Архів
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
Жовтень 2023 (29)
ЛАН » Головні події дня » Тилігульський лиман заворожує туристів та приваблює 270 видів пернатих

Тилігульський лиман заворожує туристів та приваблює 270 видів пернатих

Тилігульський лиман заворожує туристів та приваблює 270 видів пернатих

  Цьогорічний літній сезон на курортах Миколаївщини затримався більш як на місяць. Причина — дощова нестабільна погода. Натомість справжніх туристів, любителів активного відпочинку та поціновувачів незайманої природи не зупиняють жодні погодні катаклізми. Їх манить та приваблює унікальна місцина — Тилігульський лиман, передає «Голос України». 

  Цю перлину оцінять лише справжні ювеліри природної справи. Тут можна проїхати вздовж узбережжя 40-50 кілометрів абсолютно дикими місцями, побачити мальовничі берегові обриви, що потопають у зелених балках, царство птахів, скупатися в чистій та прозорій морській воді.

  Тилігульський лиман, що на межі Одеської та Миколаївської областей біля курорту Коблеве, вважається не лише найчистішим, а й найглибшим та найпрозорішим у південному регіоні. Його довжина сягає 60 кілометрів, ширина — до 4,5 кілометрів, максимальна глибина — 21 метр, прозорість води — до 7 метрів. Але найбільша унікальність Тилігулу в тому, що його вода має океанічну солоність — 30-32 проміле, тоді як у Чорному морі цей показник сягає лише 17-18 проміле.

  Назва лиману походить від тюркських слів «делі гель» — «буйне озеро». А ще Тилігул називали скаженим, божевільним, непередбачуваним. Тюрки дали лиману цю назву через місцеві долинні вітри, що дмуть переважно з півдня на північ або ж чітко навпаки. Саме непередбачуваність місцевої погоди зумовила таку назву.

  Як і справжня коштовність, Тилігул прихований від масових туристичних місць. Він відділений від Чорного моря широким піщаним пересипом, а з’єднує їх лише штучний канал. Аби дістатися до серця лиману з боку Миколаївської області, слід добре знати дорогу та орієнтуватися на села Українка, Анатолівка, Ташине колишнього Березанського, нині — Миколаївського району. На сміливців чекає справжній екстрим бездоріжжям. Але ті, хто досягає мети, не розчаровуються. Особливо любителі самоти, тиші, безмежних просторів та незайманої природи.

  Тільки справжнім поціновувачам природних щедрот цікаво буде дізнатися, що Тилігул — місце масового гніздування та концентрації птахів під час сезонних міграцій, у районі якого можна зустріти майже 270 видів пернатих. Загальна чисельність птахів, що зупиняються на прольоті в межах лиману та його узбережжя, іноді сягає 50 тисяч особин. 

  А минулої весни на Тилігульський лиман прилетіли рідкісні гості — рожеві фламінго. Це перший візит фламінго за історію спостереження регіонального ландшафтного парку «Тилігульський». Орнітологи називають дві причини їхнього прильоту: зміни клімату, через які південні види мігрують на північ, шукаючи нові місця розселення. Друга — карантин, завдяки чому в курортній зоні Коблевого, яка розташована поблизу, тихо і безлюдно.

  Скарбниця флори узбережжя Тилігульського лиману нараховує майже 620 видів судинних рослин. Територія лиману є заповідним об’єктом, тож у 1995-му рішенням Миколаївської обласної ради тут створено регіональний ландшафтний парк «Тилігульський». Парк з такою самою назвою є і в Одеській області. Як унікальний природний комплекс Тилігул включено до переліку водно-болотних угідь, що мають міжнародне значення. 

  І все ж таки, попри затримку курортного сезону, миколаївці чекають на гостей-туристів. І як справжні господарі, розпочали з прибирання території. Нещодавно на узбережжі лиману відбулася акція «Літо розпочинається на Тилігулі». 

Тетяна Чичкалюк, голова ГО «Асоціація лідерів туристичного бізнесу», віцепрезидентка національної туристичної організації.

