Архів
Квітень 2024 (49)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Олег Кутателадзе: "Ми повинні переймати досвід Європи з точки зору агломерації"

Олег Кутателадзе: "Ми повинні переймати досвід Європи з точки зору агломерації"

Олег Кутателадзе: "Ми повинні переймати досвід Європи з точки зору агломерації"

  - Особисто для Вас як змінилося життя у зв'язку з введенням карантинних обмежень?

З одного боку, я звик до активної діяльності, до того, що їжджу в села, спілкуюся там з людьми. Цього зараз в колишньому форматі немає. Крім усього, через вік, я потрапляю в групу ризику, тому часто доводиться працювати дистанційно. З іншого боку - з'явилося більше часу для спілкування з сім'єю, а також на читання книг. Якщо дає Господь таку зупинку, це означає, що її потрібно поставити на служіння і приймати зі смиренням.

  - Що для Вас означає поняття "соціальна відповідальність бізнесу"?

І я, і Олексій Ставніцер в ті роки, коли ми створювали це підприємство, не ставили своєю єдиною метою матеріальний інтерес. Нами рухало дещо інше. Зараз ми знайшли більш серйозні можливості. Немає вже, на жаль, мого партнера. Тоді ніхто з нас не був багатим, він (Олексій Ставніцер, - прим. ред.) був альпіністом, у таких людей зовсім інші стереотипи мислення. Нами й тоді рухав інтерес до творення. Тому з першої хвилини наш бізнес мав певну соціальну спрямованість, ми завжди надавали підтримку тим, хто її потребував. Олексій, наприклад, підтримував Одеську філармонію, Клуб альпіністів, ми разом будували школу в Визирці, ніхто нас це робити не змушував. Це був складний період часу. І внаслідок прийняття зобов'язань соціальної відповідальності, ми прийшли працювати в Визирку. Ми відстоювали позицію, що не треба збирати всі промислові території під місто Южне, а потрібно щось залишити й селу, щоб ці села навколо мали й свої можливості для розвитку. І, до речі, діти Олексія Михайловича Ставніцера багато позитивних рис у нього перейняли. Андрій Ставніцер постійно займається благодійністю, Єгор Гребенніков, який створив хаб (Impact Hub Odesa, - прим. ред.), підняв "Зелений театр", на молодіжні програми регулярно виділяє гроші. Всі наші засновники завжди займалися благодійністю. Але коли настають такі важкі часи, як зараз, ми всі повинні об'єднуватися і думати, як допомогти врятувати від цієї біди нашу країну. Ми повинні знайти додаткові кошти та піти назустріч державі, яка на цей час проходить серйозні випробування і робить все можливе, щоб не допустити найгіршого варіанту розвитку ситуації з пандемією.

Тому ми об'єдналися і почали допомагати Визирській громаді, а також проводити масштабні заходи на підприємстві ТІС, що дозволяють людям, а, відтак, і підприємству безпечно працювати. Коли Андрія Ставніцера президент України запросив на зустріч представників великого бізнесу України, він одразу відгукнувся. Після його повернення з Києва ми, обговоривши ситуацію, вирішили виділити 2 мільйони доларів на надання допомоги державі в боротьбі з пандемією. Для нас це значні гроші, але це наша країна і життя наших людей. Коли Андрія Ставніцера запросили очолити громадський штаб по Одеській області, він теж включився в цю роботу. Не тільки ми включилися, долучився весь бізнес області, люди самі приходили запропонувати свою допомогу. Це яскравий приклад того, що у нас здорове суспільство. Як повідомила голова БФ "Корпорація монстрів" Катерина Ножевнікова, в ході цієї роботи було зібрано близько 150 млн грн на допомогу в боротьбі з пандемією. Одеська обласна рада та ОДА теж виділили 47 млн грн.

