Архів
Квітень 2024 (37)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Олександр Токменінов: "Зараз ні в якому разі не можна зупинятися на досягнутому"

Олександр Токменінов: "Зараз ні в якому разі не можна зупинятися на досягнутому"

Олександр Токменінов: "Зараз ні в якому разі не можна зупинятися на досягнутому"

  Зараз наша сільрада є об’єднаною і складається з трьох колишніх сільрад - Визирська, Любопільська і Першотравнева.   Громада була створена влітку минулого року, але до 31 грудня кожна з колишніх сільрад працювала на своєму бюджеті. З 1 січня цього року в нас є загальний об’єднаний бюджет громади. Зараз стоїть задача, як ефективно його використати задля блага людей.

  - Що плануєте робити у першу чергу?

Найближчим часом розпочнемо ремонт харчоблоку та системи опалення у Першотравневому НВК, маємо наміри добудувати у другому кварталі амбулаторію у Визирці.

Ще є у планах завершити будівництво пішохідного мосту у Визирці, це значний об’єкт - на нього заплановано 6 млн грн, почали торік, але там вийшли деякі проблеми з підрядником.

Зараз вже готова проєктно-кошторисна документація, і ми розв'язуємо питання по цьому об'єкту. Також планується будівництво стадіону та спорткомплексу у Визирці. Вже підготовлена проєктно-кошторисна документація. Ще стоїть питання демонтажу недобудови радянських часів, колишньої школи, бо вона знаходиться зараз в аварійному стані.

Необхідно в цьому році приступити до реконструкції у Визирці чинного дитячого садочка з прибудовою двох корпусів.

Минулого року ми розширили проїжджу частину та поставили бордюри на вулиці Ново-Заградіївській у Визирці. Цьогоріч на цей проєкт заплановано близько 10 мільйонів гривень. Зараз виправляється проєктно-кошторисна документація, буде проведено тендер і потім почнуться роботи. Заплановано кошти й на проєкт будівництва паркової зони на площі 11 га, це теж стане великим внеском в майбутню красу нашого села.

Разом з цим проводяться роботи з покращення вуличного освітлення. Ми активно переходимо на енергозаощаджувальні технології.

У Любополі заплановано провести ремонт в школі. Ми заклали кошти на проєкт з реконструкції школи та з прибудовою дитячого садочку. Бо краще з’єднати ці заклади в одному місці.

Нещодавно, до введення карантину, був перший рейс автобусу "Таврія В" - Любопіль - Ранжеве. Я гадаю, що коли ми зробимо дорогу та створимо гарні умови для навчання дітей і дитячий садочок буде, то ті пусті хатинки у Любополі всі заповняться людьми, розпочнеться розквіт села і молодь буде залишатися на цій землі.

У Любополі є велика перспектива розвитку рекреаційної зони: прекрасний берег та коса на Тилігульському лимані. Це питання теж треба відпрацьовувати. В мене є ідея створити в нас свій туристичний маршрут.

У Визирці є екоферма "Ластівка" та кінний клуб "Конго". Ми могли б зробити в нас етнопарк у вигляді старовинного села, як на Західній Україні та на Закарпатті роблять. Чому б Визирці не стати таким же туристичним комплексом, разом з мальовничим Любополем та Першотравневим, де є відома садиба славетного художника Кузнєцова? Може вийти дійсно цікавий туристичний маршрут.

  - Тобто бюджет це не просто сухі цифри, це конкретні справи. І мрії?

Так, і мрії також. Тому зараз ні в якому разі не можна зупинятися на досягнутому. Треба дивитися у майбутнє.

У Першотравневому цьогоріч заплановано продовжити ремонт Будинку культури. Зараз вже робиться реставрація фасаду. І школа, і садочок там теж потребують ремонту.

Зараз у Першотравневому робиться вуличне освітлення, на частині вулиць буде покладене нове асфальтове покриття. Аналогічні роботи будуть проводитись в селах Міщанка, Кінне, Степанівці та в інших.

Не можна забувати, що в нас є проблеми й з кладовищами. Якщо по Визирці більш-менш все нормально, на кожному кладовищі є огорожа, капличка, пішохідні доріжки, то в інших селах з цим є проблеми. Деінде навіть відсутні під’їзди до них. Потребують уваги кладовища у Новій Вільшанці, Міщанці, Любополі.

  - Тобто планів багато і, мабуть, навіть коштів вистачить. Які строки Ви визначаєте на ці роботи?

