Архів
Квітень 2024 (35)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » В'ячеслав Воронков: "У "Голосу України" з Визирською громадою укладено Меморандум"

В'ячеслав Воронков: "У "Голосу України" з Визирською громадою укладено Меморандум"

В'ячеслав Воронков: "У "Голосу України" з Визирською громадою укладено Меморандум"

  - Нещодавно ми зустрілися з Вами у Визирській ОТГ. Виходячи з Вашого життєвого досвіду, що Ви побачили особливого в цій громаді, щось Вас здивувало?

У Визирській ОТГ кореспонденти "Голосу України" стали бувати з завидною регулярністю. Нещодавно між парламентською газетою і громадою було укладено Меморандум про інформаційне співробітництво. Журналістам газети, яка в країні зареєстрована під №1, дуже цікаво спостерігати перші кроки формування та зміцнення цієї громади.

Чому обрано саме Визирську ОТГ? Тому що тут насправді народжується нове громадське, політичне і соціальне явище. Для себе я, як журналіст, називаю це "відродженням європейського сільського пролетаріату". Ті, хто ще вчора працював на землі, зараз працюють на підприємствах транспортного вузла, і їх налічуються вже тисячі. З одного боку, вони жителі села, адже їх будинки розташовані у селі, а з іншого - це вже робітничий клас з великого промислового підприємства. Сталося унікальне явище, коли не на словах, а на ділі відбулося зрощення інтересів соціально-відповідального промислового капіталу і трудової сили, раніше зайнятої у сільському господарстві. Аналоги таких процесів на Заході є, вони, як правило, йдуть навколо великих промислових міст. Наприклад, в тій же Німеччині, де люди, продовжуючи жити у своїх сільських будинках, працюють на шахтах, сталеливарних заводах. У нас такого раніше не було. Наразі ми стаємо свідками унікального успішного досвіду впровадження в Україні принципів реформи децентралізації, коли, згідно з нормами закону, відбувається добровільне об'єднання жителів сусідніх сіл в успішну, матеріально забезпечену громаду.

Зараз дехто намагається влаштовувати безпідставні напади на Визирську ОТГ, але, кажучи відверто, аналогів їй по перспективах розвитку в Одеській області немає. Так, мабуть, немає й в країні: дуже серйозний бюджет, чіткі плани на майбутнє, активний депутатський корпус, що складається, в більшості своїй, з місцевих жителів, підвищена активність молоді - все це дуже радує. На мій погляд, в цій громаді головна сила закладається на майбутнє саме серед цієї молоді. Сьогоднішня молодіжна рада через кілька років подорослішає. І їх молодіжні джинси плавно змінить діловий костюм. Сьогодні тут в них закладається почуття господаря свого життя, своєї громади, свого майбутнього, яке ми за попередні роки вже забули. Крім того, мені здається, що близькість до Чорного моря, наявність лиманів та енергія розвитку, яка тут сконцентрована, дозволить успішно розвивати ще один новий перспективний напрямок. Ми звикли, що сільський туризм повинен бути обов'язково зеленим і екологічним - подоїти корову, випити молочка або місцевого вина, покуштувати юшки. Але ж якщо громада на своїй території, в сільській місцевості побудує сучасні готелі не гірше турецьких, забезпечить згодом відповідну інфраструктуру, хіба ж це не стане новим словом у розвитку зони рекреації, туристичного сегмента? Наприклад, у Любополі, Калинівці або в Сичавці з Кошарами?
Взагалі, я вважаю, що на Визирську громаду очікують непрості часи, оскільки чим вона буде успішніша, тим більше у неї, на жаль, буде заздрісників. Вони вже себе проявляють. Це сумний закон нашої, іноді містечкової, діалектики. Треба просто бути готовими до цієї заздрості, не звертати на неї уваги й твердо стояти на своєму. А "своє" в цьому випадку - "Ми, жителі громади, на цій землі господарі, ми вирішили жити разом, розвиватися разом і будь-яке незаконне втручання в життя нашої громади - в судовому порядку або адміністративному, ми будемо розглядати, як порушення Конституції України, яка має статус незаперечного імперативного закону. Конституція - норма прямої дії, вона забезпечує і захищає наші права".

  - Що чекає жителів сіл Одеської області в результаті проведення адміністративно-територіальної реформи в Україні?

У світлі цієї реформи, яка, швидше за все, буде завершена до кінця цього року, багато районів Одеської області просто зникнуть, їх і в проєктах вже немає. Будуть створені округи. Нині ми знаходимося на самому початку цього шляху. З одного боку, відбудеться зникнення старих кордонів районів і з'являться нові кордони округів. З іншого боку, на місцях вже починають формуватися внутрішні нові колективні відносини. Нам, хочемо ми того чи ні, доведеться вчитися жити по-новому. Поки, правда, не всі до цього готові. Є розуміння того, що так, як жили раніше, більше жити не можна. А от як жити по-новому, ми ще не досить добре розуміємо. Але знаємо, що якщо ми будемо намагатися розібратися в цих процесах, у нас обов'язково все вийде. Не варто очікувати, що хтось прийде і за нас все вирішить. Не потрібно. Історія вчить, що основа роздачі будь-яких вказівок, будь-якої відповідної рабської покори - це контроль над фінансами. Визирська громада вже самодостатня у фінансовому відношенні. І їй укажчики та заїжджі порадники не потрібні.

