Архів
Травень 2024 (3)
Квітень 2024 (56)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
ЛАН » Головні події дня » Воїни, які житимуть вічно: Асан Сейдаметов (фото)

Воїни, які житимуть вічно: Асан Сейдаметов (фото)

Воїни, які житимуть вічно: Асан Сейдаметов (фото)

«Я обов’язково повернуся в наш український Крим. Я зроблю все можливе від себе, аби звільнити його». Такими були бажання Асана Сейдаметова ще з 2014 року. Він народився 3 травня 1978 року у Самарканді, що в Узбекистані. Був найстаршим сином у родині, мав трьох братів та сестру. Рідню Асана, прабабусю та бабусю, депортували з Криму у сорокових роках минулого століття у різних напрямках. Ця сумна історія українського пів острова назавжди відобразилася на подальшому формуванні світогляду Асана.

Зарема Сарабілялова, донька Асана Сейдаметова.

Зарема Сарабілялова, донька Асана Сейдаметова

Всіх депортували в різні сім’ї, на різні напрямки. Чесно кажучи, історію бабусі та прабабусі мені не розповідали, тому що це було дуже боляче, батьки починали плакати і я не могла на це дивитися. Я це знаю тільки з історії, з фільмів. Є фільм «Хайтарма», який про це розповідає.

Після цього родина переїхала у Генічеськ, що на Херсонщині. Там Асан закінчив училище, працював по професії автокранівником. Згодом вони переїхали до Криму, згодом повернулися до Генічеського району у село Фрунзе — нині Азовське. У 1998 році Асан знайомиться з майбутньою дружиною — Гульнарою. Це було справжнє кохання з першого погляду. У 1999 році — одружилися, а вже наступного року на світ з’явилася донечка Зарема.

Зарема Сарабілялова, донька Асана Сейдаметова

Мама і тато працювали на ринку, вони стояли один навпроти одного. Тато возив її додому, це була зима. Він їздив з одного села в інше до неї на велосипеді, це був важкий час. 21 рік був батьку, 20 — мамі. Вона народилася в Узбекистані, куди депортували її бабусю.

Роками пізніше на світ з’являються ще три доньки: Ельзара, Венера та Софія. І наче життя вирує. Але розпочинається окупація Криму. Асан розуміє, що його Батьківщину рвуть на шматки та у 2016 році вирішує стати на захист держави. Був він у зоні АТО. Спочатку проходив службу у 34-тій бригаді, пізніше перейшов у 28-му.

Зарема Сарабілялова, донька Асана Сейдаметова

Він дуже хотів повернутися до Криму. У 2014 році, коли Крим окупували, він сказав, що піде визволяти Крим. У 2016 році пішов служити.

Почалося повномасштабне вторгнення. Зарема з чоловіком виїхала з рідного дому 24 лютого 2022 року. Мама, три сестри та інша рідня залишилися у Генічеському районі. Жили певний час в окупації. Для того, аби врятувати життя донькам, пані Гульнара вимушена була спалити всі докази того, що її чоловік був атовцем. У травні 2022 року Асан зміг перевезти родину до Першотравневого. Це була важка дорога і вона могла стати останньою. Але доля була милосердною.

Зарема Сарабілялова, донька Асана Сейдаметова

Були грамоти, були медалі, але, оскільки ми з окупованої території, мама просто не встигла це сховати. Коли вже пішли російські окупанти по домівках тих, хто був в АТО, вона це все просто спалила для безпеки родини. Ми виїжджали машиною: чоловік, його сестра зі своїм чоловіком, з дітьми, його брат зі своєю сімєю. Нас було шість дорослих, двоє дітей і дві вагітні жінки. Ми доїхали до Мелітополя, через Запоріжжя, потім у Львів. Як і кожна сім’я, яка зараз там знаходяться в окупації, моя мати сподівалася, що «завтра прийдуть наші», вона чекала до останнього. Потім вона з сестрами зібрала речі та дуже спонтанно виїхала, вони взяли з собою тільки необхідне. Там кожні декілька метрів стояли їхні блокпости. Люди чекали тижнями, щоб проїхати.

