Архів
Квітень 2024 (37)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Досвід Біляївської ОТГ: "Ми самостійні та незалежні!"

Досвід Біляївської ОТГ: "Ми самостійні та незалежні!"

Досвід Біляївської ОТГ: "Ми самостійні та незалежні!"

  - Михайло Петрович, який головний результат децентралізації у Біляївської ОТГ?

Біляївська територіальна об’єднана громада вже існує більше ніж 3 роки. Вона була однією з перших, яка в Україні виконала Закон "Про об’єднання територіальних громад". На сьогодні, попрацювавши більше ніж 3 роки, ми не жалкуємо, що у свій час вибрали цей напрямок розвитку нашої громади.

Михайло Бухтіяров  - Як це відчули люди?

По-перше - це повноваження. Громада отримала фінансові ресурси, отримала повноваження у сфері освіти, у сфері медицини. Це дало нам можливість майбутньої перспективи розвиватися як громаді. В нас з’явилися можливості змін інфраструктури, покращення освітнього простору. У громади такий девіз: "Кожний місяць і рік потрібно робити крок вперед". Тобто доопрацьовувати інші плани, які покращують життя в громаді. Сьогодні ми не тільки відчуваємо підтримку. В нас взаємодія по багатьох напрямках. Є співпраця громади, обласної державної адміністрації, обласної ради, співпраця з Мінрегіоном і громадою, між Міністерством фінансів і громадою. Завдяки такому комплексу наші жителі громади відчувають, що ми рухаємося вперед. Біляївка рухається, громада змінюється, інфраструктура зростає. Покращуються умови життя в громаді й не тільки. Сама громада розвивається більш інтенсивно у всіх напрямках - туризм, освіта, охорона здоров’я.

Досвід Біляївської ОТГ: "Ми самостійні та незалежні!".  - Як виріс бюджет після об’єднання? Чи отримали Ви підтримку зі сторони держави та в яких обсягах?

З першого року існування, громада отримала інфраструктурну субвенцію на розвиток її інфраструктури. Ми вже четвертий рік отримуємо інфраструктурну субвенцію. Але на жаль, вона невелика. Активно розвиваємо наше комунальне господарство. Кожний рік коштом інфраструктурної субвенції для наших комунальних підприємств займалися придбанням транспорту. Це одна зі складових покращення транспортної інфраструктури. Той же прибутковий податок, 60% якого поступає в нашу громаду, це значний фінансовий ресурс. Він дає можливість поповнювати її фінансовий бюджет. Третя складова, найголовніша - це постійна робота керівництва громади над зростанням бюджету. На сьогодні перед нашою громадою взагалі стоїть дуже багато завдань. Але перше і головне - це наповнення і збільшення бюджету.

  - Який секрет вдалого бюджету?

Він, як медаль, складається з двох частин. Перше - наповнення бюджету, друге - економне, раціональне використання. Вдалий баланс між наповненням і раціональним використанням і є секретом успіху вдалого бюджету. Ось над чим ми працюємо кожен день. Аналізуємо, змінюємо рішеннями сесії умови співпраці з підприємницькими структурами в тих рамках, які нам надає законодавство. Де ми можемо впливати на зміни - ми це робимо. Тому що розуміємо, що в цьому наш успіх.

Досвід Біляївської ОТГ: "Ми самостійні та незалежні!".Досвід Біляївської ОТГ: "Ми самостійні та незалежні!".  - Що встигли за три роки, які інфраструктурні проекти?

Ми добудували великий дитячий садок та провели велику реконструкцію Будинку культури в одному з наших сіл, яке до нас приєдналося. Це село Майори. Вирішили дуже багато інфраструктурних завдань. Це і дороги в місті, і в наших селах. Зроблено тротуари. Завдяки підтримці обласного керівництва й обласної ради, ми почали реконструкцію другої школи з добудовою нових приміщень двохповерхового корпусу. В ньому з’являться додаткові приміщення. Тепер відмовимося від другої зміни, що відповідає вимогам чинного законодавства. Ми проєктуємо на виділені кошти з обласного бюджету, а це 1 мільйон 500 тис. гривень, реконструкцію третьої школи. Сподіваємося, що в цьому році закінчимо проектні роботи, а з наступного року почнемо будівництво. Ще ми побудували два великих майданчики в нашому місті, в наших загальноосвітніх школах і продовжуємо цей напрямок.

  - Крім освіти, які ще сфери охопили розвитком?

Багато приділено уваги коштом інфраструктурних субвенцій розвитку комунальних підприємств. Вони практично виконують всі види робіт для Біляївки, завдяки цьому ми не замовляємо послуги зі сторони. Все виконують комунальні підприємства на 100%! Ми самостійно ремонтуємо, будуємо водоводи. Вже сьогодні ямковим ремонтом зроблено дороги силами нашого комунального підприємства. Здійснили дуже багато вуличних робіт. Для цього була придбана техніка в комунальні підприємства. В цілому - тепер ми самостійні та незалежні!

  - Чому прагнете, щоб максимальна кількість робіт виконували Ваші комунальні служби?

Все дуже просто! Тому що кошти залишаються в громаді. І прибуток і податок на прибуток. Найголовніше - дуже дієвий контроль за якістю виконання робіт здійснює сама громада, її жителі.

Інтерв'ю із міським головою м. Біляївка Михайлом Петровичем Бухтіяровим.

Друк
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
У Визирській громаді вшанували пам’ять героїв-захисників (фото)12:00
11 кві
У Визирці відсвяткували 20-річчя дитячого садка «Пролісок» (фото)10:39
11 кві
Підприємці Визирської громади можуть взяти участь у вебінарному проєкті від «Дія.Бізнес»10:00
10 кві
У Любополі Визирської СТГ комунальники висаджують квіти (фото)12:00
09 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заходи до Всесвітнього дня здоров’я (фото)10:00
09 кві
У Визирській громаді підбили підсумки громадського обговорення щодо перейменування Першотравневого17:42
08 кві
У Визирській громаді почався набір у Школу Молодіжної ради14:43
08 кві
Тетяна Сливець: про роботу Любопільського СБК під час воєнного стану (відео)11:00
08 кві
У Першотравневому почалися громадські обговорення щодо перейменування двох вулиць10:00
08 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заняття з мінної безпеки для дітей (фото)13:00
05 кві
У Визирській громаді відзначили 80-ту річницю визволення від фашистських загарбників (фото)12:10
05 кві
TOP