Сильна європейська державна влада, закони й Конституція - це основа самоврядування на місцях. Я не даю поради, я не є жителем цієї громади, але мої спостереження з боку такі: пора прокидатися зі сплячки, не треба сидіти після роботи вдома і сподіватися на те, що хтось мудрий прийде і розв'яже всі проблеми. Треба самим виходити й щось потрібне робити для себе, для своєї громади, для майбутнього своїх дітей. Наприклад, прекрасна українська традиція - толока - це вища форма взаємодії людей в громаді, коли разом ставлять будинок сусідам, якщо ті потребують на допомогу, коли односельці разом відзначають свята і грають весілля. Тут, у Визирській громаді, я знаю, є невеличке село Міщанка, в якому всі жителі збираються за одним столом і святкують разом День народження свого рідного села, кожен приносячи до столу, хто що може. Ось чудовий приклад таких традицій. Це об'єднує людей. А на базік, які завжди всім незадоволені, але самі нічого корисного для громади не роблять, не звертайте уваги. Такі люди в історії вашої громади навіть і сліду не залишать. За їхньою спиною, як правило, стоять ті, хто довгі роки все вирішував за вас і тепер дуже не хоче змін, дуже не хоче, щоб ви самі почали розпоряджатися своїм життям, своєю громадою і своїм майбутнім.

  - У чому, на Вашу думку, полягає основне завдання реформи децентралізації?

Глибинний зміст децентралізації в тому, що центральна влада, дякую богові, вирішила поділитися частиною своїх повноважень на місцях. Так, вона дуже неохоче віддає свої повноваження, по шматочку, з пробуксовуванням. Та ж сама Визирська громада - вона може багато чого зробити вже зараз. Але як згадаєш, що багато чого потрібно узгоджувати з райдержадміністрацією, іноді й до облдержадміністрації їхати на узгодження. А навіщо погоджувати? Є законні межі повноважень. Це по закону - можна, це - не можна. Дійте!
Про сферу освіти. У цьому році при вступі до ВНЗ крім тестів ЗНО з'явилося нововведення - мотиваційний лист. Наприклад, Визирська громада направляє свою випускницю і гарантує, що вона після закінчення ВНЗ отримує своє перше робоче місце у громаді. Володар такого листа при рівних інших обставинах має певну перевагу при вступі. Визирська громада таку мотивацію зможе забезпечити. Прийдуть діти звідси й до медуніверситету, і до консерваторії, і повернуться потім працювати сюди до рідного села. А чого б їм не повернутися? Місто поруч зі своїм забрудненим повітрям і поганою питною водою. Адже тут краще. Це буде черговий позитивний результат від створення громади.

Всі складові для успіху та розвитку у Визирської громади є: працьовитість, цілеспрямованість та творча енергія її жителів. Добре, що вони на цьому шляху відчувають і постійну щоденну багаторічну підтримку депутата Одеської облради Олега Кутателадзе. Підкреслюю, не за місяць до чергових виборів, до чого ми вже, на жаль, звикли, а постійну підтримку і допомогу. У нього є енергійна команда однодумців. Є тут і фонд імені Олексія Ставніцера, що володіє необхідними можливостями, аби допомогти тим, хто цього потребує. Залишається одне: потрібно "розбудити" людей. Жителі громади повинні зрозуміти: тепер вони господарі на своїй землі й відтепер ніхто нічого не зробить за них. Їм управляти своєю громадою. Через депутатів, яким вони нададуть свою довіру. Люди повинні уважно стежити за тим, хто з їхніх обранців і що для них і громади корисного зробив, і на чергових виборах давати тим, хто не виправдав їхньої довіри "від воріт поворот". Я оптиміст, і сподіваюся на те, що все тут вийде, й Визирська громада незабаром стане зразком для всіх ОТГ України. А "Голос України" на своїх сторінках про це розповість всій країні. Ну, а якщо громаді на цьому шляху безпідставно спробують заважати, найвпливовіша газета країни - "Голос України" стане на захист інтересів жителів Визирської об'єднаної громади. У нас для цього є достатньо можливостей.

Авторка: Марина Жуковська.

Друк
Схожі новини:
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
У Визирській громаді вшанували пам’ять героїв-захисників (фото)12:00
11 кві
У Визирці відсвяткували 20-річчя дитячого садка «Пролісок» (фото)10:39
11 кві
Підприємці Визирської громади можуть взяти участь у вебінарному проєкті від «Дія.Бізнес»10:00
10 кві
У Любополі Визирської СТГ комунальники висаджують квіти (фото)12:00
09 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заходи до Всесвітнього дня здоров’я (фото)10:00
09 кві
У Визирській громаді підбили підсумки громадського обговорення щодо перейменування Першотравневого17:42
08 кві
У Визирській громаді почався набір у Школу Молодіжної ради14:43
08 кві
Тетяна Сливець: про роботу Любопільського СБК під час воєнного стану (відео)11:00
08 кві
У Першотравневому почалися громадські обговорення щодо перейменування двох вулиць10:00
08 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заняття з мінної безпеки для дітей (фото)13:00
05 кві
У Визирській громаді відзначили 80-ту річницю визволення від фашистських загарбників (фото)12:10
05 кві
У Визирській громаді відбувся освітній тренінг для молоді12:00
04 кві
Жителі Першотравневого можуть проголосувати за нову назву села (відео)10:00
04 кві
TOP