Архів
Березень 2024 (43)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
Жовтень 2023 (29)
ЛАН » Головні події дня » Народний пам’ятник - сільському керівнику

Народний пам’ятник - сільському керівнику

Народний пам’ятник - сільському керівнику

  Талановитий господарник зробив величезний внесок у розвиток соціальної інфраструктури населених пунктів Першотравневої сільської ради та села Петрівка (нині Курісове), перебуваючи на посаді директора Петрівського радгоспу-технікуму.Народний пам’ятник - сільському керівнику.  Олександр Вікторович народився 19 серпня 1931 року в селі Нова Вільшанка (Рапатьєво). Закінчивши Одеський технологічний інститут, він був призначений головним інженером радгоспу ім. Першого травня Комінтернівського району, а за три роки став його директором. Починаючи з 1963 року, господарство було реорганізоване у Комінтернівську птахофабрику, яка стала флагманом птахівничої галузі тодішнього Комінтернівського району й усього півдня країни.Народний пам’ятник - сільському керівнику.  Олександр Янчев був ініціатором впровадження нової технології безвіконного утримання птиці із застосуванням кліматичних установок і оптимального світлового режиму. За наполяганням керівника, в господарстві був побудований власний комбікормовий завод. В 1968 році на птахофабриці було вже вироблено 22 млн. шт. яєць, 750 тонн м’яса, 9,5 тис. тонн зерна. Через два роки виробничі показники тут подвоїлися.
  60-70 роки минулого століття стали періодом особливо бурхливого розвитку сільського господарства, розбудови об’єктів виробничої та соціальної інфраструктури, спорудження житла. Все це найкращим чином позначилося на місцевому господарстві й в цілому Першотравневої сільської ради. Комінтернівська птахофабрика продовжувала впевнено утримувати лідерство на Одещині по виробництву курячих яєць, а згодом і особливо цінних для зміцнення здоров’я споживачів перепелиних та іншої птахівничої продукції.

  Керівник господарства, разом з тодішнім головою місцевої сільської ради Володимиром Григоровичем Стоілакі, батьком нинішнього очільника Визирської об’єднаної територіальної громади Валерія Володимировича Стоілакі, доклали чимало зусиль, щоб перетворити звичайне степове село на сучасний, перспективний населений пункт. Тут з’явилися цілі вулиці новоселів, триповерхова школа, дитячий садок, Будинок культури, які не скрізь можна було бачити в Одеській області.Валерій Стоілакі, голова Визирської сільської ради.

Далекоглядне, продумане керівництво директора птахофабрики сприяло значному зростанню виробничих досягнень в господарстві, добробуту його трудівників,  - Валерій Стоілакі, голова Визирської сільської ради.

  У 1975 році О. В. Янчев захистив дисертацію кандидата технічних наук, а з 1982 року, близько двох десятків років, працював директором Петрівського радгоспу-технікуму. І, як завжди, ним приділялося чимало уваги розбудові й на новому місці трудової діяльності об’єктів виробничої, соціальної сфери, удосконаленню освітньої підготовки майбутніх фахівців сільськогосподарського виробництва.Олександр Чорновол, директор Петрівського аграрного коледжу.

Пам’ятаю Петрівку спочатку трудової діяльності Янчева у якості директора. Це було село з недоглянутими вулицями, крім центральної, із занедбаними виробничими будівлями та навчальними корпусами. Місцеве сільгосппідприємство практично кинуте напризволяще. Але згодом було не впізнати все довкола. В навчальному закладі реконструйовані адміністративне приміщення, актова зала, механічний і аграрний корпуси. За селом були висаджені сади, виноградники, запрацював відновлений тваринницький комплекс. В селі заасфальтували багато вулиць, збудували житловий будинок для працівників освіти на 32 квартири, гуртожиток для студентів на 220 осіб, школу і дитсадок, турбазу на Тилігульському лимані, почалася реставрація церкви. Про все не розповісти, - Олександр Чорновол, директор Петрівського аграрного коледжу.

Олег Кутателадзе, депутат Одеської обласної ради.

