Архів
Квітень 2024 (48)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Валерій Хайловський понад півстоліття лікував жителів Любополя та Ранжевого

Валерій Хайловський понад півстоліття лікував жителів Любополя та Ранжевого

Валерій Хайловський понад півстоліття лікував жителів Любополя та Ранжевого

  «Лікар від Бога», так відгукуються односельці про свого колишнього фельдшера Валерія Васильовича Хайловського. Вже минуло п’ять років, як дядько Валера, так називали його численні пацієнти, покинув цей світ, але пам’ять вдячних жителів Любополя та Ранжевого Визирської сільради досі переповнює їхні серця, розповідає жителька Любополя Тамара Ковтун.

Тамара Ковтун, жителька Любополя.

Тамара Ковтун, жителька Любополя

Все своє життя він присвятив медицині. Фельдшер, він мав особливий дар правильно поставити діагноз. Він міг підказати, порадити. У мене було багато ситуацій, коли він мені допомагав в лікуванні сина в дитячому віці, тому я завжди згадую Валерія Васильовича з величезним теплом та глибокою вдячністю.

  Валерій Хайловський медичну освіту отримав у Білгород-Дністровському медичному училищі й за розподілом поїхав в село Чорний ліс Тернопільської області. Довгий час він пропрацював там фельдшером-акушером, та коли в його рідному районі, у Любополі з’явилася вакансія за фахом, переїхав сюди жити й працювати, розповідає мешканка цього села Зінаїда Панасюк.

Зінаїда Панасюк, жителька Любополя.

Зінаїда Панасюк, жителька Любополя

Піший, валізка у руках, чоботи гумові, якщо болото і по селу, то до того, то до того, ходив весь час пішки. Він прийшов у 1965 році, тут у нас відкрився пологовий будинок, і він приймав пологи. У 1968 році я тут народила дочку. Дівчинка підросла, і раптом вона захворіла. Я викликаю Валерія Васильовича, він приходить і прямо з коридору каже, у неї кір. Але висипань не було, тільки температура. Він каже поставте електрокамін та повісьте на стіну щось червоне. Ми все це зробили й у хворої відразу з’явився висип. Потім Валерій Васильович кожен день приходив до доньки та слухав легені, щоб не було запалення.

  Дар діагностики, який допомагав Валерію Хайловському своєчасно і правильно лікувати людей, помітили не тільки односельці, а й жителі інших сіл, розповідає староста Любопільського старостинського округу Олександр Рембач.

Олександр Рембач, староста Любопільського старостинського округу Визирської сільради.

Олександр Рембач, староста Любопільського старостинського округу Визирської сільради

Багатьом людям він тут в селі допоміг, я знаю, що до нього зверталися і жителі інших населених пунктів. Коли у мого брата захворіла донька, я особисто возив Валерія Васильовича в обласну лікарню, щоб він поставив свій діагноз та виявилося потім, що все підтвердилося. Не маючи дорогого діагностичного обладнання, він розумів проблему, я вважаю, що він був лікарем від Бога.

  Надія Михайлівна Хайловська, дружина Валерія Васильовича, познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком в Любопільському клубі на танцях. Зустрічалася дев’ятнадцятирічна продавчиня з дорослим, старшим за неї на сім років, фельдшером-акушером майже два роки. Потім вони одружилися та оселилися в невеликому будиночку, який їм придбали батьки. Молода Надія Хайловська тоді ще не усвідомлювала, що її житло незабаром стане практично філією сільського ФАПу.

Надія Хайловська, вдова Валерія Хайловського.

Надія Хайловська, вдова Валерія Хайловського

І вдень, і вночі до нас приходили, а скільки дітей приносили. Я перший час просто жахалася цих нічних стукотів у шибки. Люди йшли постійно. Одного разу сюди принесли дитину, якій поставили діагноз — серцева вада. Валерій слухав його довго, дуже довго і потім каже, що не підтверджує діагноз, що це родові хрипи та все пройде з часом, так і сталося.

  Здавалося немає такого захворювання, яке не лікував місцевий фельдшер Валерій Хайловський. Був він і костоправом, лікував суглоби, міг вирвати болящий зуб. Розбирався він і у неврологічних захворюваннях, поділилася власним досвідом жителька Любополя Зінаїда Панасюк, у якої багато років тому стався мікроінсульт.

