Архів
Березень 2024 (43)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
Жовтень 2023 (29)
ЛАН » Головні події дня » Ярослава Різникова: "Позитивний досвід роботи потужних об'єднаних громад показує наскільки це вигідно, зручно і правильно"

Ярослава Різникова: "Позитивний досвід роботи потужних об'єднаних громад показує наскільки це вигідно, зручно і правильно"

Ярослава Різникова: "Позитивний досвід роботи потужних об'єднаних громад показує наскільки це вигідно, зручно і правильно"

  - Ярославо Олексіївно, вже чотири роки в країні проводиться реформа децентралізації. Які спостерігаються зміни в житті районів Одеської області?

Те, що я бачу - мене вражає. Тому що міста розквітають і збагачуються новими об'єктами і елементами інфраструктури. Замість бібліотек відкриваються медіа-центри, свою роботу починають дитячі садки, відкрито багатофункціональні стадіони, ремонтуються дороги та інженерні мережі. Така ситуація не тільки по населених пунктах Лиманського району. Ми це спостерігаємо в місцях, де утворюються об'єднані громади і де потужно працює місцева влада. Законодавство України дозволило їй акумулювати досить серйозні кошти. І громада може запитати у місцевої влади, куди і як ці кошти були витрачені. Представники громадськості можуть подавати заявки і підказувати владі: куди ці кошти витрачати, що потрібно, щоб люди залишалися в селах, селищах і містах.

Ярослава Різникова: "Позитивний досвід роботи потужних об'єднаних громад показує наскільки це вигідно, зручно і правильно".  - Є позитивні тенденції у сфері культури?

Згідно зі статусом, я займаюся сферою культури, національностей та релігій. Як ніхто я можу спостерігати наскільки влада, яка представлена ​​хорошими господарниками, реагує на запити культури. Адже ми бачимо, як інтенсивно почали відновлюватися будинки культури, які десятиліттями стояли закинутими. Школи і бібліотеки - аналогічно. Звичайно, влада по різному реагує на ці запити. Але держава робить все, щоб акумульовані кошти йшли на добрі і хороші справи.

Ярослава Різникова: "Позитивний досвід роботи потужних об'єднаних громад показує наскільки це вигідно, зручно і правильно".  - Щодо країн європейської спільноти, чи є у нас переваги і результати, відмінні від європейських?

Ми рухаємося в одному напрямку з європейськими державами, які також пройшли децентралізацію. Однією з умов нашого включення в Європейський Союз була саме децентралізація, яка дала б можливість усім громадам розвиватися. Ці вимоги ЄС різні держави використовують по різному. І нам є з чим порівнювати - наприклад, республіка Болгарія. Зовсім недавно до нас прибули депутати болгарського парламенту, які акцентували увагу на тому, що у них теж проведена децентралізація. Але на зовсім інших умовах. Болгарський законодавець залишив за місцевою владою податки виключно з землі, а не з бізнесу, як це дозволено робити нам. Я знаю дуже багатьох голів сільських рад, які розшукують бізнесменів, і просять - відкривайте бізнес у нас, тому що прибуток залишиться у вашому населеному пункті, і ви зможете допомогти, таким чином, рідному селу. Дуже багато людей відгукується на такий заклик. У Болгарії це неможливо, і це гальмує там розвиток села. Про це говорять самі болгари і, до речі, наші земляки, громадяни України, які мають тісні зв'язки з Болгарією. Я думаю, що стартові умови для розвитку українських сіл, селищ, міст та об'єднаних територіальних громад у нас - досить потужні. Ними необхідно правильно скористатися.

Ярослава Різникова: "Позитивний досвід роботи потужних об'єднаних громад показує наскільки це вигідно, зручно і правильно".  - Що реформа передбачає надалі?

У нас йде вже другий етап реформи децентралізації - створення районів. Завдання стоїть дуже чітко. Про це було сказано, коли до нас приїжджали колеги з Міністерства економічного розвитку. Ми проводили круглий стіл з представниками національних меншин, з головами об'єднаних територіальних громад. Було озвучено, що до кінця 2020 року має бути закінчено об'єднання районів. Це дуже серйозно, тому що райони можуть бути створені тільки на території об'єднаних територіальних громад. Питань звичайно багато, тому що залишається дуже багато не об'єднаних громад. Але це змушує думати кожного громадянина України, змушує думати владу і намагатися об'єднувати спільні зусилля.

Ярослава Різникова: "Позитивний досвід роботи потужних об'єднаних громад показує наскільки це вигідно, зручно і правильно".  - Які результати впровадження реформи децентралізації на півдні Одеської області і в Бессарабії?

