Архів
Квітень 2024 (44)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Великі сім’ї — архаїзм чи нова модель?

Великі сім’ї — архаїзм чи нова модель?

Великі сім’ї — архаїзм чи нова модель?

  У Визирській ОТГ проживають близько 100 багатодітних сімей. Раніше більшість з них не назвали б цим терміном, адже три дитини в родині, особливо на селі — це цілком звичне явище. Але змінилися ролі в суспільстві, змінився й підхід до народження малюків, а тому держава вимушена була реагувати на демографічну кризу.

  Першим наслідком цієї реакції стали фінансові виплати на народження та впродовж декрету. Як сьогодні живуть великі сім’ї в громаді, хто вони, чим займаються, як виховують своїх нащадків — розмова з місцевими фахівцями соціального напрямку.

  Ще в листопаді Визирська ОТГ долучилася до створеної в Одеській області «Дорожньої карти послуг допомоги родинам з дітьми від держави та інститутів громадянського суспільства в Одеському регіоні: нові міста». Ідея в тому, щоб познайомити соціально незахищені верстви населення, серед яких і основна маса багатодітних, з громадськими організаціями, благодійними фондами, розташованими в Одеській області, з цільовими послугами, які можуть надати громадські працівники та органи влади. Але тут, у громаді, практично всі жителі знають, що з будь-якою проблемою краще звернутися не до регіональних організацій, а до сільради або благодійного фонду імені Олексія Ставніцера. З початку карантину благодійники регулярно постачають продуктові набори всім, хто потребує на допомогу.

  Саме вони й продуктами підтримують, і з паливом допомагають, кажуть люди. Але і з владою тепер набагато простіше, бо, якщо раніше з будь-якою заявою потрібно було їхати до райцентру, або до Одеси, зараз в кожному старостаті приймають документи та часто навіть консультують у телефонному режимі.

Надія Пальоха, фахівчиня із соціальної роботи Центру надання соціальних послуг Визирської сільської ради.

Надія Пальоха, фахівчиня із соціальної роботи Центру надання соціальних послуг Визирської сільської ради

Нам вже передали багато нових функцій, а незабаром цей список стане ще більшим. І це дуже зручно усім. Наш Першотравневий старостинський округ найбільший в громаді — до нього входять сім сіл: Першотравневе, Степанівка, Кінне, Нова Вільшанка, Міщанка, Зоря Труда та село Порт. Загалом це майже 6 тисяч жителів. І серед них 58 сімей багатодітних. В основному, в родинах громади по три дитини. Але є сім’ї з чотирма, п’ятьома та шістьма вихованцями. Ми їх усіх знаємо, всі проблеми, потреби, радості — на все реагуємо без зволікання в міру сил.

  Але є тут родини, які зареєстровані поза межами громади. Сюди вони приїхали в пошуках роботи та орендують житло. Наприклад, є багатодітні з Березівського району, де, за словами фахівчині, зовсім немає, де працювати. Як визнають в соціальних підрозділах, раніше сім’ї залишалися вдома, їхав на заробітки тільки чоловік. Але зараз батьки хочуть бути поряд зі своїми дітьми, брати участь у вихованні, тому все частіше переїжджають усі разом. І ця загалом дуже радісна зміна в суспільстві додає водночас проблем конкретним родинам. Як правило, вони влаштовуються по договору, не офіційно. Тому навіть на допомогу від держави часом претендувати не мають підстав. Не може підставити плече і влада громади.

  Впродовж карантину проблеми в багатьох українців загострилися. І сім’ї з багатьма неповнолітніми опинилися в дуже складних обставинах.

Ярослава Ящук, керівниця відділу соціального захисту населення Визирської сільради.

Ярослава Ящук, керівниця відділу соціального захисту населення Визирської сільради

Згідно з програмою «Милосердя в дії», на яку в цьому році виділено близько 4,3 млн грн, сільрада має можливості допомагати усім соціально незахищеним, у тому числі — й багатодітним. Але тільки тим, хто зареєстрований та проживає на території громади. Наприклад, до Дня сім’ї кожній такій родині сплачуємо з бюджету по 3 000 грн. Але у фонду Ставніцера є можливості відгукатися й на потреби тих сімей, які не отримують допомогу від місцевої влади.

