Архів
Квітень 2024 (37)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Одеська національна наукова бібліотека присвятила виставку магнітній обсерваторії у Визирській ОТГ (фото)

Одеська національна наукова бібліотека присвятила виставку магнітній обсерваторії у Визирській ОТГ (фото)

Одеська національна наукова бібліотека присвятила виставку магнітній обсерваторії у Визирській ОТГ (фото)

  Коли був винайдений магнітний компас, точно невідомо, але є документальні підтвердження його використання для орієнтування в напрямку північ-південь ще у третьому тисячолітті до нашої ери. Початок вивчення земного магнетизму відносять до XV століття і пов’язано це було з розвитком мореплавання і навігації. У залі Одеської національної наукової бібліотеки дуже тихо. Звучить доповідь, присвячена 125-річчю початку систематичних магнітних вимірів в Одесі та 85-річчю магнітної обсерваторії у селі Степанівка. Від її створення до сьогодення — за півтора століття час сильно змінив світ та науку. Змінилася й обсерваторія та її наукові пріоритети, але головний підсумок минулих років в тому, що знання поза часом — такою стала ця презентація дослідника та краєзнавця Сергія Сєдих, який опікується подальшою долею садиби видатного художника Миколи Кузнєцова, що знаходиться у селі Степанівка Визирської ОТГ.

Сергій Сєдих, дослідник та краєзнавець.

Сергій Сєдих, дослідник та краєзнавець

Так склалося волею долі, що саме в садибі Миколи Дмитровича Кузнєцова, біографією і творчістю якого я займаюся, була створена магнітна обсерваторія. Про Кузнєцова зібрано багато інформації, про відомих людей і вчених. А от пов’язаної з магнітною обсерваторією інформації мало, відомостей майже ніяких немає. Коли стало зрозуміло, що в цьому році 125 років — тоді пошук пішов на повну.

  Так, окрім науковців-послідовників, які продовжують наукову роботу вже у Мінську, вдалось знайти родичів засновника магнітної обсерваторії Марка Аганіна в Америці у Нью-Йорку. Тепер важливо плідно працювати з сімейним архівом, та знахідки не дадуть себе довго чекати, впевнений Сергій Сєдих. Окрім цього дуже велику кількість рідкісних видань вдалося знайти у фондах Одеської національної наукової бібліотеки.

Сергій Сєдих, дослідник та краєзнавець

За радянських часів була видана одна книга — в шістдесяті роки. Все інше — це дореволюційний пласт. Недарма ж вона вважалася однією з кращих — сама обсерваторія. Ось карта того, як поширюється магнітна аномалія. Це безпосередньо співробітники обсерваторії, які внесли такий великий внесок у світову науку. Завдяки цим дослідженням «Розподіл магнетизму на земній поверхні» виник розділ геології «Пошук корисних копалин за допомогою магнітних досліджень».

  Виставка наукових журналів, виписок, статей та різноманітних видань за період з кінця XIX століття по наш час — такою плідною стала сумісна робота науковців з Одеської національної наукової бібліотеки та дослідника і краєзнавця Сергія Сєдих, який зумів ланцюг фактів викласти через літопис розвитку країн-нащадків майже за півтора століття. Царська Росія — Радянський Союз — Незалежна Україна — червоною стрічкою через роки перед нами постає галерея науковців, які самовіддано служили світовій науці, розповідає бібліограф першої категорії Алла Діденко.

Алла Діденко, бібліограф першої категорії ОННБ.

Алла Діденко, бібліограф першої категорії ОННБ

Студентам і школярам про це розказують, але ніколи не говорять про наших рідних науковців. Тому коли досліджують цю тематику — ми тільки «за», за це все. Є газета «Одесские новости» 1896 року про магнітну обсерваторію та є сучасні видання про село Степанівку і магнітну обсерваторію у цьому селі. Ця тема є тільки в книгах старих, але ніхто її не розвивав. А Сергій Сєдих зробив колосальне дослідження і нам сьогодні розповів.