У кожному з регіонів нашої області децентралізація відбувається по різному. В Бессарабії в даний час створено трохи більше об'єднаних територіальних громад. Дуже часто це пов'язують з проживанням національних меншин, і з проблематикою етнічної. Але це хибна точка зору. Реальні проблеми лежать в іншій площині - політико-економічній. Моє спілкування з головами сільських рад Болградського району, де разом з болгарами проживають цигани, албанці, гагаузи та українці, свідчить про те, що всі вони дуже добре розуміють переваги об'єднання. Голови сільських рад Болградського району перераховували на пальцях і самі говорили: а у нас вже повинна була бути дорога, а ми могли вже побудувати стадіон, але ми не можемо цього зробити, тому що не можемо об'єднатися. Бажання є! І приклад потужних громад, які успішно використовували можливості децентралізації, буде постійно впливати і на Бессарабію, і на північ Одеського регіону і на інші області. Тому що не тільки в Одеській області спостерігаються такі труднощі з об'єднанням. Позитивний досвід потужних і успішних громад показує наскільки це вигідно, зручно і правильно!

Ярослава Різникова: "Позитивний досвід роботи потужних об'єднаних громад показує наскільки це вигідно, зручно і правильно".  - Які ваші побажання новоствореній Визирській об'єднаній територіальній громаді, які у неї є перспективи по бюджету на 2020 рік?

Можу однозначно спрогнозувати, що з бюджетом гірше, ніж у 2019 році не буде. Перспективи великі і вже зараз, наперекір труднощам з бюджетом, Визирка будує дороги, робить ремонти в установах соціального спрямування. Темп вже поставлено! Самі жителі вже не захочуть його зменшувати і змусять владу рухатися в правильному напрямку. Хочу побажати всім сил, натхнення, і віри в себе. Тому, що це дуже важливо - вірити в себе і в нашу прекрасну країну!
Друк
Схожі новини:
Визирська громада підписала меморандум про співробітництво з ГО «Центр політичних студій» (фото)11:54
28 бер
У Визирській громаді відбулося засідання депутатів сільради (відео)10:56
28 бер
У Визирці провели ярмарок вакансій (фото)10:00
28 бер
У Першотравневому комунальники висаджують молоді рослини (фото)09:47
27 бер
На вулиці Виноградній у Першотравневому встановили «лежачих поліцейських» (відео)08:53
27 бер
У Визирській громаді триває висадка молодих рослин (відео)09:57
26 бер
У селі Першотравневе встановили «лежачих поліцейських» (фото)08:47
26 бер
Визирський ліцей визнали опорним закладом освіти13:08
25 бер
У Любопільскому старостаті відбувся виїзний прийом першого заступника Визирського сільського голови10:00
25 бер
У Визирській громаді вшанували пам’ять воїна-героя Віталія Семибратова (фото)12:19
24 бер
У Визирському ліцеї діє учнівське самоврядування (фото)12:00
22 бер
У Визирському будинку культури відбудеться ярмарок вакансій11:00
22 бер
Комунальники Визирської СТГ відзначили професійне свято (відео)10:00
22 бер
Як працює учнівське самоврядування у Визирському ліцеї (відео)13:42
21 бер
У Визирській громаді відзначили День працівників ЖКГ (фото)11:51
21 бер
Як жителі Визирської СТГ можуть безкоштовно пройти курси водіїв (відео)10:54
21 бер
Жителі Визирської громади можуть безкоштовно пройти водійські курси (фото)12:00
20 бер
Працівники Визирського ЦНАПу поділилися результатами роботи за 2023 рік (відео)10:00
20 бер
У Першотравневому ліцеї провели тренінг з написання громадських проєктів для шкільних команд (фото)14:00
19 бер
Володимир Німчук: головне, що ми зберегли творчі колективи (відео)12:02
19 бер
У Визирському ЦНАПі підбили підсумки роботи за 2023 рік (фото)10:00
19 бер
На підприємстві «ТІС-Вугілля» є відкриті вакансії на посаду водіїв ковшових навантажувачів (відео)10:00
18 бер
У Визирському ЦНАПі відбувся виїзний прийом фахівця Пенсійного фонду (відео)13:00
15 бер
«ТІС-Вугілля» запрошує на роботу водіїв ковшових навантажувачів (фото)11:49
15 бер
У Визирці відбувся виїзний прийом фахівця Пенсійного фонду (фото)13:04
14 бер
TOP