Архів
Квітень 2024 (46)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » НБУ змінив вимоги до переказу коштів

НБУ змінив вимоги до переказу коштів

НБУ змінив вимоги до переказу коштів

  З 28 квітня набрали чинності нові вимоги для здійснення платежів, інформує Нацбанк України та завіряє, що це жодним чином не вплине на більшість звичайних операцій з переказу грошей. Але банківським установам та фінансовим компаніям в перехідний період - до кінця цього року треба обладнати банкомати (ПТКС - програмно-технічний комплекс самообслуговування - прим. ред.) різними технічними можливостями верифікації особистості.

  Проблем із дистанційною сплатою комунальних послуг, оплатою податків, товарів та послуг чи іншими звичайними переказами громадян, зокрема з картки на картку, не має виникати. Безготівкові платежі з картки на картку чи з рахунка на рахунок, як і раніше, можна здійснювати без будь-яких обмежень, і дробити платежі на частини не потрібно. Якщо громадянин має 10 тисяч гривень й більше виключно готівкою, цей платіж можна зробити у відділенні банку, маючи з собою паспорт або через пристрої з функцією приймання готівки (ПТКС та термінали самообслуговування), які технологічно зможуть забезпечити верифікацію платника (зчитати дані з його картки). Якщо ні, тоді у ПТКС буде встановлений ліміт, і клієнт просто не зможе здійснити операцію на суму понад 5 тисяч гривень. До 5 тисяч гривень в ПТКС можна поповнити готівкою рахунок або картку без ідентифікації платника.

  Звичайні операції громадян на невеликі суми не є об’єктом фінансового моніторингу. До того, НБУ ніколи не вимагав, щоб клієнти банків надавали інформацію про джерела походження коштів за звичайними операціями на невеликі суми. Громадянам не треба для кожного невеликого платежу мати при собі довідку про доходи чи інші документи. Це стосується не тільки переказу коштів іншим громадянам та оплати товарів і послуг, а й переказу коштів на власний рахунок.

  Якщо оплата карткою здійснюється в інтернет-магазині за товар або послугу на 40 тисяч гривень і вище, то такий переказ коштів необхідно супроводити номером картки платника. Це одне з виключень щодо ідентифікації, передбачене у законі.

Також під час переказу коштів понад 10 тисяч гривень готівкою через міжнародну систему переказу, теж необхідно ідентифікувати та верифікувати платника. Тобто клієнту треба мати з собою паспорт та пояснити, що це за платіж, наприклад, зазначити у реквізитах, що це допомога родичам.

  Через те, що вище перелічене це - низькоризикові операції, банк їх і далі не буде прискіпливо перевіряти. Натомість новий закон зміщує акцент на аналіз ризикових та великомасштабних операцій на суму понад 400 тисяч гривень. Походження таких коштів треба підтверджувати. Тому фінансові установи до кінця 2020 року мають виконувати деякі технічні вимоги закону, наприклад, присвоїти кожній операції свій унікальний номер.

  Що стосується валютних рахунків, оскільки йдеться про наявного та уже ідентифікованого клієнта банку, жодних лімітів на зарахування коштів на такий рахунок, навіть з-за кордону, законодавством не встановлено й тут.

  Банк щодня спостерігає та знає історію операцій клієнта і знає, які є звичними для нього.

  Тож якщо йдеться про нетипову операцію, яка не відповідає фінансовим можливостям клієнта, наприклад, про переказ більше ніж 400 тисяч гривень без підтвердження про джерела їхнього походження, тоді банк звернеться за відповідними поясненнями. Якщо клієнт пояснить, що це, наприклад, результат отримання спадщини, тоді банк здійснить операцію, і клієнт зможе спокійно використовувати ці кошти.

  Відтепер буде потрібна ідентифікація та верифікація власників електронних гаманців. Але не таких гаманців, що використовуються абонентами для оплати мобільних послуг. Закон не встановлює вимог до мобільних операторів. Йдеться про клієнтів, які самостійно відкривають електронні гаманці, щоб здійснювати по них різні операції - купувати товари, платити за послуги. Таких користувачів фінансові установи повинні будуть до кінця року ідентифікувати та верифікувати. Зазвичай для цього потрібен буде їх паспорт та ідентифікаційний код. Операції через такі гаманці будуть лімітованими, і якщо клієнт дотримуватиметься цих лімітів, він зможе пройти спрощену ідентифікацію.

Всі ці зміни проведено відповідно до Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення".

Друк
На Тилігулі зацвів червонокнижний Тюльпан Шренка (фото)11:19
24 кві
У Першотравневому ліцеї провели просвітницький захід щодо вакцинації (фото)08:56
24 кві
Як працює Визирська сільрада в умовах воєнного стану (відео)12:00
23 кві
На ТІС з’явилися нові вакансії прибиральників10:55
23 кві
У Визирській громаді облаштували просторе укриття в одній із гімназій (відео)09:08
23 кві
У Визирській громаді підтримують місцевих жителів та переселенців під час війни (фото)14:00
22 кві
23 квітня у Визирській громаді оголошено Днем жалоби13:21
22 кві
Як у Визирській громаді реалізується проєкт USAID «ГОВЕРЛА» (відео)12:00
22 кві
У одній з гімназій Визирської СТГ побудували сучасне укриття (фото)10:00
22 кві
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
У Визирській громаді вшанували пам’ять героїв-захисників (фото)12:00
11 кві
У Визирці відсвяткували 20-річчя дитячого садка «Пролісок» (фото)10:39
11 кві
TOP