Архів
Квітень 2024 (49)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Олександр Токменінов: "Громада - це великий будинок, про який потрібно піклуватися"

Олександр Токменінов: "Громада - це великий будинок, про який потрібно піклуватися"

Олександр Токменінов: "Громада - це великий будинок, про який потрібно піклуватися"

  - Які головні події відбулися з моменту початку існування громади?

Олександр Токменінов: "Громада - це великий будинок, про який потрібно піклуватися".

Наша громада офіційно існує ще з минулого року, але почала системно працювати після проведення перших виборів депутатів та сільського голови. Минуло два місяці, йде процес реформування громади, а саме процеси зближення бюджетів і діяльності колишніх сільських рад Першотравневого, Любополя та Визирки. Ми зараз готуємось до об'єднання бюджетів, яке відбудеться з початком нового бюджетного року. Проводимо інвентаризацію об'єктів, які знаходяться в громаді, прораховуємо економіку колишніх сільських рад, можливий економічний прибуток і дохідну частину, яку ми будемо отримувати в об'єднаній громаді. На даний час ми формуємо Стратегію розвитку нашої громади на 2020-2025 роки для того, щоб розуміти, куди ми рухаємося. Складаємо проєкт розвитку громади, який винесемо на розгляд жителів сіл і депутатського корпусу. Гласність це найважливіше: вирішувати будуть самі жителі, виходячи з фінансових можливостей громади, що в першу чергу робити - вулицю Київську, Польову або Степову. У кожному населеному пункті буде вестися така робота. Або робимо освітлення, або дорогу, або ремонтуємо дитячий садок. Формуємо бюджет наступного року: готуємо попередні розрахунки, складаємо проєктні кошториси, оцінюємо вартість робіт для того, щоб включити їх до бюджету на наступний рік. Також в процесі вирішення складне кадрове питання: громада - це мінірайон, де має бути багато служб - це й адміністративна служба, відділи культури, освіти, соціальний відділ. Йде кадрове злиття: якщо раніше люди працювали в Першотравневій сільській раді, Визирській та Любопільській, то тепер вони переходять під єдине керування. Ми намагаємося всіх людей зберегти, з урахуванням їх сімейних та інших обставин, і надати їм роботу. Буде навіть невеликий кадровий голод, тому що з'являться нові відділи, де знадобляться добре підготовлені фахівці.

  - Чи приділяє керівництво достатньо уваги невеликим селам на території громади?Олександр Токменінов: "Громада - це великий будинок, про який потрібно піклуватися".

Ми повинні зробити так, щоб люди в кожному населеному пункті, навіть невеликому, відчули, що настають зміни. Нехай спочатку навіть невеликі зміни. Ми будемо їх обговорювати й з жителями цих сіл. Не можна розвивати тільки Визирку, забуваючи про довколишні села. Міщанці, Новій Вільшанці, Порту та іншим селам теж потрібні дороги, автобусне сполучення та вуличне освітлення. У селі Порт, наприклад, нещодавно вирішили проблему з водонапірною баштою. У Міщанці та Новій Вільшанці є проблеми з дорогами, які потрібно вирішувати. Громада - це як приватний будинок, але в більших масштабах. В кожному селі, як в приватному будинку, є якісь проблеми: десь треба дорогу покращити, десь водогін полагодити, десь дерева посадити або підрізати, десь ліхтарі поставити й лавочки.

  - Які плани на осінній період?Олександр Токменінов: "Громада - це великий будинок, про який потрібно піклуватися".

В першу чергу, необхідно перевірити об'єкти водопостачання, утеплити колодязі, перевірити засувки і крани. У Визирці ми і раніше це робили і в інших населених пунктах теж перевіримо. Потрібно створити запас насосів для свердловин, необхідних матеріалів та інструментів, щоб ремонтні роботи можна було проводити в будь-який час, і не шукати при цьому потрібні запчастини. Також необхідно запастися сольовими і піщаними сумішами для посипання доріг під час ожеледиці. Організувати договори на прибирання снігу. В інших населених пунктах цей процес трохи складніше, ніж у Визирці, хоча ми вже раніше з очищенням доріг допомагали і там, разом з підприємством "ТІС". В цьому році, я вважаю, всі будуть ще активніше допомагати, також приєднаються фермери - складемо графіки і закріпимо хто, коли і яку вулицю буде прибирати. Щоб у разі випадання опадів було зрозуміло, хто і чим займається. До того ж необхідно підготувати опалювальні системи, перевірити газові господарства, в цю роботу входить і навчання операторів. Провести підготовку до зими вуличного освітлення - запастися генераторами на випадок непередбачених стихійних умов. Все це у нас вже є, але хотілося б, щоб все це було і в невеликих селах, і щоб всі соціальні об'єкти взимку мали змогу нормально функціонувати.

  - Якою була мета Вашої робочої поїздки до Молдови?Олександр Токменінов: "Громада - це великий будинок, про який потрібно піклуватися".