Тетяна Чичкалюк, голова ГО «Асоціація лідерів туристичного бізнесу», віцепрезидентка національної туристичної організації

Цій акції передувала низка екологічно-просвітницьких заходів. Попередньо ми проводимо велику роботу в школах та вишах, щоб розповісти молоді про природно-заповідний фонд України та необхідність дбайливого ставлення до нього з боку людини.

  За мету акції організатори ставили прибрати разом сміття, що накопичилося на узбережжі. 

Тетяна Чичкалюк, голова ГО «Асоціація лідерів туристичного бізнесу», віцепрезидентка національної туристичної організації

Хтось може міркувати так — сміття не наше. Але територія-то наша й узбережжя наше. Ось де перевіряється патріотизм. Людина, яка прийде на чисте узбережжя, зрозуміє, що тут не можна робити смітник, залишати після себе бруд, бо це не лише порушує красу природи, а й шкодить птахам, рибам, рослинам. Так, формуючи інфраструктуру в об’єктах заповідного фонду, на початку оздоровчого сезону, ми зобов’язані привести до ладу свій дім. У нашому випадку — узбережжя Тилігулу.

  У прибиранні територій Тилігулу насамперед брали участь команди школярів і студентів. Вони отримали завдання не лише зібрати сміття, а й проаналізувати його склад. Виявилося, є побутові відходи, які скидають мешканці населених пунктів, є сміття з рекреаційних зон, багато сміття виноситься хвилями моря і лиманів. Для сортування відходів у РЛП «Тилігульський» на Чіловій косі встановлено спеціальні місткості: «Пластик», «Скло», «Біовідходи».

  Серед учасників акції — учні Української, Новофедорівської, Коблівської шкіл Березанської та Коблівської територіальних громад. З Миколаєва приїхали школярі ЗОШ № 57, студенти-екологи Національного університету кораблебудування ім. адмірала Макарова та їхні викладачі — молоді доценти Інна Тимченко та Світлана Мельничук. Разом з усіма працювали співробітники РЛП, чиновники з управління екології Миколаївської облдержадміністрації, партнери — представники бізнесу. Загалом майже 120 осіб вийшли на береги Тилігулу. Прибирання узбережжя відбувалося протягом декількох днів у різних локаціях парку «Тилігульський». Молодь і дорослі задоволені своєю працею. Сподіваються, що її оцінять туристи, які вже почали приїжджати на лиман.

  Першими всі принади скаженого лиманського вітру оцінили українські любителі кайтингу та серфінгу. Вони вже давно освоїли цю територію, проводять фестивалі, приїжджають великими компаніями та поодинці. Щоправда, кайтингістів вивели за межі Чілової коси. Про це розповів директор РЛП «Тилігульський» Олег Деркач. 

Олег Деркач, директор РЛП «Тилігульський».

Олег Деркач, директор РЛП «Тилігульський»

Це були одесити, з якими співпраці не вийшло. Дозволу на розміщення пункту прокату кайтів вони не мали, поводили себе нецивілізовано. Для тренувань на кайтах тепер надали спортсменам акваторію Малої Української коси. Повністю курує цю діяльність наша Миколаївська обласна федерація кайтбордингу і серфінгу.

  Менше з тим, Велику Українську (або Чілову) косу на Тилігульському лимані сьогодні можна назвати центром туризму. Торік парк відвідало понад десять тисяч туристів. За кілька років цей дикий і прекрасний куточок природи перетворився на справжнє місце паломництва любителів «зеленого» відпочинку. Хтось залишається на ніч з наметом, хтось, зарядивши організм доброю порцією природної енергії, до вечора повертається додому. Адже Тилігул розташований лише за 70 кілометрів від Миколаєва.

  А ще на Чіловій косі працює демонстраційно-дегустаційна ферма «Устриці Скіфії», у зв’язку з чим інтерес до Тилігульського краю постійно зростає. Продегустувати екзотичних молюсків на березі Тилігульського лиману приїжджають жителі Миколаєва, Одеси, Очакова, а також відпочивальники курортного Коблевого. Кухарі устричної ферми нагодують гостей не лише устрицями, а й пловом з мідіями, юшкою, чорноморськими креветками, рапанами у вершковому соусі та іншими морськими смаколиками.