Олександр Вікторович Янчев залишив по собі яскравий слід у життєдіяльності усього південного регіону. І це стосується не лише виробничої та соціальної сфер. Його учні, яким він викладав у технікумі управління й охорону праці, сьогодні успішно керують підприємствами, навчальними закладами, сільрадами, райрадами, областями. Одним з них є Валерій Стоілакі - голова Визирської ОТГ, - Олег Кутателадзе, депутат Одеської обласної ради.

  За свою різнопланову виробничу й освітню діяльність в аграрній галузі, керівник-новатор неодноразово був відзначений високими державними нагородами. Багато він зробив для нашого краю, а міг би зробити ще більше. Тому дуже важливо, аби пам’ять про добрі справи цієї, без сумніву, мудрої й талановитої людини на довго зберігалася в серцях і душах земляків.
  Свого часу жителі Першотравневого вирішили увіковічити пам’ять про свого славетного односельця. Вони виступили з ініціативою за власні кошти встановити пам’ятник О. В. Янчеву в центрі села. Їх підтримали люди й в сусідніх селах, а також керівники місцевих підприємств, всі хто особисто знав цього справжнього корифея сільськогосподарського виробництва, керівника з великої літери. На відкритті пам’ятника зібралося тоді чимало краян від рядових виробничників до відомих людей Одещини, інших областей України, яким Олександр Вікторович подарував частинку своєї душі, свого серця.
  17 листопада - День працівників сільського господарства - свято, яке дуже шанував керівник-земляк. Дуже хотілося б, щоб у святковий день представники найповажнішої галузі у світі згадували людину, яка усю себе віддала благородній справі.

  За матеріалами "Слава хлібороба", №46, від 16.11.2019.

Друк
Визирська громада підписала меморандум про співробітництво з ГО «Центр політичних студій» (фото)11:54
28 бер
У Визирській громаді відбулося засідання депутатів сільради (відео)10:56
28 бер
У Визирці провели ярмарок вакансій (фото)10:00
28 бер
У Першотравневому комунальники висаджують молоді рослини (фото)09:47
27 бер
На вулиці Виноградній у Першотравневому встановили «лежачих поліцейських» (відео)08:53
27 бер
У Визирській громаді триває висадка молодих рослин (відео)09:57
26 бер
У селі Першотравневе встановили «лежачих поліцейських» (фото)08:47
26 бер
Визирський ліцей визнали опорним закладом освіти13:08
25 бер
У Любопільскому старостаті відбувся виїзний прийом першого заступника Визирського сільського голови10:00
25 бер
У Визирській громаді вшанували пам’ять воїна-героя Віталія Семибратова (фото)12:19
24 бер
У Визирському ліцеї діє учнівське самоврядування (фото)12:00
22 бер
У Визирському будинку культури відбудеться ярмарок вакансій11:00
22 бер
Комунальники Визирської СТГ відзначили професійне свято (відео)10:00
22 бер
Як працює учнівське самоврядування у Визирському ліцеї (відео)13:42
21 бер
У Визирській громаді відзначили День працівників ЖКГ (фото)11:51
21 бер
Як жителі Визирської СТГ можуть безкоштовно пройти курси водіїв (відео)10:54
21 бер
Жителі Визирської громади можуть безкоштовно пройти водійські курси (фото)12:00
20 бер
Працівники Визирського ЦНАПу поділилися результатами роботи за 2023 рік (відео)10:00
20 бер
У Першотравневому ліцеї провели тренінг з написання громадських проєктів для шкільних команд (фото)14:00
19 бер
Володимир Німчук: головне, що ми зберегли творчі колективи (відео)12:02
19 бер
У Визирському ЦНАПі підбили підсумки роботи за 2023 рік (фото)10:00
19 бер
На підприємстві «ТІС-Вугілля» є відкриті вакансії на посаду водіїв ковшових навантажувачів (відео)10:00
18 бер
У Визирському ЦНАПі відбувся виїзний прийом фахівця Пенсійного фонду (відео)13:00
15 бер
«ТІС-Вугілля» запрошує на роботу водіїв ковшових навантажувачів (фото)11:49
15 бер
У Визирці відбувся виїзний прийом фахівця Пенсійного фонду (фото)13:04
14 бер
TOP