Архів
Квітень 2024 (49)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Фонтанка вшановує 94-річного учасника бойових дій часів Другої світової війни

Фонтанка вшановує 94-річного учасника бойових дій часів Другої світової війни

Фонтанка вшановує 94-річного учасника бойових дій часів Другої світової війни

  В дні Свята Перемоги українці все частіше згадують про тих, без кого неможливе було б вільне життя у власній країні. Мова йде про ветеранів, свідків страшної війни. Земля Лиманщини багата на тих, хто не злякався за своє життя, проявив відвагу та самовідданість. Хтозна, як повернулася б історія і що було б з нами, аби не їхня перемога тоді в 1945 році. Тому вкрай необхідно всім, хто нині живе у сучасному світі, пам’ятати про уроки історії, аби не повторити помилки минулого.

  Дідім Вадимович Берніков мешкає у селі Фонтанка Лиманського району. Зараз йому 94 роки. На власні очі він бачив сумну історію нашої Батьківщини в часи Другої світової. Народився в місті Омськ. Батько - спеціаліст з обробки ґрунту, мати - ботанік. Часто виїжджали на експедиції з вивчання рослин. Після однієї з таких подорожей батько Дідіма Вадимовича написав вірш, який став знаковим для сина. Було це приблизно у 1920-му році.

Солнце и зной Туркестана, сизая дымка пустыни. Так ароматно и пряно пахнут чужуйские дыни. Я привезла с Енисея снежные душу и тело, их для кого-то лелея, солнцем обжечь захотела. Зная, что в этой пустыне буду им нежно любима, если найду средь полыни плодики Кахрис Дидима, - Дідім Берніков, ветеран Другої світової війни.

  Саме назву чарівної рослини батько ветерана взяв до уваги, та коли в нього народився син, вирішив дати йому саме ім’я Дідім. Далі хлопець підростав, пішов у школу. Але мирне дитинство тривало недовго.

Дідім Берніков, ветеран Другої світової війни.

Йшов 43-й рік. 10 клас. Новорічні канікули закінчилися… За півтора тижня одного разу приходжу додому, а батьки кажуть, що мені прийшла повістка з’явитися до військкомату, - Дідім Берніков, ветеран Другої світової війни.

  І почалася військова служба, спочатку навчальна. За розподілом Дідім Вадимович був направлений до 2-го Омського мотопехотного училища, у роту мінометників. Було багато практичних занять, взимку на березі Іртиша. Вчилися робити службові споруди, копали окопи, тренувалися у стрільбі тощо. Тривало це до літа 1943-го. Потім прийшло розпорядження: з училища терміново повинно відбути два батальйони на фронт. Серед них опинився й взвод Дідіма Бернікова. Подали військовий ешелон, були проводи всім класом з батьками та родичами й хлопців забрали на західний фронт, згадує ветеран.

  Далі, після недовгих за часом підготовчих занять, Дідім Вадимович опиняється бронебійником у мотострілецькому полку Першого Українського фронту.

Зброя бронебійника - це протитанкова однозарядна рушниця системи Дегтярьова, калібр 14,5 мм, близько 2 м довжина. Розрахунок цієї зброї складається з двох солдат, той, що стріляє, та той, хто заряджає. Мене назначили тим, хто заряджає, - Дідім Берніков, ветеран Другої світової війни.

  Почалася справжнє військове життя з наступами та боями. Під час визволення українського міста Коростень у протитанкове знаряддя Дідіма Вадимовича та його бойового товариша влучив снаряд, внаслідок чого навідник загинув, а Дідіма Бернікова було поранено. Далі було лікування по різних госпіталях, після чого військове керівництво вирішило відправити Бернікова не до фронту, а на подальше навчання, адже країні після війни вкрай необхідні були фахівці з відновлення та ремонту військової техніки. Парубок вступає до Ленінградського артучилища, яке було на той момент евакуйоване до його рідного Омська. У 1945 році закінчує навчання та проходить службу у Львівському військовому окрузі в місті Золочів, а після - у Туркестанському окрузі - був викладачем на військовій кафедрі у Ташкентському піхотному училищі. А ще працював на військових підприємствах. До речі, на одному з них, де ремонтували та виготовляли оптичні пристрої, Дідіму Вадимовичу подарували бінокль, який й досі зберігається в нього.

  У 2004 році полковник Берніков звільнився з військової служби за віком. За бойові заслуги його було нагороджено орденами Великої Вітчизняної війни другого ступеня, Богдана Хмельницького, медалями "За бойові заслуги", "За Перемогу над Германією". Взагалі ветеран має 21 нагороду. Після запрошення свого сина Сергія Бернікова, до речі, теж військового, який є учасником бойових дій в Афганістані, він переїхав до України, а саме до села Фонтанка, біля Одеси.

Сергій Берніков, син Дідіма Бернікова.

Все життя мріяв мати батька військового. Коли з мамою по вулиці йшли, то постійно запитував в неї, коли поруч проходили військові, "це - тато?". Військовий і є. Дід також військовий, завжди так було. І революція, й громадянська війна, потім Друга світова. Після закінчення військового училища служив в Афганістані, Сирії, де я тільки не був, - Сергій Берніков, син Дідіма Бернікова.

  Гідний нащадок свого батька, Сергій Берніков згадує, що завжди пишався своєю родиною. Є у Дідіма Вадимовича Бернікова й онуки, їх двоє. Але вони вже не військові. Обрали різні спеціальності, не пов’язані зі справою свого діда та батька.

  Дідім Вадимович у свої 94 роки й досі сповнений енергії та бажання дивитися на світ з великою зацікавленістю. Завжди у гарному настрою. А секретом свого довголіття вважає дисципліну, фізичну активність та любов до життя.

Автор: Сергій Бяков.

Друк
У Визирській громаді почала роботу Школа Молодіжної ради (фото)12:00
26 кві
Керівник проєкту USAID «Говерла» завітав до Визирської громади (фото)12:00
25 кві
Співробітники Визирського ЦПМСД провели у Першотравневому ліцеї освітній захід щодо вакцинації (відео)10:00
25 кві
На Тилігулі зацвів червонокнижний Тюльпан Шренка (фото)11:19
24 кві
У Першотравневому ліцеї провели просвітницький захід щодо вакцинації (фото)08:56
24 кві
Як працює Визирська сільрада в умовах воєнного стану (відео)12:00
23 кві
На ТІС з’явилися нові вакансії прибиральників10:55
23 кві
У Визирській громаді облаштували просторе укриття в одній із гімназій (відео)09:08
23 кві
У Визирській громаді підтримують місцевих жителів та переселенців під час війни (фото)14:00
22 кві
23 квітня у Визирській громаді оголошено Днем жалоби13:21
22 кві
Як у Визирській громаді реалізується проєкт USAID «ГОВЕРЛА» (відео)12:00
22 кві
У одній з гімназій Визирської СТГ побудували сучасне укриття (фото)10:00
22 кві
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
TOP