Архів
Квітень 2024 (49)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Олег Кутателадзе: "Сьогодні в руках у людей майбутнє їх громади"

Олег Кутателадзе: "Сьогодні в руках у людей майбутнє їх громади"

Олег Кутателадзе: "Сьогодні в руках у людей майбутнє їх громади"

  - Як Ви оцінюєте прийнятий бюджет Визирської громади на 2020 рік?

Ця громада створювалася з урахуванням її серйозних економічних можливостей. 60% коштів, що надходили до бюджету Лиманського району, йшли від підприємств, які працюють на території Визирки.

Успіх будь-якої громади визначається її можливостями та спроможністю. Жителям сіл Визирської громади гріх було не скористатися перевагами відкритими з початком реформи децентралізації, ініційованої президентом і урядом України.

Зверну увагу на те, що сума прибуткового податку з підприємств, які працюють на території Визирської громади, становить понад 160 мільйонів гривень - це значна складова для місцевого бюджету, який для сіл, що об'єдналися у Визирську ОТГ збільшиться у 2020 році майже у три рази. Будь-яка громада живе на те, що вона заробляє. Нещодавно після завершення сесії сільради виступив начальник фінансового відділу і висловив подяку депутатам за те, що вони попрацювали та виділили гроші на потреби громади. Я тоді вийшов до трибуни та сказав, що депутати грамотно розподілили кошти, що надійшли - це є їх обов'язком перед жителями громади, які обрали їх, а дякувати потрібно підприємствам і людям, які працюють на цій землі, платять податки та поповнюють місцевий бюджет. Чим більше громада буде працювати над створенням сприятливих умов для бізнесу - малого, середнього та великого - тим більше в бюджеті громади буде грошей. Наприклад, американська компанія, яка займається вітрогенераторами, не встигала підготувати необхідні документи, у зв'язку з цим потрібно було провести додатково сесії сільради для прийняття рішень, які б дали можливість цьому підприємству почати працювати на землях Визирської громади. Депутати, за моїм клопотанням, погодилися зібратися на позачергові сесії, аби ці питання вирішити. Це говорить про те, що визирські депутати дбають про економіку і наповнення бюджету громади.

  - Чи було втрачено можливості розвитку громади у 2019 році через те, що в неї не було власного бюджету?

Можна сказати, що втрачено цілих чотири роки. У 2016 році ми вже мали створити громаду і по 100 мільйонів гривень щороку вкладати в її розвиток, замість того, щоб займатися багаторічною боротьбою з тими, хто чужими руками безуспішно намагався зупинити тут локомотив реформи децентралізації на місцях.

Ми вже й дорогу б до Любополя зробили, і дитячий садочок там би побудували, заасфальтували б усі вулиці у Першотравневому, зробили б нормальну в'їзну дорогу до Визирки й, можливо, побудували б стадіон біля визирської школи. Попри всі їхні потуги, громада створена, і в неї чималий бюджет - це перемога для всіх людей, що живуть тут. Сучасні економічні дослідження говорять про те, що у будь-якому бізнесі, важливими складовими є наполегливість і системне планування. Не менш важливе ще й везіння: якщо Господь допомагає, люди, об'єднавши зусилля, зможуть досягти значних результатів. Зараз з'явилися всі можливості: президент прийняв Закон України "Про добровільне об'єднання територіальних громад", за ці чотири роки люди в громаді згуртувалися, та й "ТІС" за 25 років своєї роботи на визирській землі демонструє хороші результати - все це разом, і трошки везіння, дозволило нам успішно розв'язати питання створення Визирської громади.

Досягненням також є й те, що люди тут почали розуміти - що таке громада, тут вже поступово формується повноцінне громадянське суспільство. Я не впевненим у тому, чи є ще в Україні якась громада де б 29,3% місцевого бюджету направили на освітянські потреби. Ми вважаємо, що роль покоління, що підростає і розвитку системи освіти на місцях мають для майбутнього громади важливе значення. Я маю надію на те, що найближчим часом, показник народжуваності в селах громади буде вищим ніж показник смертності. На освіту буде направлено 29,3% бюджетних коштів, а це - 68 мільйонів гривень. До того ж, планується збільшення зарплат вчителів, необхідно стимулювати їх і створювати сприятливі умови для ефективної роботи. Це важливо, як для громади в цілому, так і для підприємств, які тут працюють. Середня заробітна плата вчителя в громаді зможе досягати 15 тисяч гривень. Ми провели конкурс "Вчитель року" з призовим фондом, який сформовано нами спільно з іншими підприємствами, що працюють на території громади, у 190 тисяч гривень, перший приз для переможця - 50 тисяч гривень. Сільських вчителів необхідно мотивувати.

  - Які найбільш значущі об'єкти заплановані в громаді на 2020 рік?

Буде приділено увагу створенню спортивного комплексу у Визирці.

Я маю надію на те, що він будуватиметься на умовах співфінансування. На його будівництво вже заплановано 10 мільйонів гривень. Ми працюємо над тим, щоб додаткові кошти були також виділені й з Державного фонду регіонального розвитку. У цьому році планується провести асфальтування низки вулиць у Першотравневому - пройде кілька років і тут можуть бути заасфальтовані всі дороги.

Буде продовжено будівництво дороги на Любопіль - в минулому році було виділено 7 мільйонів гривень, і ще 7 виділили на цей рік, також на проведення цих робіт ми намагаємось забезпечити співфінансування з обласного бюджету.

Є плани допомогти нашим сусідам, наприклад, буде виділено 1 млн. 600 тис. грн. на будівництво насосної станції у Сичавці - це допоможе там у розв'язанні проблеми з водою.

