Архів
Березень 2024 (46)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
Жовтень 2023 (29)
ЛАН » Головні події дня » Віталій Котвицький: "Ефективність противірусних заходів залежить від того, наскільки люди відповідально ставляться до цих простих правил"

Віталій Котвицький: "Ефективність противірусних заходів залежить від того, наскільки люди відповідально ставляться до цих простих правил"

Віталій Котвицький: "Ефективність противірусних заходів залежить від того, наскільки люди відповідально ставляться до цих простих правил"

  - Схарактеризуйте профілактичну роботу, яка проводиться на цьому великому підприємстві в період карантину.

Власники та керівництво компанії добре уявляють масштаби загрози, що виникла, у зв'язку з початком пандемії. Ми заздалегідь почали підготовку заходів, які дозволять функціонувати нашому підприємству навіть в умовах масштабної епідемії. Мова не йде про те, станеться вона тут чи ні. Ми зобов'язані бути готові до будь-якого розвитку подій. У нас і раніше функціонував постійний орган - штаб з подолання наслідків можливих стихійних лих. Зараз ми розширили його повноваження і функціонал. Штаб окреслив основні напрямки діяльності, а власники доповнили цей план зі свого боку. Всі ми розуміємо, що конкретну роботу потрібно проводити, залучаючи кращих фахівців зі сфери інфекційної безпеки. Тих, хто в цьому питанні добре розуміється. Така група провідних епідеміологів України була запрошена до нас для проведення аудиту компанії у сфері інфекційної безпеки та для вироблення рекомендацій, для чіткої регламентації як діяльність персоналу підприємства, так і роботу наших суміжників, що працюють в цьому транспортному вузлі. Наш підхід до безпеки був системним.

  - Це поки тільки теорія чи вже й практика?

Результат аудиту - суто практичний документ, прив'язаний до конкретної ситуації на даному підприємстві. Був проведений аудит не тільки самої компанії ТІС, як інфраструктурної одиниці, але до нього долучилися всі термінали, включаючи наших сусідів, а також ті компанії, які здійснюють для нас послуги. Зокрема, компанії з доставлення наших співробітників з дому на роботу і назад, і ті, хто організовує систему харчування людей, надає медичні послуги. Всі аспекти їх роботи були проаналізовані й буквально відразу, вже в процесі проведення аудиту, були проведені точкові корективи та розроблені рекомендації, в тому числі, у вигляді відеороликів про те, як потрібно діяти в тих чи інших обставинах.

Насправді, боротьба з поширенням коронавірусу - це сукупність дуже простих та ефективних і конкретних дій. Необхідно пам'ятати, що їх ефективність залежить від того, наскільки люди самі відповідально ставляться до цих простих речей. Спочатку, з боку ряду співробітників було певне нерозуміння необхідності цих дій, але поступово нам вдалося змінити їх точку зору.

В рамках проведення всієї цієї роботи був створений додатковий орган - відділ інфекційної безпеки ТІС. Ми залучили до роботи в ньому не тільки наших співробітників, які відповідали за технологічну і виробничу безпеку, але й додали в цю структуру охорони праці елемент, пов'язаний з інфекційною безпекою. До його діяльності залучені лікарі-інфекціоністи з великим досвідом роботи. Цей відділ почав функціонувати вже в ті дні, коли на підприємстві ще йшов аудит. По гарячих слідах, за участю цих фахівців, були створені необхідні керівні документи: чек-листи по пунктах, що стосуються найрізноманітніших процедур, де докладно розписано порядок дій і визначена відповідність того чи іншого об'єкта або процедури системі інфекційної безпеки. Ці документи були затверджені відповідними наказами та стали обов'язковими до виконання. Це і порядок виявлення, і порядок доставлення осіб, у яких є підозра на коронавірус. Адже у деяких випадках у співробітника можуть бути й прояви звичайного грипу, і будь-якого іншого простудного захворювання. Фахівцями була розроблена система, головне завдання якої - не нашкодити. Якщо виникає найменша підозра на нездужання, співробітнику краще залишатися вдома, підприємство точково не сильно багато втратить в цьому випадку. Адже може трапитися і так, що, відправивши людину на самоізоляцію, ми збережемо інфекційну безпеку на всій території підприємства.

Експерти виявили найгостріші точки, де ризик зараження і передачі інфекції був максимальним. Також вони разом зі співробітниками нашого нового відділу інфекційної безпеки провели навчання відповідальних осіб не тільки по приладовому моніторингу стану людини, а й по візуальному. Особисто мені ці експерти на багато що відкрили очі. Досить прості речі, які раніше не здавалися такими значущими, виявилися дуже ефективними.

  - Проведення такої масштабної аналітичної роботи, було ініціативою власників підприємства?