  В сільраді добре знають і сім’ю Нікітіних з Любополя. Подружжя, четверо хлопчиків та дві дівчинки приїхали сюди у 2017 році з Ананьївського району. Ще до пандемії родина придбала у власність невеличкий будинок та одразу переїхала сюди, попри гостру потребу ремонту, щоб не витрачатися на оренду житла. Вони потроху збирають кошти на операцію молодшої Богданки. Все це само по собі не додає фінансової стабільності, а тут ще й карантин — роботи стало в рази менше. Але в Нікітіних заведено підтримувати один одного, незалежно від статі та віку. Четверо вчаться, найстарший вже має паспорт і вагомі спортивні досягнення в легкій атлетиці. Він також, за можливістю, доглядає найменших, допомагає з навчанням молодшим. В хлопчика, на очах якого батьки підміняли один одного у домашніх справах, немає навіть думки, що це — не чоловіча справа. Тож є сподівання, що і своїх дітей згодом він напевно виховає у тому ж дусі.

  Батьки пишаються успіхами дітей, а соціальні служби та благодійники підставляють плече з оформленням потрібних документів та регулярною гуманітарною допомогою. 

  Завдяки шкільним автобусам та налагодженій позашкільній роботі більшість дітей з багатодітних сімей Визирської громади активно залучені до спортивних, художніх та музичних колективів. Ніхто зараз навіть уявити не може, що раніше старші дівчата в таких сім’ях, якщо і відвідували школу, мали після уроків бігти додому та допомагати по господарству, а не співати та танцювати, або на татамі боротися.

  Як розповіла Надія Пальоха, пару років тому у громаді вирішили збирати всіх своїх багатодітних до Дня матері на великий концерт з привітаннями. Але ж у родин є не тільки мати, а й батько, тому тепер свято організовуватимуть до Дня сім’ї.

  Відношення до багатодітних сімей з боку односельців, зовсім інше виховання всередині родини, розподіл ролей у побуті — все це за якихось п’ять-десять років змінилося суттєво та необоротно. Згадують соцробітники й про те, що поступово молодь починає залишатися тут, а не шукати кращої долі десь на стороні. Випускники з цих сімей йдуть вчитися по коледжах та технікумах, де їм надають стипендію, безкоштовне місце в гуртожитку та харчування, та повертаються працювати або у приватних агрогосподарствах, або на транспортному вузлі ТІС. Тобто в тих, хто зареєстрований в тутешній ОТГ, є певні міцні перспективи.

  Повертаючись до «дорожньої карти соцдопомоги», як стверджують автори ідеї, завдяки проєкту багатодітним області, крім супроводу по оформленню виплат, або продуктової підтримки, надається допомога у працевлаштуванні, деяким родинам можуть навіть зробити ремонт. І це може бути та сама вудка, яка додасть аналогічних перспектив та соціальних гарантій незареєстрованим сім’ям або допоможе родині Нікітіних. Адже зрозуміло — чим стабільніше фінансовий стан сім’ї, тим більше уваги та часу вони можуть приділяти вихованню та спілкуванню зі своїми дітьми.

Авторка: Наталія Шестакова.

Друк
Схожі новини:
Як працює Визирська сільрада в умовах воєнного стану (відео)12:00
23 кві
На ТІС з’явилися нові вакансії прибиральників10:55
23 кві
У Визирській громаді облаштували просторе укриття в одній із гімназій (відео)09:08
23 кві
У Визирській громаді підтримують місцевих жителів та переселенців під час війни (фото)14:00
22 кві
23 квітня у Визирській громаді оголошено Днем жалоби13:21
22 кві
Як у Визирській громаді реалізується проєкт USAID «ГОВЕРЛА» (відео)12:00
22 кві
У одній з гімназій Визирської СТГ побудували сучасне укриття (фото)10:00
22 кві
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
У Визирській громаді вшанували пам’ять героїв-захисників (фото)12:00
11 кві
У Визирці відсвяткували 20-річчя дитячого садка «Пролісок» (фото)10:39
11 кві
Підприємці Визирської громади можуть взяти участь у вебінарному проєкті від «Дія.Бізнес»10:00
10 кві
У Любополі Визирської СТГ комунальники висаджують квіти (фото)12:00
09 кві
TOP