Архів
Квітень 2024 (48)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Що змінилося в селах Першотравневого старостинського округу після приєднання до Визирської ОТГ

Що змінилося в селах Першотравневого старостинського округу після приєднання до Визирської ОТГ

Що змінилося в селах Першотравневого старостинського округу після приєднання до Визирської ОТГ

  Першотравневий старостинський округ Визирської ОТГ найбільший у громаді за кількістю сіл, що входять до нього. По обидва боки від потужного села Першотравневе тягнеться розсип шести маленьких сіл. До утворення Визирської громади інфраструктура цих населених пунктів Першотравневої, тоді ще сільради, була у занепаді. Жителі сіл Порт, Зоря Труда, Кінне сьогодні ділять своє життя на «до» та «після» утворення Визирської громади, оскільки ситуація з доброустроєм їхніх населених пунктів після об'єднання в ОТГ різко покращилася за останній рік. Наприклад, влітку в Порту через великий пустир було прокладено нову пішохідну доріжку і місцевий житель Анатолій нам тоді розповів, як багато вже на той момент у селі було зроблено.

Анатолій, житель села Порт.

Анатолій, житель села Порт

В'їзну дорогу нам зробили Визирка — Порт. Її років 30 не ремонтували. Потім освітлення у селі встановили. На вулиці Шевченка зараз роблять освітлення.

  Тетяна Федина три роки тому, як депутатка Першотравневої сільради від села Порт тоді нам в інтерв’ю розповідала, що на маленькі села взагалі не звертали уваги та домогтися розв’язання питань щодо якогось ремонту у селі з населенням у 300 осіб було неможливо. Нині її позиція змінилася, за останній рік у Порту багато зроблено.

Тетяна Федина, жителька села Порт.

Тетяна Федина, жителька села Порт

У нас та доріжка, що була, їй тридцять років і вона вже розсипалася, по ній іти було некомфортно. Тепер усі задоволені, особливо мами, можна буде пройтися з візочком, дитина зможе проїхати на велосипеді. Нам обіцяють лавочки тут поставити.

  У 2021 році збулася багаторічна мрія мешканців села Нова Вільшанка з будівництва в'їзної дороги, яка веде до села Першотравневе, розповів староста округу Василь Хміленко.

Василь Хміленко, староста Першотравневого старостинського округу.

Василь Хміленко, староста Першотравневого старостинського округу

Там ніколи не було асфальту. Так, цією дорогою можна було проїхати, але важко. Сьогодні там дорогу зроблено. Це говорить про те, що у нас немає периферії, якихось окремих сіл, великих чи маленьких. Це все наша громада та скрізь люди повинні жити добре. І дороги робляться не лише у селі Першотравневе.

  У 2021 році асфальтове покриття було постелене і в селі Міщанка у провулку Степовий, від кладовища до вулиці Терешкової.

  У Новій Вільшанці було збудовано дорогу у провулку Сонячний, який об'єднує вулиці Набережна та Гагаріна. У селі провели повну реконструкцію огородження кладовища та підсипали щебенем дорогу до цього об'єкту. А ще у Новій Вільшанці було проведено капітальний ремонт сільського клубу, та приміщення бібліотеки, де створено сучасний освітній простір.

  Проведено капітальний ремонт клубу й в селі Зоря Труда, де оновили покрівлю, провели утеплення фасаду, замінили проводку та відремонтували внутрішні приміщення. Поряд із клубом висадили березовий гай. Представниця депутатської групи «Команда розвитку» Визирської сільради Юлія Лосєва тоді розповіла, що акція «Зелена громада» не аби як об'єднала мешканців села.

Юлія Лосєва, представниця депутатської групи «Команда розвитку» Визирської сільради.

Юлія Лосєва, представниця депутатської групи «Команда розвитку» Визирської сільради

За бажанням мешканців ми на пустирі висадили березовий гай. Я рада, що до акції приєдналися всі вікові групи, на висадку саджанців прийшло багато молоді та дітей.

  Визирський сільський голова Валерій Стоілакі впевнений, що створення паркових зон відпочинку є важливою частиною у доброустрої всіх 19 сіл громади.

Валерій Стоілакі, Визирський сільський голова.

Валерій Стоілакі, Визирський сільський голова

Парки плануємо робити з дитячими та спортивними майданчиками, зонами відпочинку, щоб люди могли туди приходити та насолоджуватися тишею та чистим повітрям.

