Архів
Квітень 2024 (49)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Заможна громада з великим бюджетом: на що підуть кошти Визирської сільради (фото)

Заможна громада з великим бюджетом: на що підуть кошти Визирської сільради (фото)

Заможна громада з великим бюджетом: на що підуть кошти Визирської сільради (фото)

  Як і на що буде жити Визирська ОТГ в складі 3-х об'єднаних сільрад Визирської, Першотравневої та Любопільської у 2020 році? Протягом декількох останніх місяців з цим непростим питанням розбиралися депутати різного рівня, керівники виконкому та запрошені вчені економісти. В результаті був складений план економічного розвитку Визирської ОТГ на 2020-2022 роки. В ньому вказані основні напрямки розвитку громади та заходи, які поступово наблизять життя жителів сіл ОТГ до європейських стандартів якості, розповідає Олег Кутателадзе.Заможна громада з великим бюджетом: на що підуть кошти Визирської сільради.Олег Кутателадзе, депутат Одеської обласної ради.

Досвіду такого у наших людей не було, тому мені довелося допомогти з цим питанням, оскільки я займався бюджетом раніше. Ми залучили до цього питання Інститут економіки та прогнозування Національної академії наук України, вони нам допомогли зробити план соціально-економічного розвитку та бюджет. Так само ми створили агентство розвитку, яке допоможе залучати кошти різних грантів та фондів. Ми повинні оголосити для себе наступні десять років - десятиліттям розвитку, для того щоб громада могла стати заможною, - Олег Кутателадзе, депутат Одеської обласної ради.

  Участь у створенні бюджету об'єднаної громади для начальника відділу фінансів, економічного розвитку та інвестицій Наталії Сивак, як і для всіх учасників цього процесу, перший досвід. Але він показав, що у Визирській сільраді працюють фахівці високого рівня, здатні грамотно аналізувати ситуації та стратегічно правильно визначати пріоритети.Наталія Сивак, начальник відділу фінансів, економічного розвитку та інвестицій Визирської сільради.

Бюджет ми постійно уточнювали й допрацьовували, кожен податок перераховували з темпами приросту й в результаті ми отримали бюджет громади на 2020 рік, який становить 234 мільйони гривень. Він дуже потужний, економічно стабільний, тому що значна частина в нашому бюджеті, майже 70%, це податок на доходи з фізичних осіб, це 160 мільйонів. Так само 11% структури нашого бюджету складає податок на землю й податок на нерухоме майно та 11% - це наші трансферти, - Наталія Сивак, начальник відділу фінансів, економічного розвитку та інвестицій Визирської сільради.

  Міжбюджетні трансферти — це кошти, які безоплатно та безповоротно передаються з одного бюджету до іншого. У разі Визирської ОТГ у 2020 році сільрада чекає на кошти з державного бюджету на зарплату педагогічним працівникам шкіл в розмірі 22 мільйонів, на зарплату обслуговчого персоналу шкіл в розмірі 2 мільйонів та медичну субвенцію в сумі 1 мільйон 338 тисяч гривень, за перший квартал для утримання амбулаторій та ФАПів 3-х об'єднаних сільрад Визирської, Першотравневої та Любопільської, коментує Наталія Сивак.

Зараз на прикладі нашого бюджету ми бачимо, що він самостійний, фінансово спроможний та навіть якщо ми не отримаємо трансферти, то сьогодні з наших коштів ми зможемо виділити гроші на цілі, на які очікуємо трансферти, - Наталія Сивак, начальник відділу фінансів, економічного розвитку та інвестицій Визирської сільради.

  Важливо розуміти, що 25% (без урахування трансфертів - прим. ред.), а це майже 52 мільйони гривень своїх бюджетних коштів, Визирська громада віддає до державного бюджету, нагадує Наталія Сивак.Заможна громада з великим бюджетом: на що підуть кошти Визирської сільради.

Це говорить про те, що наразі ми допомагаємо тим селам, які не мають такої податкової бази, яка є у нас. Індекс податкоспроможності бюджету громади у нас більше ніж 3%. Маючи індекс, 3.6%  наразі нас не можуть приєднати до інших населених пунктів або роз'єднати. До нас можуть тільки приєднувати інші села й селища. Причому цей індекс управління економіки обласної держадміністрації прорахував вже з урахуванням тих сіл, які приєднуються до нашої громади, - Наталія Сивак, начальник відділу фінансів, економічного розвитку та інвестицій Визирської сільради.

Заможна громада з великим бюджетом: на що підуть кошти Визирської сільради.  Йдеться про сільради: Сичавську, Кордонську, Дмитрівську та Калиновську, рішення про приєднання яких вже прийнято у двосторонньому порядку. Бюджет Визирської громади з урахуванням цих сільрад у 2020 році не розраховується, бо не завершена процедура їх приєднання.Заможна громада з великим бюджетом: на що підуть кошти Визирської сільради.

Зараз бюджет нашої громади 234 мільйони гривень, відповідно це доходи та витрати. У розподілі видатків ми керувалися таким принципом: бюджет Визирської ОТГ повинен бути соціально орієнтованим й спрямований на розвиток території, - Наталія Сивак, начальник відділу фінансів, економічного розвитку та інвестицій Визирської сільради.
Друк
Схожі новини:
У Визирській громаді почала роботу Школа Молодіжної ради (фото)12:00
26 кві
Керівник проєкту USAID «Говерла» завітав до Визирської громади (фото)12:00
25 кві
Співробітники Визирського ЦПМСД провели у Першотравневому ліцеї освітній захід щодо вакцинації (відео)10:00
25 кві
На Тилігулі зацвів червонокнижний Тюльпан Шренка (фото)11:19
24 кві
У Першотравневому ліцеї провели просвітницький захід щодо вакцинації (фото)08:56
24 кві
Як працює Визирська сільрада в умовах воєнного стану (відео)12:00
23 кві
На ТІС з’явилися нові вакансії прибиральників10:55
23 кві
У Визирській громаді облаштували просторе укриття в одній із гімназій (відео)09:08
23 кві
У Визирській громаді підтримують місцевих жителів та переселенців під час війни (фото)14:00
22 кві
23 квітня у Визирській громаді оголошено Днем жалоби13:21
22 кві
Як у Визирській громаді реалізується проєкт USAID «ГОВЕРЛА» (відео)12:00
22 кві
У одній з гімназій Визирської СТГ побудували сучасне укриття (фото)10:00
22 кві
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
TOP