.Тилігульський лиман - життя на дві області.

Люди приїжджають як екотуристи. Ми їх проводимо екологічними стежками, показуємо всі принади, ландшафти, птахів, звірів, рослини. І люди залишають собі на пам'ять приємні враження і фото. Не було жодного екологічного свята, на яке б ми не завітали зі своїми лекціями, презентаціями, фільмами про Тилігульський лиман. Показати багатства Тилігулу - головне завдання нашого відділу, - Ігор Гержик, начальник природоохоронного, науково-дослідного відділу РЛП "Тилігульський" (Одеська область).

  Зараз лиман переживає друге народження. З'єднувальний канал з морем не дає йому перетворитися на солоне озеро. Поступово росте чисельність представників флори та фауни. У двох регіональних ландшафтних парків є одна спільна мета.

Ми хочемо, щоб ці всі зусилля було об'єднано і питання охорони цього унікального природного комплексу вирішувалося на загальнодержавному рівні. А в майбутньому щоб тут було створено Регіональний ландшафтний парк з єдиною дирекцією. І не важливо, де вона буде знаходитися. Головне, щоб держава взяла це цінне угіддя під свою надійну охорону, - Олег Деркач, директор РЛП "Тилігульський" (Миколаївська область).

Тетяна Чичкалюк, голова правління ГО "Асоціація лідерів туристичного бізнесу" у Миколаївській області.

Я рада, що канал сьогодні існує. Вода з моря заходить у наш лиман, а з нею і життя. І я радію тим біоресурсам, які з'являються у лимані завдяки морю. І радію тим громадам, у яких багато поколінь живуть рибалки. Лиман - це наш ресурс і Одеський, і Миколаївський. Ми тут господарі. Ми повинні крок за кроком чітко йти та розуміти, що цей природно-заповідний фонд ми повинні заповідати тим, хто з нами, вчиться у нас і тим, хто прийде завтра, - Тетяна Чичкалюк, голова правління ГО "Асоціація лідерів туристичного бізнесу" у Миколаївській області.

  Нове життя - нові можливості. Тилігульський лиман ще не до кінця освоїли туристи. Тут можна розвивати рекреацію, створювати нові туристичні маршрути, відновити риболовецьку артіль, котра була у Сичавці. Варіантів - багато.Олег Кутателадзе, депутат Одеської обласної ради.

У нас багато можливостей є по берегах лиману з нашого боку і з боку Миколаївської області. Є цікаві місця, які можна розвивати. Можна почати рух по лиману, невелике судноплавство - не для промисловості, а для різноманітних екскурсій. Туристи зможуть приїжджати до Сичавки чи Коблевого. Зможуть заїхати у Калинівку, чи Кошари, чи в інші села, де дуже гарно. І там теж можна було б розвивати рекреацію біля лиману, - Олег Кутателадзе, депутат Одеської обласної ради.

  Наразі на каналі триває реконструкція. І дуже важливо, аби вона не припинялася.Тилігульський лиман - життя на дві області.

Навколо лиману утворюється життя, і нам важливо необхідні роботи довести до кінця. Закінчуються вони по морській частині. Зведено дамбу, завершується будівництво загороджувальних опор, аби пісок не заходив у канал. Потрібно зробити у каналі глибину близько 2 метрів, - Олег Кутателадзе, депутат Одеської обласної ради.

  Тилігульський лиман один, а РЛП - два. Але живуть вони дружно, бо мають одну спільну мету: розвиток цієї водної перлини. І тепер на Тилігульському лимані, завдяки з'єднувальному каналу, знову відроджується природа, відроджується життя.

Друк
Схожі новини:
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
У Визирській громаді вшанували пам’ять героїв-захисників (фото)12:00
11 кві
У Визирці відсвяткували 20-річчя дитячого садка «Пролісок» (фото)10:39
11 кві
Підприємці Визирської громади можуть взяти участь у вебінарному проєкті від «Дія.Бізнес»10:00
10 кві
У Любополі Визирської СТГ комунальники висаджують квіти (фото)12:00
09 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заходи до Всесвітнього дня здоров’я (фото)10:00
09 кві
У Визирській громаді підбили підсумки громадського обговорення щодо перейменування Першотравневого17:42
08 кві
У Визирській громаді почався набір у Школу Молодіжної ради14:43
08 кві
Тетяна Сливець: про роботу Любопільського СБК під час воєнного стану (відео)11:00
08 кві
У Першотравневому почалися громадські обговорення щодо перейменування двох вулиць10:00
08 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заняття з мінної безпеки для дітей (фото)13:00
05 кві
У Визирській громаді відзначили 80-ту річницю визволення від фашистських загарбників (фото)12:10
05 кві
У Визирській громаді відбувся освітній тренінг для молоді12:00
04 кві
Жителі Першотравневого можуть проголосувати за нову назву села (відео)10:00
04 кві
TOP