Архів
Вересень 2024 (13)
Серпень 2024 (48)
Липень 2024 (56)
Червень 2024 (38)
Травень 2024 (64)
Квітень 2024 (56)
ЛАН » Головні події дня » Олег Кутателадзе: Європу ми побудуємо тут, де ми живемо - в Україні

Олег Кутателадзе: Європу ми побудуємо тут, де ми живемо - в Україні

Олег Кутателадзе: Європу ми побудуємо тут, де ми живемо - в Україні

  - Олегу Джумберовичу, в Лиманському районі, як і в усій Україні, триває реалізація реформи децентралізації. Які кроки в цьому напрямку будуть зроблені в районі далі?

Поки що у нас в Лиманському районі створено тільки дві ОТГ: Красносільська і Визирська. Доброслав і Курісове теж планують стати центрами об'єднаних громад. Необхідно, щоб визначилася Фонтанська громада. Далі - ми хочемо завершити стратегічний план з розвитку громади, який ми спочатку визначили по Визирській ОТГ. Ця громада планувалася в складі п'яти сільрад, поки в ній об'єдналися три сільради. Зараз громада повинна визначитися з планами Сичавки, а в перспективі - й з Новими Білярами, чи будуть вони приєднуватися до Визирки або будуть рухатися в бік міста Южне.

Олег Кутателадзе: Європу ми побудуємо тут, де ми живемо - в Україні.  - Чому це важливо? Чому громада хоче завершити процес об'єднання всіх п'яти сіл?

Розумієте, ми розробили стратегічний план, аналізували економіку і перспективи цієї громади.

  - "Ми" - це хто?

Ініціатори створення Визирської ОТГ плюс Інститут економіки, який нам допомагав, і інші громади району. Ми обговорювали з ними ці проблеми. Тут виникло кілька запитань. Перш за все, до кого приєднається Сичавка: до Визирки або до Южного. Це ж питання стоїть і в Нових Білярах. Там пройшли слухання. Сичавка взяла час для того, щоб остаточно визначитися. Нові Біляри будуть вирішувати це питання у 2020 році. У будь-якому випадку, ці населені пункти в такому стані, як зараз, залишатися не зможуть. У цьому питанні є політична воля законодавця.

Олег Кутателадзе, депутат Одеської обласної ради.

Вчені говорять, що субрегіон Южний в кінцевому підсумку може стати успішним, об'єднавши всю припортову промислову зону і прилеглі населені пункти. При формуванні регіональної політики не завадило б подумати про створення кількох громад, які будуть об'єднані своїм районом, економічно самодостатнім і самоврядним, з центром в місті Южне. Це, на мій погляд, було б доцільно. Так само, як, наприклад, Чорноморськ і села, які до нього прилягають. Не треба об'єднувати необ'єднуване, створювати величезних територіальних монстрів. Набагато ефективніше таке об'єднання - місто Южне, а поруч з ним кілька громад із загальним регіональним інтересом.

Олег Кутателадзе: Європу ми побудуємо тут, де ми живемо - в Україні.

Це можна все економічно розрахувати і проаналізувати. І тоді у нас буде дуже потужний регіон, який буде мати достатні можливості для робочої сили, яка прийде на підприємства портового вузла і в індустріальні парки, які там будуть створені. Там же буде розвиватися і сільськогосподарське виробництво. Найголовніше полягає в тому, щоб на цій території почався нормальний європейський розвиток. В Європі при тому, що є урбанізація, зараз дуже обережно підходять до формування великих агломерацій. Людям вони абсолютно не потрібні. Невеликі міста і населені пункти, в яких комфортно живуть люди, між ними хороші дороги, по яким ці люди їдуть на роботу - непоганий зразок для наслідування. У нашому Генеральному плані теж передбачені селитебна зона, тобто, територія, де проживає населення, виробнича зона, а також рекреаційна зона, наприклад Сичавка, Любопіль і Курісове.

Олег Кутателадзе: Європу ми побудуємо тут, де ми живемо - в Україні.  - А в плані формату об'єднання, Ви - прихильник ідеології, що селу з селом об'єднуватися перспективніше?

