Архів
Квітень 2024 (37)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » У Визирській громаді пішов з життя Почесний громадянин Анатолій Березовський

У Визирській громаді пішов з життя Почесний громадянин Анатолій Березовський

У Визирській громаді пішов з життя Почесний громадянин Анатолій Березовський

  На 98 році життя 26 березня 2023 року зупинилося серце Почесного громадянина Визирської громади Анатолія Володимировича Березовського. Він останній у Першотравневому старостинському окрузі, хто був учасником бойових дій Другої світової війни. Кажуть, що людина існує стільки, скільки її пам’ятають. Своїми спогадами про завжди усміхненого та мудрого фронтовика з нами поділилися його рідні, сусіди, співробітники, та просто знайомі люди. Один з них — головний редактор газети «Слава хлібороба» Афанасій Гайдаржі.

Афанасій Гайдаржі, головний редактор газети «Слава хлібороба»

Афанасій Гайдаржі, головний редактор газети «Слава хлібороба»

У 2013 році, напередодні Дня Перемоги, я телефонував Анатолію Володимировичу, вже як до знайомого, з питанням про зустріч. А він каже — приїжджайте до мене, я зараз кавуни саджаю, буду вільний через 40 хвилин. Ну я приїхав, бачу що земля на городі копана, а йому тоді вже було 88 років. От я і кажу йому, якщо людина у поважному віці саджає рослини, буде вона жити довго. Це йому сподобалося і він мені потім багато чого розповів цікавого зі свого життя.

   Всі ці подробиці Афанасій Гайдаржі потім дбайливо переніс на папір. І знову згадав у своїй статті в газеті «Слава хлібороба» за 30 березня на пам’ять про Анатолія Березовського вже після його кончини.

  Народився наш герой 19 жовтня 1924 року. Своє дитинство він провів у селах Степанівка та Кінне. Після школи закінчив Одеське ремісниче училище. Внаслідок вторгнення німецьких окупантів у 1941 році Анатолій майже пішки змушений був евакуюватися. Працював на військовому підприємстві у Магнітогорську. У 1942 році його призвали до армії. Анатолій Березовський у складі військового формування попрямував на Далекій Схід. Він став радистом військ морської берегової протиповітряної оборони. У серпні 1945 року був учасником кровавої битви за Порт Артур. Тому серед його нагород є й медаль «За Перемогу над Японією».

Дмитро Березовський, онук ветерана А. В. Березовського

Загалом війна була сумною сторінкою у його житті, тому що він пережив дві війни. Перша, у якій він сам брав участь і захищав нашу Вітчизну, робив все, щоб ми жили під мирним небом і щоб ніколи знов… Про те, на жаль, знов. І ця звістка про нову війну його дуже турбувала. Він переймався тим, і казав що все своє здоров’я, молоде життя клав на те, щоб цього ніколи цього не було і щоб його діти й онуки жили під мирним небом. Але сталося так, що війна знову прийшла на територію України. Від дуже був вражений тим. Він казав, що не думав, що доживе до того дня, коли ми, українці, потребуватимемо в німців захисту від росіян.

   Вже після перемоги над фашистською Німеччиною, у 1947 році Анатолій Березовський повернувся у рідне Кінне, зараз Першотравневого старостинського округу Визирської громади. Почав він працювати у місцевій птахофабриці водієм. З часом одружився, народилися сини.

Олександра Бондарчук, голова Першотравневої ветеранської організації

Олександра Бондарчук, голова Першотравневої ветеранської організації

Він возив людей. Ми коли сідали до нього у машину він привозив нас у Першотравневе, а потім допомагав нам, жінкам, спускатися з цієї будки, кожній подавав руку. Це була прекрасна життєрадісна людина.

   Олександра Бондарчук розповіла про те, як він завжди брав участь у всіх заходах присвячених Другій світовій війні й ніколи не відмовляв, як би важко це не було. Головне він залюбки зустрічався зі школярами, щоб розповісти їм якою ціною була здобута Перемога над фашизмом і як важливо бути готовим боронити свою державу.

Олександра Бондарчук, голова Першотравневої ветеранської організації

Я, як стала головою ветеранської організації, то з Анатолієм Володимировичем постійно їздила на усі заходи, й в Одесу й у нас по селах. Наш депутат обласної ради Олег Джумберович Кутателадзе та Віталій Кутателадзе приїжджали його привітати то з Днем Перемоги, то з ювілеєм. Він цьому був дуже радий і казав завжди Олегу Джумберовичу про те, який в нього гарний син.