  За останні два роки у селі Зоря Труда повністю заасфальтували дороги та встановили вуличне освітлення, а у 2021 році збудували інфраструктуру відпочинку та спорту, розповів староста Василь Хміленко.

Василь Хміленко, староста Першотравневого старостинського округу

Це мініфутбольне поле із сучасним покриттям, повністю огороджене. Там грати у футбол — велике задоволення. Діти займаються просто неба спортом, а не сидять у гаджетах. Грають до ночі, доки батьки не заберуть їх додому. А поруч розташований дитячий майданчик, де можуть пограти малюки.

  Планували у 2021 році побудувати мініфутбольне поле і в селі Кінне, проте ці кошти знадобилися на реконструкцію системи освітлення села та встановлення камер відеоспостереження. Хоча спортивний об'єкт, будівництво якого перенесли на 2022 рік, тимчасово теж облаштували, але вже силами самих мешканців села, розповіла представниця депутатської групи «Команда розвитку» Визирської сільради Тетяна Горєлко.

Тетяна Горєлко, представниця депутатської групи «Команда розвитку» Визирської сільради.

Тетяна Горєлко, представниця депутатської групи «Команда розвитку» Визирської сільради

Діти стали до мене звертатися з прохання побудувати мініфутбольне поле. І дійсно, молоді у Кінному багато. Йдеш після роботи й бачиш як зграя дітей ганяє м’яча на проїзній дорозі. Я звернулася до старости Василя Хміленко, ми разом пішли до нашого голови. Нам вислали грейдер, який вирівняв майданчик. Встановили ворота, і так спільними зусиллями все зробили.

Василь Хміленко, староста Першотравневого старостинського округу

Необхідно шукати варіанти, де можна заощадити й зробити своїми руками. Мені дуже приємно, що є багато людей, які готові долучитися до цього процесу і допомогти власноруч. У Кінному на будівництво футбольного поля приходили батьки та діти, які надалі берегтимуть те, що самі зробили.

  Василь Хміленко наголосив, що у наступні роки вміння заощаджувати та робити щось своїми руками дуже знадобиться мешканцям сіл. З 2022 року кошти потужних громад держава буде перерозподіляти на користь фінансово неспроможних ОТГ ще в більшому розмірі.

Василь Хміленко, староста Першотравневого старостинського округу

У нас збільшився розмір реверсної дотації, це ті кошти, які ми маємо перерахувати державі. Це змінює наші плани. Тому все що хотіли — ми зробимо, але трохи пізніше. Проте наша головна мета, що в кожному селі має бути однаковий рівень доброустрою, залишається.

  Староста Першотравневого старостинського округу Василь Хміленко зазначив, що з таким продуктивним депутатським корпусом та високопрофесійними працівниками сільради, які є зараз, порядок у селах Визирської сільради буде наведено найближчими роками. Сьогодні першорядним завданням керівників села є залучення в громаду інвесторів, які займуться будівництвом підприємств, розвиватимуть бізнес, щоб жителі мали змогу працювати, не виїжджаючи за межі села і тоді підвищуватиметься їхній особистий рівень життя та достатку, що дуже важливо.

  Нагадаємо, що у Першотравневому Визирської ОТГ за 2021 рік було проведено велику роботу з доброустрою

Авторка: Катерина Гончар.

Друк
Схожі новини:
Керівник проєкту USAID «Говерла» завітав до Визирської громади (фото)12:00
25 кві
Співробітники Визирського ЦПМСД провели у Першотравневому ліцеї освітній захід щодо вакцинації (відео)10:00
25 кві
На Тилігулі зацвів червонокнижний Тюльпан Шренка (фото)11:19
24 кві
У Першотравневому ліцеї провели просвітницький захід щодо вакцинації (фото)08:56
24 кві
Як працює Визирська сільрада в умовах воєнного стану (відео)12:00
23 кві
На ТІС з’явилися нові вакансії прибиральників10:55
23 кві
У Визирській громаді облаштували просторе укриття в одній із гімназій (відео)09:08
23 кві
У Визирській громаді підтримують місцевих жителів та переселенців під час війни (фото)14:00
22 кві
23 квітня у Визирській громаді оголошено Днем жалоби13:21
22 кві
Як у Визирській громаді реалізується проєкт USAID «ГОВЕРЛА» (відео)12:00
22 кві
У одній з гімназій Визирської СТГ побудували сучасне укриття (фото)10:00
22 кві
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
TOP