Архів
Квітень 2024 (37)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Визирська ОТГ: у Першотравневому старостинському окрузі підбили підсумки 2022 року (фото)

Визирська ОТГ: у Першотравневому старостинському окрузі підбили підсумки 2022 року (фото)

Визирська ОТГ: у Першотравневому старостинському окрузі підбили підсумки 2022 року (фото)

  Життя — це завжди рух вперед та розвиток, навіть коли умови для цього, м’яко кажучи, несприятливі. 2022-й для Визирської громади мав стати ще одним роком розбудови та покращення умов для проживання всіх її жителів, проте війна, яка розпочалася 24 лютого внесла свої жорсткі корективи. Минув рік, який, до речі, завершився з певними непоганими результатами. Подивимось на прикладі Першотравневого старостинського округу.

Василь Хміленко, староста Першотравневого старостинського округу

Були виділені депутатським корпусом від «Команди розвитку», керівництвом громади кошти для того, аби села могли розвиватися. Планували закінчити будівельні роботи у Будинку культури, зробити амбулаторію, планувалося асфальтування доріг. Парк на вул. Дунаєва треба було закінчити. Але прийшла війна і ми повинні були змінити плани. Багато хлопців, які були будівельниками, пішли захищати нашу державу, фінансування було призупинено.

  Відразу увага керівництва громади зосередилася на забезпеченні найнеобхіднішого. Через періодичну відсутність електрики, страждала автоматика систем водопостачання, всі сили були спрямовані на відновлення якісного мобільного зв’язку, для цього використовували електрогенератори. Все це було зроблено. Жителі громади згуртувалися за для надання допомоги нашим збройним силам.

Василь Хміленко, староста Першотравневого старостинського округу

Василь Хміленко, староста Першотравневого старостинського округу

Все село допомагало армії. Хтось приносив кошти, хтось харчові продукти. Ми відправляли нашим захисникам теплі речі, ковдри, матраци. Це дуже зворушливо. Люди, яким за 70, приносили баночки з варенням. Кожен ніс те, що міг.

  Керівництво громади турбується про ті категорії місцевих жителів, котрі потребують постійної уваги — інвалідів 1 та 2-ї груп, одиноких людей похилого віку, родини військовослужбовців, а також внутрішньо переміщених осіб. Останні системно отримують грошову допомогу та продуктові набори. За словами старости Василя Хміленка, у найближчих планах, як потеплішає, упорядкування громадських місць: планують пофарбувати дитячі майданчики, допомогти мешканцям Першотравневого старостинського округу вивезти й утилізувати обрізані під час весняних робіт на присадибних ділянках, гілки дерев та кущів. У 2022-му році багато працював відділ з надання адмінпослуг Визирської сільради при Першотравневому старостаті. Через війну тут додались нові сервіси, ділиться адміністраторка відділу Анна Чайковська.

Анна Чайковська, адміністраторка відділу з надання адмінпослуг Визирської сільради 

Анна Чайковська, адміністраторка відділу з надання адмінпослуг Визирської сільради 

Люди можуть звернутися до нас для оформлення статусу ВПО, а також для оформлення щомісячної допомоги на проживання. Для цього потрібно звернутися до адміністратора, надати певний пакет документів: паспорт, код, якщо є неповнолітні діти — свідоцтво про народження дитини. Людина отримає довідку про реєстрацію внутрішньо переміщеної особи. Цього ж дня можна подати заяви на отримання допомоги. Дорослим — 2 тис. грн щомісячно, неповнолітнім — 3 тис. грн, люди з інвалідністю отримують 3 тисячі гривень допомоги.

   Першотравневий старостинський округ став домівкою для багатьох внутрішньо переміщених осіб, розповідає спеціалістка 1-ї категорії з військового обліку Визирської сільради Юлія Годзь. Юлія Годзь, спеціалістка 1-ї категорії з військового обліку Визирської сільради

Юлія Годзь, спеціалістка 1-ї категорії з військового обліку Визирської сільради

За минулий рік ми прийняли близько 172 заяв, але на сьогодні ця статистика змінилася, у зв’язку зі звільненням територій. Багато хто з людей повернувся додому. Зараз у нас 51 особа — це дорослі (внутрішньо переміщені особи) і 22 дитини.

  Як розповіла Юлія Годзь, перші потерпілі від війни приїхали сюди з Гостомеля, Ірпеня та Бучі. Трохи пізніше стали приїжджати з Миколаївської та Херсонської областей. Кажучи про підсумки 2022 року, слід висвітлити й діяльність відділу культури, туризму та культурної спадщини, адже саме працівники цього сектору у всіх будинках культури та сільських клубах Визирської громади активно підтримали українську армію, організувавши місцевий волонтерський рух. Як згадує керівниця відділу культури, туризму та культурної спадщини Катерина Кушнір, котра почала працювати на цій посаді у 2020 році, тоді коли лютував коронавірус й потрібно було налагоджувати роботу закладів культури у новому форматі, той виклик виявився, як то кажуть, «квіточками» у порівнянні з тим, з чим зіткнулася Україна у лютому минулого року. Проте люди згуртувалися навколо високої мети та вистояли, кожен на своєму місці.

Катерина Кушнір, керівниця відділу культури, туризму та культурної спадщини Визирської сільради

Катерина Кушнір, керівниця відділу культури, туризму та культурної спадщини Визирської сільради

Вся наша культурна родина зрозуміла чим ми можемо допомогти нашим захисникам. Тим, що ми можемо робити найкраще! А найкраще ми можемо співати, танцювати, навіть не дивлячись на те, що у нас війна. Українська нація завжди була співочою, навіть, коли їй було погано. Найкращим прикладом того є, до речі, всім раджу подивитися, кінострічка «Щедрик». Ми почали з живих заходів на підтримку Збройних сил України. В нас є також оркестри, духовики. Першотравневий будинок культури, попри те, що в ньому ремонт, який не завершився через початок війни, все одно працював над тим, аби робити свою справу, проводити заходи. До нас приїжджав оркестр 28-ї бригади.

  За словами Катерини Кушнір, вже стало доброю традицією, коли колективи закладів культури, як то кажуть, гастролюють селами Визирської громади, даючи концерти на сценах сусідніх населених пунктів.

Друк
Схожі новини:
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
У Визирській громаді вшанували пам’ять героїв-захисників (фото)12:00
11 кві
У Визирці відсвяткували 20-річчя дитячого садка «Пролісок» (фото)10:39
11 кві
Підприємці Визирської громади можуть взяти участь у вебінарному проєкті від «Дія.Бізнес»10:00
10 кві
У Любополі Визирської СТГ комунальники висаджують квіти (фото)12:00
09 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заходи до Всесвітнього дня здоров’я (фото)10:00
09 кві
У Визирській громаді підбили підсумки громадського обговорення щодо перейменування Першотравневого17:42
08 кві
У Визирській громаді почався набір у Школу Молодіжної ради14:43
08 кві
Тетяна Сливець: про роботу Любопільського СБК під час воєнного стану (відео)11:00
08 кві
У Першотравневому почалися громадські обговорення щодо перейменування двох вулиць10:00
08 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заняття з мінної безпеки для дітей (фото)13:00
05 кві
У Визирській громаді відзначили 80-ту річницю визволення від фашистських загарбників (фото)12:10
05 кві
TOP