  Олег Деркач розповів про плани з доброустрою Чілової коси, яка перетворюється на головний рекреаційний центр парку. Насамперед тут планується зонування території. Головна її ділянка — зона регульованої рекреації, своєрідна «зелена галявина» для відпочинку та спілкування з природою, куди буде заборонено в’їзд автівок. У цю зону входять стрілка коси, дикі пляжі, степові ділянки й розташоване в центрі природне озеро — місце гніздування птахів.

  Ще одна туристична зона — це зона стаціонарної рекреації: тут розташована устрична ферма, поруч — наметове містечко під назвою «Тилі-кемп», що може прийняти до 50 туристів — або зі своїми наметами, або з наданням послуг містечка.

  Також на Чіловій косі встановлено пункт спостереження за птахами, де можуть зупинятися вчені-орнітологи та студенти, любителі бьордвотчингу, які поєднують активний відпочинок та любительську орнітологію. У будиночку є все для ночівлі, обладнано побутові зручності, забезпечена зона Wi-Fi. Тепер у планах будівництво невеликого літнього павільйону, де зручно розмістити групу учнів або екскурсантів, можна буде проводити заняття та ознайомчі екскурсії з природою Тилігулу.

  Фактично природоохоронці, бізнес та активісти створили унікальний куточок для екологічного відпочинку. Саме такий вид відпочинку сьогодні найбільше має попит, саме його прагнуть українці.

  Нагадаємо, у Миколаївській області на березі Тилігульського лиману розпочалось будівництво найбільшої ферми в Європі з вирощування морської креветки ваннамей.

Друк
Схожі новини:
На сесії Визирської сільради обговорювали перейменування Першотравневого (фото)12:00
29 бер
Як працює Інклюзивно-ресурсний центр Визирської сільради під час воєнного стану (відео)11:00
29 бер
«BALTIC FEST 2024»: вихованці Визирської Мистецької школи отримали нагороди (фото)10:00
29 бер
Валентина Харламбова: про роботу навчальних закладів Визирської громади під час війни (відео)09:00
29 бер
Визирська громада підписала меморандум про співробітництво з ГО «Центр політичних студій» (фото)11:54
28 бер
У Визирській громаді відбулося засідання депутатів сільради (відео)10:56
28 бер
У Визирці провели ярмарок вакансій (фото)10:00
28 бер
У Першотравневому комунальники висаджують молоді рослини (фото)09:47
27 бер
На вулиці Виноградній у Першотравневому встановили «лежачих поліцейських» (відео)08:53
27 бер
У Визирській громаді триває висадка молодих рослин (відео)09:57
26 бер
У селі Першотравневе встановили «лежачих поліцейських» (фото)08:47
26 бер
Визирський ліцей визнали опорним закладом освіти13:08
25 бер
У Любопільскому старостаті відбувся виїзний прийом першого заступника Визирського сільського голови10:00
25 бер
У Визирській громаді вшанували пам’ять воїна-героя Віталія Семибратова (фото)12:19
24 бер
У Визирському ліцеї діє учнівське самоврядування (фото)12:00
22 бер
У Визирському будинку культури відбудеться ярмарок вакансій11:00
22 бер
Комунальники Визирської СТГ відзначили професійне свято (відео)10:00
22 бер
Як працює учнівське самоврядування у Визирському ліцеї (відео)13:42
21 бер
У Визирській громаді відзначили День працівників ЖКГ (фото)11:51
21 бер
Як жителі Визирської СТГ можуть безкоштовно пройти курси водіїв (відео)10:54
21 бер
Жителі Визирської громади можуть безкоштовно пройти водійські курси (фото)12:00
20 бер
Працівники Визирського ЦНАПу поділилися результатами роботи за 2023 рік (відео)10:00
20 бер
У Першотравневому ліцеї провели тренінг з написання громадських проєктів для шкільних команд (фото)14:00
19 бер
Володимир Німчук: головне, що ми зберегли творчі колективи (відео)12:02
19 бер
У Визирському ЦНАПі підбили підсумки роботи за 2023 рік (фото)10:00
19 бер
TOP