Давайте розберемо це з точки зору населення, тому що головне питання організації самоврядування, що буде краще для населення. Давайте будемо чесними. Чи краще буде для жителів міста, якщо до нього приєднається село, яке не має такої ж розвиненої інфраструктури? З економічної точки зору - звичайно, ні! Тому що місту потрібно буде виділяти свої кошти безпосередньо на розвиток цього села. Ви знаєте багато таких випадків, щоб місто віддало свої гроші на розвиток іншого населеного пункту? Тому, на мій погляд, є єдиний спосіб зробити так, щоб села стали самодостатніми. Це означає - об'єднати їх потужними громадами. Ось слава Богу, що у нас так вийшло, завдяки депутатам Верховної Ради, тодішньому губернатору Сергію Гриневецькому, який свого часу прийняв справедливе рішення. Наше підприємство залишилося в сільській місцевості, а у міста Южне - збереглися свої підприємства. І кожне з них стало рости.

Олег Кутателадзе: Європу ми побудуємо тут, де ми живемо - в Україні.

Села повинні розвиватися, тут повинні будуватися дороги, повинна бути створена необхідна інфраструктура. Потім можна сісти за стіл переговорів з міською владою Южного і домовитися про подальшу співпрацю. Наприклад, сьогодні на території Сичавки розташоване кладовище, де жителі міста Южне теж ховають своїх покійних. Є до нього дорога, але вона розбита. Ми зустрічалися недавно з Володимиром Миколайовичем Новацьким, конструктивно поговорили і маємо намір здійснити кілька спільних програм. Це як приклад. Адже я депутат обласної ради, в тому числі і від Сичавки теж. Людей потрібно гідно проводжати в останню путь, по хорошій відремонтованій дорозі. Зробити цю дорогу можна спільно. І всім жителям це буде зручно. Користь буде і Сичавці, і Южному. Ось вам один з елементів можливої ​​співпраці. Друге питання, яке підняв мер, жителі Сичавки повинні мати можливість їздити в лікарню, в школи, магазини, в тому числі і в місто Южне. Зараз ходить автобус. Можна було б зробити так: ми фінансуємо безкоштовний проїзд жителів поважного віку Сичавки і Кошар, а місто допомагає своїм жителям цієї категорії. Тоді ми спільними зусиллями зробили б добро і для жителів міста Южне, Сичавки та інших сіл. Замість того, щоб шукати способи розділити людей, нам треба знаходити можливості їх об'єднувати. Об'єднувати можна по різному. Я вважаю, що ми почали дуже хороший діалог. Давайте змагатися не в критиці один одного, а в тих добрих справах, завдяки яким жителям Сичавки жити стане краще. Я вважаю, що цьому селу економічно доцільно увійти до складу Визирської громади, а в стратегічному плані - вибрати напрямок співпраці і подальшого об'єднання всієї Визирської громади з Южним. Ось це, на мій погляд, оптимальний варіант нашої спільної перспективи. Я звернувся в Інститут економіки з проханням попрацювати з нами в цьому напрямку, зробити економічні розрахунки, в тому числі, на одного жителя можливих майбутніх об'єднань.

Олег Кутателадзе: Європу ми побудуємо тут, де ми живемо - в Україні.

Упевнений, якщо ми спільно попрацюємо, і з нашими депутатами у Верховній Раді, і в обласній раді, а потім прийдемо до Кабінету Міністрів і скажемо: "Ось наша ініціатива!". Тоді нас почують. Об'єднання має бути добровільним. Ідея - здійснювати його "зверху" не призведе ні до чого хорошого, ніщо не зрушить з "мертвої точки". Люди повинні самі вирішити цю проблему, вистраждати це об'єднання.

Олег Кутателадзе: Європу ми побудуємо тут, де ми живемо - в Україні.  - Жителям Сичавки має стати краще жити в разі входження до Визирської громади? У чому саме?

