Архів
Квітень 2024 (37)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Система пробації: як у Лиманському районі впроваджують нову модель роботи із правопорушниками (фото)

Система пробації: як у Лиманському районі впроваджують нову модель роботи із правопорушниками (фото)

Система пробації: як у Лиманському районі впроваджують нову модель роботи із правопорушниками (фото)

  В Україні активно впроваджується нова модель роботи із правопорушниками, не пов’язана із позбавленням волі, - система пробації. Як це відбувається, розповіли в Лиманському міськрайонному відділі філії ДУ "Центр пробації" в Одеській області.Система пробації: як у Лиманському районі впроваджують нову модель роботи із правопорушниками.  Іван Олександрович вже не раз пошкодував про той нещасливий день, коли він у стані алкогольного сп’яніння заліз на чужу дачу у садовому масиві в районі села Калинівка.Іван Олександрович, клієнт Лиманського міськрайонного відділу філії ДУ "Центр пробації".

Заліз в Калинівці на дачу, вкрав метал та ще якісь дрібниці. Був засуджений Лиманським районним судом, отримав рік умовно. До того ж, я тоді випивав, втратив всі документи, я пенсіонер. Працівники "Центру пробації" допомогли мені отримати всі документи, всіляко підтримували мене морально та навіть іноді матеріально, - Іван Олександрович, клієнт Лиманського міськрайонного відділу філії ДУ "Центр пробації".

Система пробації: як у Лиманському районі впроваджують нову модель роботи із правопорушниками.  Наразі Іван Олександрович за допомогою служби пробації позбувся шкідливої звички пиячити. Він працевлаштований й чітко розуміє, що порушувати закон не можна.Ганна Резуник, начальник Лиманського міськрайонного відділу філії ДУ "Центр пробації".

Основне завдання пробації - виправлення людини, яка стала на хиткий шлях. Основне завдання інспектора пробації виправити долю людини, переконати його, допомогти, підказати та направити на праведний шлях, тому що у нас ще є на обліку й діти, - Ганна Резуник, начальник Лиманського міськрайонного відділу філії ДУ "Центр пробації".

  Служба пробації в Україні була створена у 2015 році на базі кримінально-виконавчої інспекції при МВС, завданням останньої були нагляд та покарання. Нині поділяють досудову, наглядову та пенітенціарну пробації. Наглядова пробація - це також система спостережних та соціально-виховних заходів, які застосовуються за рішенням суду до засуджених як виконання певних видів кримінальних покарань, не пов'язаних з позбавленням волі. Слід зауважити, що мова йде лише про злочини невеликої та середньої тяжкості.Система пробації: як у Лиманському районі впроваджують нову модель роботи із правопорушниками.

Перебуваючи на обліку в пробації, ми показуємо людині те, що можна гідно жити. Людина не відривається від сім’ї, не втрачає друзів, ми допомагаємо знайти роботу, допомагаємо позбутися від алкогольної та наркотичної залежності. І люди це цінують - видно за нашою статистикою, що знизився ризик здійснення повторних правопорушень, - Ганна Резуник, начальник Лиманського міськрайонного відділу філії ДУ "Центр пробації".

  Зараз в Лиманському міськрайонному відділі філії "Центр пробації" працює 9 фахівців. На обліку, за останніми даними, знаходиться близько 150 осіб.

Це люди, які засуджені до реальної міри покарання, позбавлення волі, але суд дав їм шанс, випробувальний термін і цей термін вони знаходяться у нас. Їм не хочеться потрапити у в’язницю, і вони здивовані нашому відношенню. Є ті, хто побували у нас раніше. Тоді їх відвідування займало 5-10 хвилин, наразі наш інспектор з ними працює понад годину, розмовляє, роз’яснює. І люди це цінують, - Ганна Резуник, начальник Лиманського міськрайонного відділу філії ДУ "Центр пробації".

Система пробації: як у Лиманському районі впроваджують нову модель роботи із правопорушниками.  Ще один напрямок роботи системи пробації - допомога у розв'язанні питань соціальної адаптації тим, хто готується до звільнення з місць позбавлення волі. Інспектори міськрайонної пробації активно співпрацюють з Лиманським районним та Южненським міським центрами зайнятості. Часто клієнти пробації приходять туди з напрямком від інспектора. Є чимало випадків, коли люди тут вчаться та отримують професію.Галина Басько, провідний фахівець відділу надання соціальних послуг Лиманської районної філії "Центр зайнятості".

Коли приходять клієнти пробації, ми їм пропонуємо отримати нову професію, тому що як правило, вони без професій. Роботодавець йде нам на зустріч. Коли ми дзвонимо, то не акцентуємо, що це умовно засуджений здобувач, вони самі спілкуються та приймають рішення, - Галина Басько, провідний фахівець відділу надання соціальних послуг Лиманської районної філії "Центр зайнятості".

Система пробації: як у Лиманському районі впроваджують нову модель роботи із правопорушниками.  Пробація не є можливістю уникнути покарання. Це більш перспективна та логічна схема виконання цього покарання, поєднана з допомогою, підтримкою, мотивацією до змін без вилучення людини із суспільства. Важливо, що в результаті пробації до суспільства повертається повноцінна людина, яка не порушує законодавство, працює, сплачує податки, створює сім’ю.

Друк
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
У Визирській громаді вшанували пам’ять героїв-захисників (фото)12:00
11 кві
У Визирці відсвяткували 20-річчя дитячого садка «Пролісок» (фото)10:39
11 кві
Підприємці Визирської громади можуть взяти участь у вебінарному проєкті від «Дія.Бізнес»10:00
10 кві
У Любополі Визирської СТГ комунальники висаджують квіти (фото)12:00
09 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заходи до Всесвітнього дня здоров’я (фото)10:00
09 кві
У Визирській громаді підбили підсумки громадського обговорення щодо перейменування Першотравневого17:42
08 кві
У Визирській громаді почався набір у Школу Молодіжної ради14:43
08 кві
Тетяна Сливець: про роботу Любопільського СБК під час воєнного стану (відео)11:00
08 кві
У Першотравневому почалися громадські обговорення щодо перейменування двох вулиць10:00
08 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заняття з мінної безпеки для дітей (фото)13:00
05 кві
У Визирській громаді відзначили 80-ту річницю визволення від фашистських загарбників (фото)12:10
05 кві
TOP