Медики зараз знаходяться в групі ризику не менше, ніж люди похилого віку, адже вони першими приймають удар в цій боротьбі. Тому до них зараз прикута основна увага. Депутати Одеської облради підтримали пропозицію про те, щоб медикам, які працюють з пацієнтами хворими на коронавірус, підняти зарплату на 200%. Пандемія показала, що Україна може об'єднатися, аби впоратися з такою бідою.

  - У цій ситуації кожен опинився в ізоляції у своєму будинку. Люди з серйозними матеріальними можливостями, які раніше були впевнені, що лікуватися завжди будуть закордоном, теж опинилися у місцевих реаліях. Як Ви вважаєте, після закінчення боротьби з коронавірусом, щось зміниться в країні з медициною і з відношенням забезпечених людей до того, що відбувається сьогодні в цій сфері в цілому?

Свого часу Булат Шалвович Окуджава написав: "Вселенский опыт говорит, что погибают царства не от того, что тяжек быт или страшны мытарства. А погибают оттого (и тем больней, чем дольше), что люди царства своего не уважают больше". Мені здається, це відповідь на головне питання. Всі люди народжуються рівними. І кожен повинен розуміти, що, коли ти живеш в суспільстві, і ти володієш якимись суттєвими матеріальними можливостями, ти просто зобов'язаний думати про те, як створити умови навколо себе, щоб там, де ти живеш і працюєш, стало менше бідних, щоб цим людям були доступні нормальні умови життя. Одна з найбільших проблем планети сьогодні, що на 1,5-2% багатих людей світу припадає 97% всіх доходів. Це загроза майбутньому людства. Власне, тому й гинули царства, які не враховували цю проблему.

Що стосується медицини, я завжди вважав, що потрібно створювати нормальні умови для розвитку медицини в нашій країні. Коли виникає якась форс-мажорна ситуація зі здоров'ям, ти можеш не доїхати навіть до свого літака, щоб полетіти в доступну тобі західну клініку. І рятувати твоє життя будуть тут, ці фахівці, на цьому обладнанні, в цих палатах. Тому, треба тут, навколо себе, теж створювати нормальні умови. Люди вже давно зрозуміли, що треба переходити на медичне страхування. Я не знаю, чому Україна досі не пішла повноцінно цим шляхом. По-перше, лікарі стали б більш забезпеченими, а це важливо, і відразу вплинуло б на ситуацію. Друге - потрібно змінити ставлення суспільства і держави до бізнесу. Адже саме підприємства, які працюють, платять податки, створюють економічну основу життя суспільства. А коли буде повага до бізнесу, буде яскравіше проявляти себе і соціальна відповідальність бізнесу. І не потрібно це регулювати. Милосердя не має потреби в адмініструванні, воно йде від серця. Коли в суспільстві буде повага до дієздатного в країні бізнесу, коли воно зрозуміє, що саме від розвитку економіки й залежить майбутнє цього суспільства - тоді й бізнес буде з повагою ставитися і йти назустріч такому суспільству і такій державі!

І третє, хотілося б, щоб ми перестали кидатися з однієї крайності в іншу. У колишні часи була непогана система підготовки та відбору кадрів. Я не кажу, що кадри були всі хорошими, але система була нормальна. Сьогодні потрібно думати про кадрову політику, має запрацювати кадровий ліфт в державі. На відповідальних напрямках повинні працювати справжні професіонали.

  - Не дивлячись на карантин, тривають розпочаті в нашій державі реформи. У реформі децентралізації наступний крок - формування нових районів. Як Ви до цього ставитеся, і чи не потрібно було почекати, більш широкого громадського обговорення цього процесу?

Коли ми говоримо про децентралізацію, в першу чергу, потрібно подивитися, як це буде працювати у нас, проводити всебічне інформування - пояснювати людям, що це таке, тому що, навіть по першому етапу децентралізації, людям дуже слабо пояснювали, для чого їм це треба, і багато хто дотепер не розуміє, навіщо їм потрібно було з кимось об'єднуватися.