Звичайно, якщо всім жителям ОТГ в результаті такого об'єднання не стане жити краще, тоді і об'єднання цього не треба. Є ще варіанти можливої ​​співпраці. У міста Южне є свій пляж, вони його прекрасно облаштовують, слава Богу, у них є на це кошти. У Сичавки теж є пляж. Але це сьогодні поки що просто недоглянута територія, в яку нічого не вкладається. Що потрібно зробити, щоб прийшов інвестор? Не розділити пляж по десять соток і не брати з людей гроші за те, що вони приїжджають полежати біля моря на непристосованому для цього узбережжі, а створити умови для залучення сюди інвестицій. Подивіться на Грузію, як там вирішили ці проблеми. Ми повинні підвести каналізацію, водопровід, розробити детальний план території. За одну гривню, наприклад, даємо можливість інвестору зайти. А далі він зобов'язаний за певний час побудувати об'єкт, організувати його роботу, а далі нехай платить податки в місцевий бюджет і створює нові робочі місця. Усе! Місто Южне могло б з нами співпрацювати і в цьому напрямку.

Олег Кутателадзе: Європу ми побудуємо тут, де ми живемо - в Україні.

Сьогодні у Сичавки є також проблеми з водою. Вони шукали рішення - домовитися про постачання води з Одесою або з Южним. Доцільніше виявилося з Южним. Вже розроблені технічні умови. У Сичавки своїх коштів для вирішення цієї проблеми, в такому варіанті, достатньо. Але ми могли б і з бюджету Визирської громади виділити кошти теж, щоб допомогти, якщо ми об'єднаємося.
Для Сичавки головна перспектива - рекреаційний напрям. З його розвитком для населення з'являться нові робочі місця на березі моря, як в Коблеве. Тилігульський лиман вже оживає. Якщо в нього по сполучному каналу зможуть проходити катера з туристами, це буде вигідно і Южному, і Визирській ОТГ, і Сичавці.

Олег Кутателадзе: Європу ми побудуємо тут, де ми живемо - в Україні.  - Але вже зараз Сичавка з Визирською ОТГ активно співпрацюють, нехай і не в таких глобальних проєктах, про які Ви розповіли. Це позиція Визирської громади - допомагати тим, хто поруч?

Так склалося, що Визирці більше пощастило, ніж іншим навколишнім селам. Хоча раніше, їй менше щастило. Наприклад, Першотравневе було потужним селом, там працювала велика птахофабрика, а Визирка економічно тоді була слабкою. Але минув час і все змінилося. Я вважаю, якщо визирчани захотіли створити свою громаду, вони повинні розуміти, що потрібно ділитися з тими, хто живе поруч, хто не має на своїй території такої кількості успішних підприємств, які наповнюють місцевий бюджет. Справедливості заради треба визнати, що виходячи зі складу району, громада повинна допомагати сусіднім селам і стимулювати їх до власного розвитку. Думаю, Визирській ОТГ потрібно підписати асоціативні угоди про те, чим, вона зможе допомогти Курісовому, Доброславу, Кремидівці або Дмитрівці. Як зробити так, щоб і вони мали свою перспективу, тому що думати тільки про себе, і не думати про тих, хто живе поруч з тобою - це неправильно.

Олег Кутателадзе: Європу ми побудуємо тут, де ми живемо - в Україні.  - Ми багато говорили про Сичавку, але не про Нові Біляри, які теж були в плані створення Визирської об'єднаної громади.

Насправді, Нові Біляри з Визиркою завжди жили дружно. Я, чесно кажучи, не бачу там серйозного конфлікту, я бачу нерозуміння. Знаєте, вони порахували, що ми неправильно зробили, що запросили в нашу громаду села Першотравневої сільради. Я пояснював тоді, що ці села потрібно запросити до об'єднання. Адже для створення повноцінної громади необхідна певна кількість населення. Нові Біляри захотіли спочатку вирішити свої завдання щодо зміцнення місцевої інфраструктури, і в 2020 році повторно розглянути свою можливу участь у тому чи іншому об'єднанні.

Олег Кутателадзе: Європу ми побудуємо тут, де ми живемо - в Україні.

