Архів
Квітень 2024 (37)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Доброславська окружна прокуратура: звіт про результати роботи за 2021 рік

Доброславська окружна прокуратура: звіт про результати роботи за 2021 рік

Доброславська окружна прокуратура: звіт про результати роботи за 2021 рік

  Доброславська окружна прокуратура розпочала свою діяльність 15 березня 2021 року. Її юрисдикція поширюється на території Южненської міської об'єднаної територіальної громади, Чорноморської та Доброславської селищних об'єднаних територіальних громад, Фонтанської, Красносільської, Визирської сільських ОТГ, повідомляється у матеріалі пресслужби Доброславської окружної прокуратури, передає YUZHNY.INFO.

  Колектив прокуратури — 25 працівників, із них 19 прокурорів, які виконують функції процесуального керівництва досудовим розслідуванням, підтримання публічного звинувачення у суді, представництва інтересів держави у судах. З метою протидії злочинності, як ніколи, посилено координаційну роль прокуратури серед органів правопорядку. Загалом у 2021 році за процесуального керівництва прокурорів Доброславської окружної прокуратури органами поліції розслідувалося понад 6 тисяч кримінальних проваджень, до суду направлено обвинувальні акти щодо 222 кримінальних правопорушень. Забезпечено ефективну реалізацію принципу невідворотності покарання. Судами винесено 253 вироки, прокурорами забезпечено участь у розгляді 19 протоколів про адміністративні корупційні правопорушення. 

  У поточному році прокурори окружної прокуратури, реалізуючи представницькі функції, заявили до суду позовів на користь держави на суму понад 52,8 млн грн, спрямованих на захист навколишнього природного середовища, повернення незаконно відчужених земельних ділянок територіальним громадам, відшкодування збитків, заподіяних кримінальним правопорушенням та стягнення грошових коштів у бюджетній сфері у розмірі 200 тис. грн, частина з яких розглядається судами. У рамках досудового регулювання спорів щодо реагування прокурорів Доброславської окружної прокуратури попереджено безпідставне витрачання бюджетних коштів на суму 2 млн грн у сфері закупівель.

  Водночас 2021 рік для регіону став багатим на резонансні кримінальні події. У ході захисту прав та свобод громадян, оперативного реагування на порушення закону прокурорами спільно з колегами з територіального підрозділу Національної поліції, Служби безпеки України щоденно проводиться кропітка, системна та складна робота щодо протидії злочинності. Наприклад, у місті Южному прокурорами Доброславської окружної прокуратури спільно зі співробітниками УСБУ в Одеській області, у вересні цього року було затримано групу осіб, які причетні до викрадення 30-річного чоловіка та вимоги у нього прав на майно. Так, до правоохоронних органів надійшла інформація про те, що четверо чоловіків вимагають у мешканця Южного переоформлення на них земельної ділянки площею 0,15 га у селі Сичавка Южненської ОТГ з метою погашення вигаданої матеріальної заборгованості.Під час зустрічі зловмисники почали «вибивати» з потерпілого переоформлення на них земельної ділянки, а також загрожували фізичною розправою близьким чоловіка. Після чого помістили потерпілого до багажного відділення власного автомобіля та намагалися вивезти за межі Южного. Довести свій злочинний план до кінця здирникам не вдалося, оскільки їх викрили правоохоронці. До складу злочинної групи входили четверо чоловіків, троє з яких уродженці Вірменії. Наразі їм повідомили про підозру та обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Також перевіряється причетність нападників до скоєння інших аналогічних тяжких злочинів на території м. Южного.