   Олег Кутателадзе казав про те, що після спілкування з яскравими особистостями, котрі багато зробили для розвитку своєї громади, йому прийшло на думку запропонувати встановити звання «Почесний громадянин Визирської громади» і надавати його гідним цього звання людям. Депутати Визирської сільради підтримали таке рішення і першим «Почесним громадянином Визирської територіальної громади» став саме Анатолій Володимирович Березовський.

Дмитро Березовський, онук ветерана А. В. Березовського

Потім, коли вже дідуся ховали, на його похорон прийшло багато людей і було почуто дуже багато теплих слів на його адресу і я розумію, що звання «Почесним громадянином Визирської територіальної громади» він отримав не випадково.

   Анатолій Березовський завжди цікавився життям країни, жваво обговорював політичні події та все що стосувалося формування Визирської об’єднаної громади. Ті хто його знав, говорять, що попри поважний вік, він мав багато планів на майбутнє. Його дід прожив до 120 років, тому ветеран з села Кінне не ставив собі вікових обмежень. Але звістка про віроломну війну, яку почала Росія проти нашої держави, виявилася дуже болісною для Анатолія Володимировича.

Тетяна Горєлко, депутатка Визирської сільради від села Кінне

Відношення було негативним до російської агресії. Він був дуже засмучений. Переживши другу світову війну, сьогодні зіткнувшись з агресією, дуже болісно він це переніс. Кожного дня, коли я заходила до нього у гості, він завжди питав, які новини.

Олександра Бондарчук, голова Першотравневої ветеранської організації

Першого жовтня, коли ми до нього приїхали на День людини поважного віку, він казав, що наші переможуть, що наші ніколи не здадуться, все буде гаразд. Це були його слова.

   Життя таке, яке воно є. Розбійницький напад з боку Росії став не останнім випробуванням для поважного ветерана. Восени 2022 року загинув онук Анатолія Березовського — воїн ЗСУ Анатолій Березовський.

Дмитро Березовський, онук ветерана А. В. Березовського

Це був його повний тезка — Анатолій Володимирович Березовський. Він був призваний до лав ЗСУ, захищав територію України, на жаль, він загинув.

Тетяна Горєлко, депутатка Визирської сільради від села Кінне

Я з ним майже не спілкувалася на цю тему, бо бачила, що він не дуже і хотів, це було велике горе. Єдине що він казав, що буде не вистачати, важко змиритися з цим. Він втратив сина і були надії на онука, який часто навідував дідуся, допомагав йому. Онук у нього був спортсменом, футболістом, мали на нього надії, але вийшло так. Дуже важко переживати такі моменти.

Дмитро Березовський, онук ветерана А. В. Березовського

Дмитро Березовський, онук ветерана А. В. Березовського

Він хотів, щоб усі залишилися живі та були під мирним небом. Проте, якщо є така потреба, захищати Вітчизну. Знову є така потреба, то він завжди навчав нас усіх мужності, стійкості, незламності. Заради цього і потрібно жити.

Друк
Схожі новини:
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
У Визирській громаді вшанували пам’ять героїв-захисників (фото)12:00
11 кві
У Визирці відсвяткували 20-річчя дитячого садка «Пролісок» (фото)10:39
11 кві
Підприємці Визирської громади можуть взяти участь у вебінарному проєкті від «Дія.Бізнес»10:00
10 кві
У Любополі Визирської СТГ комунальники висаджують квіти (фото)12:00
09 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заходи до Всесвітнього дня здоров’я (фото)10:00
09 кві
У Визирській громаді підбили підсумки громадського обговорення щодо перейменування Першотравневого17:42
08 кві
У Визирській громаді почався набір у Школу Молодіжної ради14:43
08 кві
Тетяна Сливець: про роботу Любопільського СБК під час воєнного стану (відео)11:00
08 кві
У Першотравневому почалися громадські обговорення щодо перейменування двох вулиць10:00
08 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заняття з мінної безпеки для дітей (фото)13:00
05 кві
У Визирській громаді відзначили 80-ту річницю визволення від фашистських загарбників (фото)12:10
05 кві
TOP