Чесно кажучи, задумів є чимало, але інколи виникають проблеми з проєктною документацією. Хочеш зробити десь майданчик, футбольне поле, починаєш робити проєктну документацію, виникає питання з детальним планом території, генпланом і проєктом відводу земельної ділянки. Ми вже всі ці моменти вивчили, будемо намагатися все вирішувати. В цьому році можуть, звичайно, виникнути питання з новими проєктами, а з виконанням низки капремонтів питань не буде.

В галузі спорту в нас сплановано почати будівництво стадіону у Визирці, провести реконструкцію наявного стадіону у Першотравневому з будівництвом мініфутбольного поля. Стадіон там потребує ремонту огорожі, роздягалень, відтак зосереджуватися тільки на футбольному полі неправильно. Ми, увесь апарат сільської ради, зараз над цим працюємо. Є питання і по житлово-комунальному господарству, і по озелененню територій. В нас вже був і такий негативний досвід.

Ми купували дерева у розплідниках, а вони завозять дерева з Європи, які в нас неакліматизовані. Краще брати місцеві, які мають високу живучість. Того року ми навесні висадили місцеві сосни й, дякую Богові, все нормально.

  - Щоб зробити все те, що заплановано, повинна працювати ціла команда. Склалася в апараті сільради така команда, на яку можна розраховувати?

Це питання дуже важливе, бо ані голова, ані заступник поодинці нічого не зроблять, це повинна бути команда фахівців, які працюють в одному напрямку. До цього року в нас у Визирці була злагоджена команда фахівців, зараз до нас приєдналися дві колишні сільські ради, там теж фахівці досвідчені. Зараз проходить період зближення, але ми один одного знаємо вже давно, цей процес взаємної адаптації ні на що важливе не вплине.

  - "Команда розвитку", коли йшла на вибори, вивчала побажання людей. Цю роботу треба продовжувати? Треба спілкуватися, питати людей, якесь громадське обговорення місцевих проблем потрібне?

Звичайно ж! Це ж не так, що ми сидимо у Визирці та самі десь вирішили щось побудувати. Ми спілкуємось з людьми, з'ясовуємо що їм найбільш зараз потрібне і треба це продовжувати надалі. Як тільки стане тепло і скінчиться карантин, треба збиратися по вулицях, як це відбувалося і раніше у Визирці, де на місцях люди одразу нам показували, що і де треба зробити. Людям до вподоби, коли влада йде до них. Так на вулиці Ново-Заградіївській, де ми побудували пішохідні доріжки, люди кажуть - нам тут ще лавочки треба поставити. Добре, кажу, зробимо. Але вони говорять - тільки не біля мого подвір’я. Так само з контейнерами твердих побутових відходів було. Ми дослухались людей і поставили їх трохи далі, на перехрестя, потім люди зрозуміли, що це ж треба далеко ходити, кажуть - давайте переставте їх ближче до мого дому. Так і працюємо з урахуванням потреб жителів сіл громади.

Я сподіваюся на те, що ми будемо розвивати нашу громаду не тільки за власні бюджетні кошти, а й за кошти європейських програм - грантів. Вони нам пропонують підтримку, ми з ними спілкуємось. От, наприклад, програма "U-lead з Європою" допомагає нам створити центр надання адмінпослуг у громаді. Це дуже важливе для людей питання, тому що усі послуги будуть надаватися на місцях де люди живуть. Головний офіс буде в Визирці, ще один у Першотравневому і буде ще віддалене робоче місце у Любополі. Люди зможуть на місцях оформити безліч потрібних їм документів, і вирішити для себе багато інших різних справ у своєму рідному селі. О це і є - робота на перспективу заради людей.

Авторка: Марина Жуковська.

Друк
Схожі новини:
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
У Визирській громаді вшанували пам’ять героїв-захисників (фото)12:00
11 кві
У Визирці відсвяткували 20-річчя дитячого садка «Пролісок» (фото)10:39
11 кві
Підприємці Визирської громади можуть взяти участь у вебінарному проєкті від «Дія.Бізнес»10:00
10 кві
У Любополі Визирської СТГ комунальники висаджують квіти (фото)12:00
09 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заходи до Всесвітнього дня здоров’я (фото)10:00
09 кві
У Визирській громаді підбили підсумки громадського обговорення щодо перейменування Першотравневого17:42
08 кві
У Визирській громаді почався набір у Школу Молодіжної ради14:43
08 кві
Тетяна Сливець: про роботу Любопільського СБК під час воєнного стану (відео)11:00
08 кві
У Першотравневому почалися громадські обговорення щодо перейменування двох вулиць10:00
08 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заняття з мінної безпеки для дітей (фото)13:00
05 кві
У Визирській громаді відзначили 80-ту річницю визволення від фашистських загарбників (фото)12:10
05 кві
TOP