  Посилена увага приділяється забезпеченню результативного розслідування кримінальних правопорушень проти життя людини. Так, за результатами розслідування трьох кримінальних проваджень за фактами умисних убивств направлено обвинувальні акти до судів, які перебувають на розгляді. Зокрема, за процесуального керівництва прокурорів окружної прокуратури завершено досудове розслідування щодо 17 та 18-річних мешканців Южного, яких звинувачують у навмисному вбивстві з корисливих мотивів. Встановлено, що молоді люди у грудні 2020 року з метою наживи, заздалегідь приготувавши ножі, підійшли до водійки таксі, що очікувала на замовлення, в м. Южному і попросили відвезти їх до с. Любопіль Одеського району. Приїхавши за вказаною адресою, яку вибрали навмання, з метою заволодіння грошима, обвинувачені нанесли потерпілій численні ножові поранення, від яких 55-річна жінка померла на місці. Переконавшись, що жінка не подає ознак життя, юні зловмисники забрали 1500 гривень та на автомобілі потерпілої втекли з місця злочину. Надалі, щоб приховати сліди скоєних злочинів, молодики вирішили спалити авто таксистки. Для цього придбали легкозаймисту речовину та виїхали за межі населеного пункту, де облили таксі речовиною та підпалили. Обом особам обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою без права внесення застави. Наразі досудове розслідування у кримінальному провадженні завершено, обвинувальний акт затверджено прокурором окружної прокуратури за обвинуваченням осіб за п. п. 6, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 4 ст. 187, ч. 2 ст. 194, ч. 3 ст. 289 КК України та направлений до суду для розгляду по суті.

  Актуальним напрямом роботи Доброславської окружної прокуратури є захист інтересів дітей. Так, ювенальні прокурори Доброславської окружної прокуратури направили до суду обвинувальний акт щодо 70-річного мешканця Южного, обвинуваченого у зґвалтуванні, сексуальному насильстві та розбещенні тринадцяти дітей (ч. 6 ст. 152, ч. 6 ст. 153, ч. 2 ст. КК України). Встановлено, що протягом 2020-2021 років зловмисник, бувши раніше неодноразово судимий за статеві злочини, на підставі надання дозволу пограти на ігровій приставці, мобільному телефоні та поїсти солодощів, заманював хлопчиків віком від 8 до 14 років у своє тимчасове житло. Користуючись своєю фізичною перевагою та безпорадністю дітей, він здійснював дії сексуального характеру стосовно до них.

  Слід зазначити, що стосовно більшості дітей обвинувачений чинив сексуальне насильство повторно, стосовно деяких — протягом кількох місяців, а деяких навіть залишав у себе на нічліг. Після скоєння злочину чоловік, застосовуючи психологічний тиск та загрози неповнолітнім, наказував їм нікому не розповідати про скоєне. Крім того, встановлено, що зловмисник після відбування покарань у місцях позбавлення волі кілька разів змінював своє прізвище та місце проживання. За клопотанням прокуратури обвинувачений перебуває під вартою.

  Проведено роботу у сфері земельних відносин. Так, окружною прокуратурою направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо 50-річного жителя Доброслава, який самовільно зайняв земельну ділянку державної власності лісогосподарського призначення площею 3,1 га, розташованої в межах Визирської об'єднаної територіальної громади Одеського району Одеської області, який знаходиться в користуванні державного підприємства «Одеське лісове господарство», після чого зорав і засіяв сільськогосподарською зерновою культурою, тим самим завдав значної шкоди державі на загальну суму 115 тис. грн. Окружною прокуратурою також заявлено цивільний позов на користь держави в особі державного підприємства «Одеське лісове господарство» на загальну суму 115 тис. грн. Комінтернівським районним судом вже винесено обвинувальний вирок у справі та задоволено позов прокурора на вказану суму, сплачену винною особою у повному обсязі.

  Особлива увага правоохоронців зосереджена на виявленні та розслідуванні кримінальних правопорушень проти навколишнього природного середовища. Так, завершено досудове розслідування та направлено до суду обвинувальні акти у 8 кримінальних провадженнях зазначеної категорії. Також окружною прокуратурою здійснюється нагляд за дотриманням законів у формі процесуального керівництва у кримінальному провадженні, розпочатому від 06.05.2020, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 243 КК України, за фактом забруднення моря у внутрішніх морських водах України речовинами, шкідливими для життя і здоров’я людей, внаслідок порушення спеціальних правил, що спричинило інші тяжкі наслідки. Так, слідством встановлено, що 30 квітня 2020 року при вивантаженні з судна під прапором Тувалу стався неконтрольований скид шкідливої ​​для життя та здоров’я людини забруднювальної речовини — суміші пальмового олеїну та пальмового стеарину в кількості 8449,5 кг в акваторію порту «Южний».