Також спільними зусиллями тут буде побудовано мініфутбольне поле для дітей: частина коштів виділяється з обласного бюджету, частину виділила Сичавка. Крім того, у всіх селах Визирської громади організовується безкоштовний вивіз сміття. Хоча ціна на воду, в цьому році, і збільшаться на три гривні, проте плата за вивезення сміття тепер - 0 гривень. Ми плануємо створити комісію, яка розгляне можливість надання малозабезпеченим права не платити за воду, що поставляється. Люди, які в змозі платити, повинні платити, а для тих, хто не має коштів, повинні бути забезпечені дотації з місцевого бюджету і субсидії від держави.

  - Як на практиці буде реалізована ідея прозорого бюджету Визирської громади?

Щоб зробити бюджет прозорим, перш за все його потрібно обговорювати з людьми. Згодом в школах, можливо, навіть зробимо спеціальні уроки, де вчителі роз'яснять дітям, звідки беруться бюджетні гроші та на що вони направляються, щоб сформувати у дітей розуміння про механізми діяльності громади. Щоб місцеве самоврядування стало ефективним, пересічних громадян потрібно переконати самим брати в ньому активну участь, щоб вони розуміли, куди йдуть гроші їх громади й мали можливість впливати на це. Спільно з науковцями з академії наук ми створили Агенцію розвитку Визирської громади. Планується підготовка і підписання угоди про співпрацю між містом Южне, Коблівською та Визирською громадами.

Ми будемо домагатися початку будівництва каналізації та водопроводу у Сичавці, а також проведення системних берегоукріплювальних робіт в Коблеве та Сичавці, які дозволять надалі побудувати єдину набережну довжиною понад 8 км, в перспективі поєднуючи Одеську та Миколаївської області цим новим унікальним туристичним об'єктом. Плановані заходи допоможуть перетворити села громади, розташовані на узбережжях моря та Тилігульського лиману, в повноцінні рекреаційні території, що принесе нові робочі місця жителям громади та нові доходи у місцевий бюджет. За цей час будуть завершені роботи на Тилігульському лимані, туди підуть прогулянкові катери з туристами, зможуть відродитися риболовецькі підприємства. Рекреація запрацює на повну силу і у Любополі, і у Сичавці, й у Кошарах, й у Калинівці, й у Кордоні. Сюди почнуть приїжджати відпочивальники, і наша громада буде славитися не лише тим, що в нас є найбільший транспортний вузол України, а й тією туристичною складовою, якої поки тут так не вистачає, хоча всі природні можливості для неї Господь нам подарував.

  - Які соціальні програми закладені до бюджету громади?

Є така програма, і в ній закладені необхідні кошти на надання матеріальної допомоги нужденним.

Буде створена і спеціальна структура, подібна до тієї, що працює в області, - територіальний центр з обслуговування людей похилого віку. Ми вже відкрили соціальні магазини та аптеки у Визирці та Першотравневому. Крім того, ми будемо інформувати людей про додаткові можливі джерела отримання ними допомоги. Наприклад, не всі люди, які хворіють, знають про те, що держава виділяє допомогу на ліки саме для таких випадків. Будемо дотувати проїзд на автобусах для літніх людей.

Плануємо фінансувати курси комп'ютерної грамотності для людей похилого віку. Є ще ряд соціальних програм, які ми будемо підтримувати. Хотілося б, щоб окрім клубів, в селах були заклади, де можна було б провести час, відзначити, наприклад, весілля або народження дитини. Проблем, які потребують вирішення, в селах маса, насправді. Територія громади складе 486 квадратних кілометрів - це велика територія, в три рази більше Одеси, і ми самі повинні цю територію розвивати. Нам знадобиться не менше 10 років, аби підняти рівень нашої громади до європейських стандартів, але очікуваний результат того вартий. Важливо, щоб цією справою переймалося не тільки керівництво громади та депутатський корпус, необхідно щоб до нього приєднувалися громадські організації та активні жителі громади. Люди повинні бачити, що майбутнє їх громади знаходиться в їхніх руках. Громада усі отримані кошти повинна вкладати у свій розвиток, у своє майбутнє - під наглядом жителів, без корупції, за цим повинні стежити також і громадські організації. Люди чекають змін на краще у своєму повсякденному житті. Якщо автобуси ходять, дороги добрі, вивозиться сміття, є газ, вода, електрика, то і людям жити стає комфортно і добре. Я хочу, щоб всі повірили - ми можемо цього досягти. Якщо будемо вірити в себе - ми разом це зробимо.
Друк
Схожі новини:
У Визирській громаді почала роботу Школа Молодіжної ради (фото)12:00
26 кві
Керівник проєкту USAID «Говерла» завітав до Визирської громади (фото)12:00
25 кві
Співробітники Визирського ЦПМСД провели у Першотравневому ліцеї освітній захід щодо вакцинації (відео)10:00
25 кві
На Тилігулі зацвів червонокнижний Тюльпан Шренка (фото)11:19
24 кві
У Першотравневому ліцеї провели просвітницький захід щодо вакцинації (фото)08:56
24 кві
Як працює Визирська сільрада в умовах воєнного стану (відео)12:00
23 кві
На ТІС з’явилися нові вакансії прибиральників10:55
23 кві
У Визирській громаді облаштували просторе укриття в одній із гімназій (відео)09:08
23 кві
У Визирській громаді підтримують місцевих жителів та переселенців під час війни (фото)14:00
22 кві
23 квітня у Визирській громаді оголошено Днем жалоби13:21
22 кві
Як у Визирській громаді реалізується проєкт USAID «ГОВЕРЛА» (відео)12:00
22 кві
У одній з гімназій Визирської СТГ побудували сучасне укриття (фото)10:00
22 кві
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
TOP