Це була ініціатива власників. Компанії, які перейнялися тим, щоб працювати й в умовах пандемії, випускати продукцію, не зривати замовлення, продовжувати "годувати" країну податками та виплачувати зарплату людям, - просто зобов'язані йти на такі безпрецедентні заходи. І чим більше ми встигнемо зробити в цьому напрямку, тим менше шкоди нашим співробітникам і підприємству завдасть цей спалах коронавірусу. Наше підприємство дуже чутливе до тимчасової непрацездатності людей з різних спеціалізованих напрямків, особливо серед співробітників дефіцитних спеціальностей. Безумовно, якщо людина піде на тривалу обсервацію або самоізоляцію, ми будемо поставлені в дуже складні умови подальшого функціонування. Нам би цього не хотілося, тому ми вживаємо всіх можливих превентивних заходів, щоб мінімізувати ці ризики. Повторюся, це прості й доступні заходи, які допоможуть уберегти наших співробітників від можливого зараження.

  - Питання до Вас, як до депутата Визирської сільради. На нещодавній сесії було виділено 1 млн грн на проведення карантинних заходів щодо запобігання розповсюдженню коронавірусу на території громади. Як, на Вашу думку, розумно розподілити ці гроші з максимальною ефективністю?

По-перше, я дуже радий, що такі гроші взагалі у нас в громаді з'явилися. І вони з'явилися не тільки у Визирці, а й у всіх сіл, що входять в цю громаду. Якби не відбулася реформа місцевого самоврядування, і Визирська громада не була б створена, то зараз люди, що знаходяться у віддалених куточках тутешньої сільської місцевості, опинилися б віч-на-віч з тим, з чим самі боротися б не змогли.

Цей мільйон складається не тільки з тих коштів, які підуть саме на громаду. Там є і субвенція на дофінансування Лиманської районної лікарні, її дообладнання. Тому що чим більше будуть підготовлені місцеві медустанови до початку пандемії: оснащені ШВЛ, засобами індивідуального захисту для персоналу, захисними костюмами, - навіть якщо вони не розташовані в межах нашої громади, - тим безпечніше ми зустрінемо можливий пік інфікування. Без них, навіть якщо в громаді буде великий запас масок, рукавичок, дезінфекторів і всього іншого, вся система охорони здоров'я на місцях функціонувати не буде. У даній ситуації заможній Визирській громаді діяти за принципом "наша хата з краю" - нерозумно і не можна.

  - Що б Ви порадили нашим читачам?

Думайте і дбайте не лише про себе. В першу чергу, пам'ятайте про свої незахищених близьких - людей похилого віку, дітей, тому що вони понад усе зараз потребують вашої турботи та підтримки, також необхідно приділити належну увагу людям похилого віку, можливо, вашим сусідам. Щоб пройти ці складні випробування, ми просто зобов'язані допомагати один одному.

Авторка: Марина Жуковська.

Друк
Схожі новини:
Як працює Інклюзивно-ресурсний центр Визирської сільради під час воєнного стану (відео)11:00
29 бер
«BALTIC FEST 2024»: вихованці Визирської Мистецької школи отримали нагороди (фото)10:00
29 бер
Валентина Харламбова: про роботу навчальних закладів Визирської громади під час війни (відео)09:00
29 бер
Визирська громада підписала меморандум про співробітництво з ГО «Центр політичних студій» (фото)11:54
28 бер
У Визирській громаді відбулося засідання депутатів сільради (відео)10:56
28 бер
У Визирці провели ярмарок вакансій (фото)10:00
28 бер
У Першотравневому комунальники висаджують молоді рослини (фото)09:47
27 бер
На вулиці Виноградній у Першотравневому встановили «лежачих поліцейських» (відео)08:53
27 бер
У Визирській громаді триває висадка молодих рослин (відео)09:57
26 бер
У селі Першотравневе встановили «лежачих поліцейських» (фото)08:47
26 бер
Визирський ліцей визнали опорним закладом освіти13:08
25 бер
У Любопільскому старостаті відбувся виїзний прийом першого заступника Визирського сільського голови10:00
25 бер
У Визирській громаді вшанували пам’ять воїна-героя Віталія Семибратова (фото)12:19
24 бер
У Визирському ліцеї діє учнівське самоврядування (фото)12:00
22 бер
У Визирському будинку культури відбудеться ярмарок вакансій11:00
22 бер
Комунальники Визирської СТГ відзначили професійне свято (відео)10:00
22 бер
Як працює учнівське самоврядування у Визирському ліцеї (відео)13:42
21 бер
У Визирській громаді відзначили День працівників ЖКГ (фото)11:51
21 бер
Як жителі Визирської СТГ можуть безкоштовно пройти курси водіїв (відео)10:54
21 бер
Жителі Визирської громади можуть безкоштовно пройти водійські курси (фото)12:00
20 бер
Працівники Визирського ЦНАПу поділилися результатами роботи за 2023 рік (відео)10:00
20 бер
У Першотравневому ліцеї провели тренінг з написання громадських проєктів для шкільних команд (фото)14:00
19 бер
Володимир Німчук: головне, що ми зберегли творчі колективи (відео)12:02
19 бер
У Визирському ЦНАПі підбили підсумки роботи за 2023 рік (фото)10:00
19 бер
На підприємстві «ТІС-Вугілля» є відкриті вакансії на посаду водіїв ковшових навантажувачів (відео)10:00
18 бер
TOP