Індекс споживчих цін в Одеській області у січні-червні становив 101,6% (по Україні — 102,0%). Харчові продукти та безалкогольні напої стали дорожче на 5,0%, повідомляє Головне управління статистики в Одеській області.
Серед харчових продуктів найсуттєвіше (на 52,8%) подорожчали фрукти, у т. ч. ягоди — у 2,2 раза, яблука та ківі — у 2 рази, виноград — в 1,6 раза, кісточкові та кавуни — в 1,5 раза. Водночас подешевшали сухофрукти та апельсини — на 6,0% та 2,8% відповідно.
При загальному зростанні цін на овочі на 15,8%, морква підвищилась у ціні у 2,5 раза, капуста білокачанна — у 1,7 раза, перець солодкий — на 44,1%, картопля — на 22,4%. Проте на 27,9% стали дешевше огірки, помідори подешевшали на 6,1%, буряк — на 5,4%.
Приріст цін за групами хліб і хлібопродукти та цукор, джем, мед, шоколад і кондитерські вироби був на одному рівні та становив 4,7%, що у першій групі значною мірою спричинено подорожчанням круп гречаних (на 29,0%).
На 3,3% підвищились ціни на рибу та продукти з риби, у т. ч. на 7,1% — на рибу живу, охолоджену.
Серед інших харчових продуктів найбільше подорожчав часник — на 26,5%.
М’ясо та м’ясопродукти подешевшали на 3,1%, зокрема, філе куряче — на 18,9%, птиця (тушки курячі) — на 12,8%. Водночас на 9,4% зросла в ціні яловичина.
Ціни за групою молоко, сир та яйця знизились на 2,3%, у т. ч. яйця — на 7,6%. Однак підвищились у ціні маргарин — на 7,6% та сири плавлені — на 6,0%.