З приводу районування. Для чого потрібна ця система, яку функцію вона буде нести, якими будуть її повноваження та економічна база? Якщо вже ми рухаємося в бік Європи, моя позиція полягає в тому, що ми повинні переймати їх досвід, скоріше, з точки зору агломерації - як найбільш сучасної форми взаємодії громад в розвинених державах.

Децентралізація призвела до формування самостійних громад, що мають матеріальні та організаційні можливості для свого подальшого розвитку, яким центральною владою передані відповідні повноваження. Далі над ними знову ставити структуру, яка буде виконувати функції колишніх районів, централізовано давати гроші та спускати команди вниз, сенсу немає. Інакше навіщо тоді цю реформу взагалі потрібно було проводити?

Зараз розглядаються варіанти, щоб було від трьох до п'яти районів в кожній області. Колись Одеса була Великою Одесою: від Іллічівська (нині Чорноморська, - прим. ред.), що входив до Київського району Одеси, до Южного, який був частиною Суворовського району. Вона не впоралася тоді зі своїми завданнями. Це була територія, ефективно управляти якою не вийшло. Тому свого часу пішли на те, щоб створити місто Іллічівськ (нині Чорноморськ) разом з портом, і місто Южне, де також є порт. Вони стали успішними невеликими містами, які розвиваються разом зі своєю інфраструктурою, і у яких, в деяких випадках, Одесі було чому повчитися. Навколо них можна створити агломерації. Це, що стосується Одеської області, тому що в інших областях - в кожної свої нюанси.

Можливий такий варіант: повинна бути створена система округів або районування, наприклад. Вони повинні вибудовуватися шляхом агломерацій, де відбувається координація, де місцеві ради, разом з певними повноваженнями, передають "нагору" кошти. Можна запропонувати таку модель, виставити її на громадське обговорення. Тоді Одеса могла б бути обласним центром. Южне, наприклад, могло би координувати Лиманський і Березівський райони. При агломерації з Южним - місто само буде розвиватися, і села навколо нього теж, як в Європі. Вони будуть впливати один на одного, а також зможуть реалізовувати спільні різноманітні програми.

Як правило, якщо люди не розуміють, що їм пропонують і що це змінить в їхньому житті, ці зміни просто починають саботувати. Тому, на мій погляд, можна підготувати таку модель, потім прийти до людей і пояснити, чому ця модель краще, ніж попередня. Тоді не доведеться людей силоміць змушувати з кимось об'єднуватися. У цьому питанні є підстави порадитися з людьми, - народ мудріший. Такий прояв прямої демократії - запорука ефективного діалогу влади та громадян, який гарантує успіх будь-якої реформи, спрямованої на благо людей.

Авторка: Марина Жуковська.

Друк
Схожі новини:
У Визирській громаді почала роботу Школа Молодіжної ради (фото)12:00
26 кві
Керівник проєкту USAID «Говерла» завітав до Визирської громади (фото)12:00
25 кві
Співробітники Визирського ЦПМСД провели у Першотравневому ліцеї освітній захід щодо вакцинації (відео)10:00
25 кві
На Тилігулі зацвів червонокнижний Тюльпан Шренка (фото)11:19
24 кві
У Першотравневому ліцеї провели просвітницький захід щодо вакцинації (фото)08:56
24 кві
Як працює Визирська сільрада в умовах воєнного стану (відео)12:00
23 кві
На ТІС з’явилися нові вакансії прибиральників10:55
23 кві
У Визирській громаді облаштували просторе укриття в одній із гімназій (відео)09:08
23 кві
У Визирській громаді підтримують місцевих жителів та переселенців під час війни (фото)14:00
22 кві
23 квітня у Визирській громаді оголошено Днем жалоби13:21
22 кві
Як у Визирській громаді реалізується проєкт USAID «ГОВЕРЛА» (відео)12:00
22 кві
У одній з гімназій Визирської СТГ побудували сучасне укриття (фото)10:00
22 кві
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
TOP