Спочатку йшли суперечки, навіть подавали один на одного в суд. І перше рішення Новобілярської селищної ради з цього питання було призупинено судом. Після чого вони нове рішення винесли. Але потім ініціатори створення ОТГ порадилися і домовилися так: рішеннями судів, насильно ми нікого нікуди не змусимо йти, навіть, якщо ми будемо тисячу разів праві. Це не правильно. Хотіло керівництво селищної ради зробити в Нових Білярах дитячий сад, я їм теж допомагав, щоб з обласного бюджету частково виділили гроші, вони самі зі свого бюджету фінансували, район теж гроші виділяв. Сподіваюся, вони в цьому році закінчать будівництво цього дитячого саду і здадуть його в експлуатацію. Крім цього ще ряд важливих інфраструктурних проєктів вони реалізували за цей час. Потім вони приймуть рішення, до кого ж їм краще приєднатися. Доцільно, на мій погляд, було б їм увійти до Визирської ОТГ, а що люди вирішать - це їхнє право. Головне, що вже створена Визирська громада, з нового року з новим бюджетом вона запрацює на повну силу. У кожного ж населеного пункту є свій вибір. Визирська громада буде поважати будь-яке рішення, яке там приймуть місцеві жителі і обрані ними ради. Чи захочуть приєднуватися до нас, будемо разом розглядати це питання. Я - депутат обласної ради по всьому цьому округу, і від Визирки, і від Нових Біляр. Тому зацікавлений, щоб життя людей ставало кращим в кожному з цих населених пунктів. Розраховую на те, що селищна рада прийме раціональне, виважене рішення в інтересах жителів своєї громади.

Олег Кутателадзе: Європу ми побудуємо тут, де ми живемо - в Україні.

Я сам живу в цій країні, тут живуть мої діти, розраховую, що будуть жити онуки й може - правнуки. Я зобов'язаний зробити так, щоб в цій країні жити було добре. Добре було б, щоб кожна людина робила те ж саме і тоді, запевняю, нас не треба буде закликати йти в Європу. Тоді Європу ми побудуємо тут, там де ми з вами і живемо - в Україні.
Друк
Схожі новини:
Як у Визирській громаді створити патронатну сім’ю (відео)10:00
06 вер
Талановиті учні Визирської громади отримали грошові премії (фото)09:30
06 вер
У Визирській громаді працюють над створенням патронатних сімей (фото)17:31
05 вер
Захищаючи Україну загинув військовий з Першотравневого Владислав Шевців14:02
05 вер
У Визирській СТГ провели святкові заходи до Дня знань (фото)10:00
05 вер
У Визирській громаді провели забіг «Шаную воїнів, біжу за героїв України» (фото)16:46
04 вер
У Визирській громаді відзначили День знань (відео)10:19
04 вер
У Визирській громаді вшанували пам’ять військових Валерія Якобчука та Володимира Ратушного14:56
03 вер
У Першотравневому ліцеї відкриють цифровий Медіацентр (відео)10:00
03 вер
Надія Бритченко: про соціальний захист дітей у Визирській громаді (відео)07:51
03 вер
Першотравневий ліцей отримав у подарунок інтернет-обладнання (фото)17:58
02 вер
У Визирській СТГ відбулася низка заходів в рамках серпневої освітньої конференції (фото)09:23
02 вер
Освітяни Визирської СТГ обговорили сертифікацію вчителів (відео)10:12
01 вер
У селі Першотравневе завершують роботи з будівництва меморіалу загиблим військовим (відео)12:00
30 сер
У Визирській СТГ проходить благодійна акція «Готуємо дітей до школи» (відео)11:00
30 сер
У Визирській СТГ провели освітню конференцію (відео)10:00
30 сер
У Визирській громаді проводять благодійну акцію «Готуємо дітей до школи» (фото)08:40
30 сер
У Першотравневому завершується будівництво меморіалу захисникам (фото)08:22
30 сер
У Визирській громаді відбулася освітня конференція (фото)15:36
29 сер
У Визирській громаді провели змагання «Об'єднані спортом» (відео)09:35
28 сер
У Визирській СТГ пройшли щорічні змагання «Об'єднані спортом» (фото)13:37
27 сер
У Визирській громаді відзначили День Незалежності України (фото)12:00
27 сер
Вокальний колектив «Джерело» з Першотравневого СБК взяв участь у конкурсі «Серпневий заспів — 2024» (відео)08:11
27 сер
Мешканців Визирської СТГ привітали з Днем Незалежності України (відео)12:02
26 сер
Вокалісти колективу «Джерело» з Першотравневого СБК стали лауреатами конкурсу «Серпневий заспів — 2024» (фото)11:23
26 сер
TOP