Архів
Квітень 2024 (43)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Статті » Чим загрожують стану довкілля бойові дії в Україні

Чим загрожують стану довкілля бойові дії в Україні

Чим загрожують стану довкілля бойові дії в Україні

  З якими ризиками зараз стикається навколишнє середовище через активні бойові дії в Україні, розповів голова ГО «Зелений лист» Владислав Балінський, повідомляється на сайті організації.

  Екозлочини протягом восьми років

  За словами еколога, вже протягом восьми років вся природоохоронна галузь України зазнає збитків через дії окупанта, адже з 2014 року Російська Федерація анексувала Крим і окупувала частину Донецької та Луганської областей.

Владислав Балінський, голова ГО «Зелений лист»

Окупаційна влада не звикла звертати увагу на безпеку своїх громадян. Такі загально прийняті у всьому цивілізованому світі речі як збереження біорізноманіття, ландшафту природних парків для окупанта не важливі. Я впевнений, що шкода буде оцінена. Це й будівництво фортифікаційних споруд, численні вибухи, пожежі, які забруднюють довкілля, розлиття нафтопродуктів через знищення й підбиття техніки, знищення очисних споруд та інше. Ці злочини фіксуються. На мою думку, шкода дорівнює мільярдам доларів.

  На думку еколога, наразі задача екоактивістів і профільного міністерства фіксувати й документувати всі ці факти. В майбутньому ці злочини мають бути розглянути зокрема в міжнародному суді. А Україна зможе отримати репарації від країни-агресора.

  Зазначимо, що Державна екологічна інспекція створила сайт оперативного штабу з фіксації екозлочинів під час бойових дій на території нашої держави. Зокрема через цей сайт можна повідомити про екозлочин.

  Крім того, в Міндовкіллі заявили, що Росія має бути позбавлена права голосу на кліматичних переговорах ООН, адже її дії створюють загрози для всього світу та перешкоджають адаптації до зміни клімату.

  Незворотна шкода

  При цьому підкреслює Владислав Балінський, що мова йде не тільки про грошове відшкодування. Дії військ РФ наносять довкіллю і здоров’ю людей незворотну шкоду. По-перше, мова йде про захоплення окупаційними військами Росії Чорнобильської атомної станції та атомної станції в Енергодарі. Наприклад, уже відомо, що в Чорнобилі через переміщення важкої техніки та пошкодження верхнього шару ґрунту в атмосферу потрапив пил, що містить у собі так звані радіонукліди (радіоактивні ізотопи хімічних елементів). Це призводить до радіоактивного забруднення радіонуклідами, що мають період напіврозпаду тридцять і більше років все більшої та більшої території.

Владислав Балінський, голова ГО «Зелений лист»

Шкоду здоров’ю людини через ці дії виміряти грошима просто неможливо. Також неможливо виміряти грошима втрату особливо цінних ландшафтів, які входять до охоронної території, втрату тисяч тварин, які проживали на цих територіях. Це незворотні втрати.

  Владислав Балінський зазначає, що через бойові дії контролюючі органи наразі не можуть здійснювати належний догляд за атмосферою, станом води тощо.

Владислав Балінський, голова ГО «Зелений лист»

Це ризики для громадян, які проживають у зоні бойових дій. Наприклад, через порушення центрального водопостачання українці змушені користуватися небезпечною водою, що загрожує різними захворюваннями.

  Слідкуємо за руками

  Еколог також нагадав, що, за даними Пентагону, по території України було випущено вже понад 900 ракет, що також завдає велику шкоду довкіллю. При цьому в залежності від напрямку вітру забруднюючі речовини можуть бути рознесені по всьому світу. Мова йде, зокрема про важкі метали і оксиди, яки розчиняються у воді з утворенням кислот та випадають у вигляді кислотних опадів на значних територіях.

  Також, великі проблеми має і сільськогосподарська галузь України.

Владислав Балінський, голова ГО «Зелений лист»

Я бачу, що деякі регіони нашої країни через дії окупаційних військ не зможуть вчасно провести посівні роботи. А це, враховуючи, що Україна є одним з найбільших постачальників зернових у світі, може призвести до світових проблем з продуктами харчування. Це теж частина екологічної катастрофи. Незасіяні поля піддаються значній вітровій та водній ерозії, що своєю чергою призводить до забруднення повітряного та водного середовища та зниження родючих властивостей ґрунту. На тлі цього, наступна засміченість посівних територій бур’янистою рослинністю виглядає значно меншим злом. Окрім цього через бойові дії є проблеми з постачанням кормів для тваринницьких комплексів. Це своєю чергою призводить до необхідності утилізації сотень тисяч трупів птахів і тварин, що в умовах військової агресії неможливо.

  Крім цього, Владислав Балінський наголошує, що досить прискіпливо варто слідкувати за діями Росії, зокрема через численні пропагандистські заклики про наявність біолабораторій і хімічних лабораторій в Україні. На думку еколога, таким чином агресор може виправдовувати подальше використання, наприклад, хімічної зброї в нашій країні.

  Нагадаємо, багато українців через війну вирішили виїхати за кордон. Але при цьому важливо знати, які документи потрібні для виїзду, а також кого не випускають з країни.

Друк
На ТІС з’явилися нові вакансії прибиральників10:55
23 кві
У Визирській громаді облаштували просторе укриття в одній із гімназій (відео)09:08
23 кві
У Визирській громаді підтримують місцевих жителів та переселенців під час війни (фото)14:00
22 кві
23 квітня у Визирській громаді оголошено Днем жалоби13:21
22 кві
Як у Визирській громаді реалізується проєкт USAID «ГОВЕРЛА» (відео)12:00
22 кві
У одній з гімназій Визирської СТГ побудували сучасне укриття (фото)10:00
22 кві
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
У Визирській громаді вшанували пам’ять героїв-захисників (фото)12:00
11 кві
У Визирці відсвяткували 20-річчя дитячого садка «Пролісок» (фото)10:39
11 кві
Підприємці Визирської громади можуть взяти участь у вебінарному проєкті від «Дія.Бізнес»10:00
10 кві
У Любополі Визирської СТГ комунальники висаджують квіти (фото)12:00
09 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заходи до Всесвітнього дня здоров’я (фото)10:00
09 кві
TOP