  Цікавий факт — в середині минулого століття таких обсерваторій на земній кулі було тільки 50. А в Радянському союзі — 15. В Україні — одна єдина у Степанівці. Так, до Другої світової обсерваторія за кількістю та якістю оснащення й обсягом своїх робіт вважалася однією з кращих. Її виміри увійшли у світові магнітні карти, які надзвичайно необхідні для навігації мореплавання та авіації, для створення шахт і тунелів, а також у військовій справі. Студентам Одеського професійного ліцею морського транспорту лекція прийшлася до вподоби, каже першокусник Георгій Гринь.

Георгій Гринь, студент Одеського професіонального ліцею морського транспорту.

Георгій Гринь, студент Одеського професіонального ліцею морського транспорту

Магнітні явища — це дуже цікаво. Я люблю фізику, захоплююся магнітною особливо. Можу сказати про лекцію — дуже було цікаво. Дивуюся людям, які це все відкрили, пишаюся ними.

  Як діамант, що відкрив свої нові грані, але вже не з точки зору культури чи туризму, а з боку історії науки та розвитку магнітних вимірювань — такою постає тепер садиба Кузнєцова у Степанівці. Важливо, що знахідки та факти мають значення не лише для Одеської області й України, а взагалі — для історії розвитку світової науки. Створення там музею є вкрай необхідним, каже мистецтвознавець Володимир Кудлач.

Володимир Кудлач, мистецтвознавець.

Володимир Кудлач, мистецтвознавець

В наш час я думаю, що дуже важливо, щоб там було створено музей. Експозиція там вже є, але можна залучити більшу кількість людей, фізиків, художників і мистецтвознавців. Цей шлях, що обирає Сергій — він мені дуже імпонує.

  Важливим є комплексне збереження культурної, наукової та історичної спадщини, яка стане новим місцем тяжіння у Визирській громаді, вважають Афанасій Гайдаржі, головний редактор газети «Слава хлібороба» та Катерина Кушнір, керівниця відділу культури, туризму й охорони культурної спадщини Визирської сільської ради.

Афанасій Гайдаржі, головний редактор газети «Слава хлібороба».

Афанасій Гайдаржі, головний редактор газети «Слава хлібороба»

Визирська громада цим питанням зацікавилась і дійсно є багато пропозицій, щоб цей об’єкт став культурологічним та туристичним. Сюди з усієї України прибувають туристи. Думаю, що найближчим часом ця робота може бути значно пожвавлена.

Катерина Кушнір, керівниця відділу культури, туризму і охорони культурної спадщини Визирської сільської ради.

Катерина Кушнір, керівниця відділу культури, туризму і охорони культурної спадщини Визирської сільської ради

В 30-х роках минулого століття була відкрита ця магнітна обсерваторія у Степанівці. Діє зараз всього 3 — це Київ, Львів та Одеса. Окрім того, ми плануємо з паном Сєдих створити експозицію перших приладів вимірювальних. Ми також готуємось 22 жовтня провести виставку художніх робіт, що тут були написані під назвою «Магія Степанівки». 

  Нагадаємо, що в Петрівському аграрному коледжі Курісовської ОТГ пройшла презентація робіт художників зі всієї України, їх роботи були присвячені садибі Курісів. 

Авторка: Ганна Валанцевич.

Друк
Схожі новини:
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
У Визирській громаді вшанували пам’ять героїв-захисників (фото)12:00
11 кві
У Визирці відсвяткували 20-річчя дитячого садка «Пролісок» (фото)10:39
11 кві
Підприємці Визирської громади можуть взяти участь у вебінарному проєкті від «Дія.Бізнес»10:00
10 кві
У Любополі Визирської СТГ комунальники висаджують квіти (фото)12:00
09 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заходи до Всесвітнього дня здоров’я (фото)10:00
09 кві
У Визирській громаді підбили підсумки громадського обговорення щодо перейменування Першотравневого17:42
08 кві
У Визирській громаді почався набір у Школу Молодіжної ради14:43
08 кві
Тетяна Сливець: про роботу Любопільського СБК під час воєнного стану (відео)11:00
08 кві
У Першотравневому почалися громадські обговорення щодо перейменування двох вулиць10:00
08 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заняття з мінної безпеки для дітей (фото)13:00
05 кві
У Визирській громаді відзначили 80-ту річницю визволення від фашистських загарбників (фото)12:10
05 кві
TOP