  За розрахунками Державної екологічної інспекції Кримсько-Чорноморського округу, загальна сума збитків, заподіяних державі внаслідок забруднення, становить понад 65 млн грн. Наразі старшині, відповідальному за розвантаження судна, прокуратура району повідомила про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 243 КК України. Досудове розслідування зупинено у зв’язку з необхідністю проведення процесуальних дій у рамках міжнародного співробітництва. З метою відшкодування збитків, завданих державі, прокуратура звернулася до судновласника з позовом про відшкодування збитків, завданих державі внаслідок порушення вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища. Позов перебуває на розгляді господарським судом Одеської області.

  Зросла кількість викритих злочинів у бюджетній сфері. Так, за процесуального керівництва прокурорів окружної прокуратури завершено досудове розслідування та направлено до суду обвинувальний акт у бюджетній сфері за ч. 4 ст. 191 КК України за фактом присвоєння, розтрати коштів шляхом зловживання своїм службовим становищем, скоєне у великих розмірах, стосовно колишнього директора одного з комунальних підприємств Южненської міської ради, який шляхом зловживання своїм службовим становищем за корисливими мотивами привласнив кошти, сплачені фізичними особами за надання послуг на суму 250 тисяч гривень, чим завдав майнових збитків комунальному підприємству та місцевому бюджету. Наразі обвинувальний акт та цивільний позов перебувають на розгляді суду.

  Також у вересні 2021 року направлено до суду обвинувальний акт щодо посадової особи Красносільського дитячого будинку-інтернату за ч. 1 ст. 367 КК України, яка неналежним чином виконуючи свої службові обов’язки через недобросовісне ставлення до них, порушуючи законодавство при здійсненні нарахувань зарплат, встановлювала невідповідні тарифні розряди та підвищені посадові оклади за відсутності на те підстав, що призвело до завищення переплати за роботу, завдано матеріальних збитків на загальну суму 179 тис. грн.

  Крім того, прокурорами Доброславської окружної прокуратури здійснюється щоденна робота з розгляду звернень, підтримці публічного звинувачення в судах, у повному обсязі забезпечується виконання функцій органів прокуратури для захисту прав і свобод громадян, інтересів держави, затвердження верховенства права та підвищення авторитету органів прокуратури та зміцнення довіри до них.

  Нагадаємо, що у центрі Одеси нещодавно відбулося вручення поліцейських автомобілів територіальним громадам області. На заході були присутні й представники Визирської ОТГ.

Друк
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
У Визирській громаді вшанували пам’ять героїв-захисників (фото)12:00
11 кві
У Визирці відсвяткували 20-річчя дитячого садка «Пролісок» (фото)10:39
11 кві
Підприємці Визирської громади можуть взяти участь у вебінарному проєкті від «Дія.Бізнес»10:00
10 кві
У Любополі Визирської СТГ комунальники висаджують квіти (фото)12:00
09 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заходи до Всесвітнього дня здоров’я (фото)10:00
09 кві
У Визирській громаді підбили підсумки громадського обговорення щодо перейменування Першотравневого17:42
08 кві
У Визирській громаді почався набір у Школу Молодіжної ради14:43
08 кві
Тетяна Сливець: про роботу Любопільського СБК під час воєнного стану (відео)11:00
08 кві
У Першотравневому почалися громадські обговорення щодо перейменування двох вулиць10:00
08 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заняття з мінної безпеки для дітей (фото)13:00
05 кві
У Визирській громаді відзначили 80-ту річницю визволення від фашистських загарбників (фото)12:10
05 кві
TOP