Зінаїда Панасюк, жителька Любополя

Він написав моїй доньці, яка живе в місті Южне, що купити. Коли дочка купувала в аптеці ці ліки з неї стали сміятися, мовляв, такими інсульт не лікують. Але дочка купила, і мені Валерій Хайловський зробив крапельниці та за три дні я встала і досі жива здорова, хоча вже пройшло дуже багато часу.

  Однак Зінаїда Панасюк підкреслила, якщо Хайловський розумів, що надати допомогу не може, терміново госпіталізовував хворого. Якось звернулася до нього дачниця, яку в горло вжалила оса, згадує жителька Любополя.

Зінаїда Панасюк, жителька Любополя

Він подивився і каже терміново їхати до лікарні, інакше задихнеться, і її чоловік швидко відвіз постраждалу до Комінтернівської лікарні, там її врятували та потім вони дякували, що він дав пораду так оперативно діяти.

  Дружина Валерія Хайловського згадує, що її чоловік багато читав. У нього була спеціалізована література, він виписував медичні журнали. Його дар лікування помічали навіть колеги. Роботу в хірургічному відділенні Комінтернівської лікарні Валерію Васильовичу пропонував головлікар, хірург Володимир Грубник, але любопільський фельдшер кар'єрному зростанню вважав кращим тихе служіння своїм односельцям.

Надія Хайловська, вдова Валерія Хайловського

Він вчив всіх робити уколи, у нас багато хто в селі вміє робити уколи. Він просто просив навчитися цього.

  Іноді такі навички були вкрай необхідні, особливо взимку, коли медики просто не в змозі були обійти всіх недужих, щоб зробити життєво важливі ін'єкції.

  Маючи великий авторитет серед односельців, Валерій Хайловський не прагнув отримати для себе особливих благ. Навіть сьогодні дорога, що веде до його дому, все ще у вибоїнах та ямах, хоча по ній йшли та їхали, як по дорозі життя не одна тисяча хворих за допомогою, розповідає староста Любопільського старостинського округу Олександр Рембач.

Олександр Рембач, староста Любопільського старостинського округу Визирської сільради

Йому грамота вручалася районною адміністрацією, він відмовився, каже вручите комусь іншому, скромна була людина.

  Продовжував лікувати людей Валерії Васильович і коли вже вийшов на пенсію. Люди зверталися, і він допомагав, допомагав до кінця свого життя. За кілька днів до смерті лікаря, звернувся до нього односелець з діагнозом грижа хребетного диска, який йому поставили у лікарні, згадує Надія Хайловська.

Надія Хайловська, вдова Валерія Хайловського

Він подивився і каже, це не грижа, це жировик. Він зробив йому операцію, це було в середу, у четвер була перев’язка, і Валерій Васильович був задоволений, що все добре затягнулося, а в п’ятницю любопільського фельдшера не стало.

  Валерій Хайловський прожив складне, але дуже цінне для багатьох його односельців життя. Його старша донька та онучка пішли по стопах свого тата та дідуся і теж стали медиками. Валерій Васильович Хайловський, як ніхто інший заслуговує на вічну повагу та пам’ять своїх односельців.

Авторка: Катерина Гончар.

Друк
Схожі новини:
Керівник проєкту USAID «Говерла» завітав до Визирської громади (фото)12:00
25 кві
Співробітники Визирського ЦПМСД провели у Першотравневому ліцеї освітній захід щодо вакцинації (відео)10:00
25 кві
На Тилігулі зацвів червонокнижний Тюльпан Шренка (фото)11:19
24 кві
У Першотравневому ліцеї провели просвітницький захід щодо вакцинації (фото)08:56
24 кві
Як працює Визирська сільрада в умовах воєнного стану (відео)12:00
23 кві
На ТІС з’явилися нові вакансії прибиральників10:55
23 кві
У Визирській громаді облаштували просторе укриття в одній із гімназій (відео)09:08
23 кві
У Визирській громаді підтримують місцевих жителів та переселенців під час війни (фото)14:00
22 кві
23 квітня у Визирській громаді оголошено Днем жалоби13:21
22 кві
Як у Визирській громаді реалізується проєкт USAID «ГОВЕРЛА» (відео)12:00
22 кві
У одній з гімназій Визирської СТГ побудували сучасне укриття (фото)10:00
22 кві
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
TOP