Найбільше Асан любив своїх дівчат: дружину, чотирьох доньок та маленьку онучку Евеліну. За все своє життя він не зробив нічого злого на адресу інших людей. Справедливий, мудрий та щирий. Таким він і залишиться у пам’яті близьких та рідних.

Зарема Сарабілялова, донька Асана Сейдаметова

Він дуже хотів сина, але у нього народились чотири красуні доньки й онучка. Він дідусем побув зовсім трішки. Батько дуже пишався тим, що у нього чотири доньки. Зараз його друга донька, моя старша сестра, також пішла служити. Він був дуже добрим, суворим, але добрим — батьком, дідусем, другом, чоловіком. Завжди підставляв своє плече для побратимів. Такого батька, напевно, більше ні в кого немає.

У складі 28-ої бригади Асан звільняв Херсонщину. Мріяв про те, що скоро побачить свій дім. Його не стало 23 січня 2023 року. Асан загинув на Бахмутському напрямку. Клята війна назавжди забрала його і вмить зробила сиротами всіх його дівчат.

Зарема Сарабілялова, донька Асана Сейдаметова

У грудні їх перевели на Донецький напрямок, після того, як визволили Херсон. У нього було так багато радості, він вважав, що залишилося зовсім трішки і він вже буде у Генічеську.

Родина Сейдаметових ще вірить в те, що вони обов’язково повернуться на свою Батьківщину — в український Крим і виконають мрію батька. Сьогодні справу Асана продовжують його брат та донька.

Зарема Сарабілялова, донька Асана Сейдаметова

Я вам хочу сказати, в Криму нас чекають, чекають на Україну.

Асан загинув за Правду та Волю. За волю, яку нещадно вкрали в його предків майже століття тому. За волю, яку відібрали у 2014 році. За волю, яку намагалися придушити у 2022 році. Життя Асана — гідний приклад мужності та незламності. У 2023 році його нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеню. Посмертно. Але найбільшою нагородою для нього стане звільнений український Крим, в якому житимуть та продовжуватимуть рід його красуні — чотири донечки.

Друк
У Визирській СТГ провели територіальний етап військово-патріотичної гри «Джура» (фото)12:48
02 тра
У Визирський ставок випустили мальків трьох видів риб (відео)12:00
01 тра
Олексій Богданов: про роботу КП «Визирське Джерело» під час війни (відео)10:00
01 тра
У Визирській громаді відбулася сесія сільради (відео)14:00
30 кві
У Визирській громаді вшанували пам’ять військового Олександра Пархоменка покладанням квітів (фото)12:28
30 кві
Комунальники випустили мальків трьох видів риб у Визирський ставок (фото)12:00
30 кві
На засіданні виконкому Визирської сільради затвердили бюджет громади за І квартал 2024 року (фото)10:00
30 кві
На сесії Визирської сільради розглянули питання перейменування села Зоря Труда (фото)13:46
29 кві
У Визирці відбувся перший освітній захід Школи Молодіжної ради (відео)12:00
29 кві
У Визирській громаді відбулося засідання виконкому (відео)09:54
29 кві
У Визирській громаді почала роботу Школа Молодіжної ради (фото)12:00
26 кві
Керівник проєкту USAID «Говерла» завітав до Визирської громади (фото)12:00
25 кві
Співробітники Визирського ЦПМСД провели у Першотравневому ліцеї освітній захід щодо вакцинації (відео)10:00
25 кві
На Тилігулі зацвів червонокнижний Тюльпан Шренка (фото)11:19
24 кві
У Першотравневому ліцеї провели просвітницький захід щодо вакцинації (фото)08:56
24 кві
Як працює Визирська сільрада в умовах воєнного стану (відео)12:00
23 кві
На ТІС з’явилися нові вакансії прибиральників10:55
23 кві
У Визирській громаді облаштували просторе укриття в одній із гімназій (відео)09:08
23 кві
У Визирській громаді підтримують місцевих жителів та переселенців під час війни (фото)14:00
22 кві
23 квітня у Визирській громаді оголошено Днем жалоби13:21
22 кві
Як у Визирській громаді реалізується проєкт USAID «ГОВЕРЛА» (відео)12:00
22 кві
У одній з гімназій Визирської СТГ побудували сучасне укриття (фото)10:00
22 кві
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
TOP