Ми їздили в автономний округ Гагаузія у Молдові разом з працівниками сільської ради та співробітниками Інституту проблем економіки ринку, з ініціативи депутата Одеської обласної ради Олега Кутателадзе. Він нас посилено морально мотивує до такої роботи. У нас є складна проблема з каналізацією, як і у села Томай в Гагаузії. Особливо вона нас торкнеться, коли ми почнемо будувати спортивно-оздоровчий комплекс і дитячий садок - ці об'єкти неможливо буде ввести в експлуатацію без належної каналізаційної системи. До того ж, у нас в планах побудувати селище Визир з населенням до 35 тисяч осіб, для якого проблема з централізованою каналізацією теж буде актуальна.

Олександр Токменінов: "Громада - це великий будинок, про який потрібно піклуватися".

У селі Томай, коштом європейських грантів, зробили гарну тротуарну вулицю, освітлення, відремонтували ліцей, взяли кредит на п'ять років у МВФ на капітальний ремонт водогонів. При вартості куба води, в еквіваленті, 16 грн. 20 коп., на кредит з кожного куба вони відкладають 6 грн. 20 коп. Ми задумалися над вирішенням проблеми каналізації і в нас. Люди обладнують вигрібні ями, але частина стоків з них йде в ґрунт. Щоб цю проблему вирішити, була проведена спільна зустріч. Спочатку ми будемо брати участь на етапі розробки проєкту. У нас буде спільна заявка від двох країн. Ми, такі люди, які завжди прагнуть рухатися вперед, з'ясовувати все і домагатися результату: як це було, наприклад, з амбулаторією, коли ми звернулися до Міністерства регіонального розвитку в Києві. Після складного процесу ми домоглися виділення коштів на Визирку в розмірі 8 млн. грн. Зараз також ми беремо участь у проєкті зі створення у нас Центру адміністративних послуг. 24 вересня приїжджають представники з Києва, щоб розглянути питання створення ЦНАПу в Визирці або у Першотравневому.

  - Розкажіть про проєкт по офіцерам поліції громади.Олександр Токменінов: "Громада - це великий будинок, про який потрібно піклуватися".

Співробітник поліції, який раніше працював в органах поліції, залишається там же. Він не буде відволікатися на чергування і розшукові заходи по всьому району, а буде займатися тим населеним пунктом, за яким він закріплений. Крім того, держава виділяє йому транспорт і заробітну плату. З боку наших місцевих органів влади має бути надано приміщення для роботи - три кімнати і кабінет дільничного, добре обладнані - щоб там були офісні меблі, комп'ютерна техніка, інтернет тощо. А також бажано, щоб була ще одна кімната - ігрова для дітей. Така кімната потрібна на випадки, коли необхідно дітей десь перетримати - годину, дві-три - якщо з батьками є проблеми. Бувало таке, що наші співробітники забирали дітей до себе додому на добу і більше - годували, доглядали, бо не було кому їх залишити. Дітей потім повертають батькам, або, якщо це неможливо, вирішують, що робити з ними далі.

Олександр Токменінов: "Громада - це великий будинок, про який потрібно піклуватися".

До нас вже приїжджали представники Національної поліції України в Одеській області з приводу цього проєкту: приміщення в Визирці їх влаштувало, потрібно підготувати приміщення і у Першотравневому. Ми наполягаємо, щоб у нас було два офіцери поліції, тому що така кількість передбачена для сіл де населення понад 6 тисяч. Можливо, спочатку, вони б базувалися у Визирці, а пізніше друга людина перейшла би до іншого населеного пункту, і краще, щоб це були місцеві жителі.

  Фото коптер Віктор Брик.

Друк
У Визирській громаді почала роботу Школа Молодіжної ради (фото)12:00
26 кві
Керівник проєкту USAID «Говерла» завітав до Визирської громади (фото)12:00
25 кві
Співробітники Визирського ЦПМСД провели у Першотравневому ліцеї освітній захід щодо вакцинації (відео)10:00
25 кві
На Тилігулі зацвів червонокнижний Тюльпан Шренка (фото)11:19
24 кві
У Першотравневому ліцеї провели просвітницький захід щодо вакцинації (фото)08:56
24 кві
Як працює Визирська сільрада в умовах воєнного стану (відео)12:00
23 кві
На ТІС з’явилися нові вакансії прибиральників10:55
23 кві
У Визирській громаді облаштували просторе укриття в одній із гімназій (відео)09:08
23 кві
У Визирській громаді підтримують місцевих жителів та переселенців під час війни (фото)14:00
22 кві
23 квітня у Визирській громаді оголошено Днем жалоби13:21
22 кві
Як у Визирській громаді реалізується проєкт USAID «ГОВЕРЛА» (відео)12:00
22 кві
У одній з гімназій Визирської СТГ побудували сучасне укриття (фото)10:00
22 кві
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
TOP