Архів
Квітень 2024 (35)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Громада - округ - регіон: місцеве самоврядування реформують (фото)

Громада - округ - регіон: місцеве самоврядування реформують (фото)

Громада - округ - регіон: місцеве самоврядування реформують (фото)

  Офіс Президента працює над створенням трирівневої системи місцевого самоврядування - громада, округ, регіон - з громадою на чолі. Зміни повинні наблизити владу до народу, закріпити процес децентралізації та зробити його незворотним, а також забезпечити імплементацію Європейської хартії місцевого самоврядування.Громада - округ - регіон: місцеве самоврядування реформують.  Місцеве самоврядування в Україні буде базуватися на трьох принципах:
  1. Субсидіарність - розв'язання проблеми відбувається безпосередньо там, де вона сталася, послуги надаються на найбільш наближеному до людей рівні;
  2. Повсюдність - всі території підпорядковуються юрисдикції місцевих органів влади;
  3. Фінансова самодостатність - основу місцевого самоврядування становлять матеріальні та фінансові ресурси на місцях: земля, місцеві податки й частина загальнодержавних, майно.
  Новий адміністративно-територіальний поділ передбачає трирівневу структуру, а також формування владних органів з певними повноваженнями.
  1. Громада - основа місцевого самоврядування, громадами буде покрита вся територія держави. Цій одиниці управління передається максимум повноважень, в тому числі й формування виконавчого комітету під управлінням голови громади;
  2. Округ являє собою субрегіональний рівень управління. Округ вводиться замість району, але не є його заміною. Територія округу буде більшою, ніж сучасного району, а значить відбудеться укрупнення. Імовірно, що владних повноважень на цьому рівні не буде, місцеві ради ліквідують. На зміну місцевим адміністраціям прийдуть префекти, які будуть наділені виконавчою владою. Префекти будуть координувати виконання державних програм, організовувати взаємодію територіальних органів центральних органів виконавчої влади. Тривають дискусії про повноваження префекта й з приводу назви адміністративно-територіальної одиниці, пропонується: округ, повіт або район.
  3. Регіон - їх, як і областей, буде 24, кордони міняти не будуть. На цьому рівні залишаться ради, але повноваження їх будуть відрізнятися від сучасних обласних рад: обиратися будуть на чотири роки замість п'яти та зможуть формувати виконавчі органи. Завдання регіональних рад - розвивати регіон, приймати бюджет, втілювати державні програми, а також управляти майном громад.Громада - округ - регіон: місцеве самоврядування реформують.  В Офісі Президента підкреслили, що головне завдання реформ - зростання добробуту населення. Громади отримують владу, а держава здійснює контроль. У розпорядженні громади з’являється майно та інструменти для розв'язання власних проблем на місцях. Якщо парламент підтримає зміни, буде введений перехідний період, а ряд реформ ще будуть доопрацьовувати.
  У реформі існує ще багато дискусійних моментів, що стосуються в основному рівня округу: районний бюджет, функції й повноваження, як буде влаштована робота органів поліції, судів, медицини, податкової та інших служб - організація роботи яких є головним завданням на рівні округу. Щоб забезпечити доступність для громадян, відстань до цих центрів не повинна перевищувати 60 км. Однак для Одеської області таке територіальне завдання виконати буде складно.
  В Одеській облдержадміністрації провели конференцію, присвячену обговоренню субрегіонального рівня влади. Проєкт Мінрегіону передбачає створення в Одеській області чотирьох укрупнених округів з центрами в м. Одеса, Подольськ, Білгород-Дністровський та Ізмаїл. Ці центри пропонують формувати виходячи з критерію чисельності населення - понад 50 тис. осіб. Однак не всі згодні з таким рішенням.
  Представник районної влади Роздільної висловив свою думку щодо адміністративно-територіального поділу зі створенням укрупненого центру в Роздільній, куди повинні увійти нинішні райони Захарівський, Ширяївський, Миколаївський, Березівський, Іванівський, Роздільнянський та Великомихайлівський.
  Голови Захарівської, Миколаївської, Тарутинської, Саратської, Ренійської, Кодимської та Болградської районних рад ставили питання щодо реформ владних органів. На даний момент там не створено жодної ОТГ. Представник Савранської районної ради вважає реформу недоцільною.
  В Одеському представництві Асоціації міст України переконані, що чинний адміністративно-територіальний поділ застарів. В Україні пройшов перший етап реформи: створені ОТГ, які отримали широкі повноваження, разом з чим районні органи виявилися не потрібними - жителі сіл можуть розв'язувати власні проблеми безпосередньо у своєму селі або в сусідньому - немає ніякої необхідності їхати "в район".
  Експерти відзначили, що процес укрупнення районів вступив в активну фазу: в Україні вже є 22 райони, територія яких повністю покрита ОТГ. Всього планується створити близько 100 районів по країні. Вибори місцевого самоврядування 2020 року мають пройти за новою системою - без обрання районних рад.
  За матеріалами: ініціативи "Децентралізація" та видання "Сила громад".

Друк
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
У Визирській громаді вшанували пам’ять героїв-захисників (фото)12:00
11 кві
У Визирці відсвяткували 20-річчя дитячого садка «Пролісок» (фото)10:39
11 кві
Підприємці Визирської громади можуть взяти участь у вебінарному проєкті від «Дія.Бізнес»10:00
10 кві
У Любополі Визирської СТГ комунальники висаджують квіти (фото)12:00
09 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заходи до Всесвітнього дня здоров’я (фото)10:00
09 кві
У Визирській громаді підбили підсумки громадського обговорення щодо перейменування Першотравневого17:42
08 кві
У Визирській громаді почався набір у Школу Молодіжної ради14:43
08 кві
Тетяна Сливець: про роботу Любопільського СБК під час воєнного стану (відео)11:00
08 кві
У Першотравневому почалися громадські обговорення щодо перейменування двох вулиць10:00
08 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заняття з мінної безпеки для дітей (фото)13:00
05 кві
У Визирській громаді відзначили 80-ту річницю визволення від фашистських загарбників (фото)12:10
05 кві
У Визирській громаді відбувся освітній тренінг для молоді12:00
04 кві
Жителі Першотравневого можуть проголосувати за нову назву села (відео)10:00
04 кві
TOP