Архів
Травень 2024 (3)
Квітень 2024 (56)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
ЛАН » Головні події дня » Воїни, які житимуть вічно: Микола Налапко (фото)

Воїни, які житимуть вічно: Микола Налапко (фото)

Воїни, які житимуть вічно: Микола Налапко (фото)

Він мріяв разом з родиною на авто подорожувати Україною. Натомість — став на її захист та поклав життя заради майбутнього доньки та сина. Він полюбляв готувати смачні страви і навіть на фронті кухня була невіддільною частиною його життя. Він просто любив це життя… Микола Налапко — корінний мешканець Першотравневого. Тут він народився, коли село ще тільки будувалося — 15 жовтня 1967 року. Тут закінчив школу. У своє рідне село Микола був закоханий змалечку.

Світлана Налапко, дружина Миколи Налапка.

Світлана Налапко, дружина Миколи Налапка

Тут його будинок, він тут народився, прожив все життя, ходив у Першотравневу школу. Він дуже любив Першотравневе. В нас була можливість переїхати, але він завжди повертався сюди, тому що дуже любив своє село. Тут в нього багато друзів, мабуть, половина села його знає.

Хоч Микола і не здобув вищу освіту після закінчення школи, але це не завадило йому отримати чи не найбільший подарунок від життя — дружину Світлану. Їхня спільна історія розпочалася 8 жовтня 1994 року у Першотравневому під час весілля племінниці Миколи і водночас — одногрупниці Світлани. Ось так доля звела два серця — в єдине.

Світлана Налапко, дружина Миколи Налапка

25 листопада 1995 року ми одружилися. У 96-му році в нас народилася донька. Через шість років у нас народився син. Він дуже сильно любив дітей.

У родини в 1996 році народжується донька. Таткова гордість і повна його копія.

Світлана Налапко, дружина Миколи Налапка

Доньку звати Аліна. Я хотіла дати ім’я Анастасія, але тато дуже хотів назвати доньку Аліною. Він нею дуже пишався, вона завжди виправдовувала його надії. З першого дня це була «татова доця». Він її навіть на полювання брав з собою. Вони завжди між собою радилися. Донька закінчила медуніверситет. Коли він був вже на бойових позиціях, він їй телефонував і просив медичних порад, якщо комусь було погано.

Через шість років у родини — поповнення. На світ з’явився син Максим. У ньому Микола бачив своє продовження. А ще — всіляко хотів, аби синочок став моряком, як про те колись мріяв він сам.

Світлана Налапко, дружина Миколи Налапка

Микола мріяв стати моряком, це була його дитяча мрія, але у нього в житті так не вийшло. Він сказав, що син Максим буде моряком. Максим спочатку трохи вагався, а потім сам вирішив вчитися на моряка. Зараз навчається на четвертому курсі на бюджеті. На початку травня, коли вже все це почалося, Максим збирався в рейс, Микола кожного дня телефонував, казав: «Головне, щоб син пішов у рейс, щоб у нього все вийшло». Коли вже Максим був на судні, батько був дуже радий. Він пишався дітьми — син пішов у рейс, донька закінчила університет і працювала. Він вважав свою місію виконаною. Нам залишилося тільки жити і чекати миру.

Аліна Налапко, донька Миколи Налапка.

Аліна Налапко, донька Миколи Налапка

Тато в малому бачив продовження своє і він дуже хотів, щоб син втілив ті мрії, які в нього не вийшли. Максим захотів займатись футболом — ось йому професійне спорядження. Гітара — ось йому гітара, курси гри на гітарі. Джиу-джитсу — ось йому найкраще кімоно, змагання, ми всюди їдемо. У тата завжди було так — все, що стосується його дітей для нього на першому місці.

Світлана Налапко, дружина Миколи Налапка

Перші змагання у Максима були на День народження батька — 15 жовтня. Вони разом поїхали, Максим посів 3 місце. Для мого чоловіка це була велика радість, він сказав: «Синку, ти зробив мені такий подарунок!»

Микола був чудовим батьком: люблячим, турботливим. Заради своїх дітей він був готовий на все. Супергерой, вчитель, наставник, захисник і друг — все це перепліталося в його особистості.

Аліна Налапко, донька Миколи Налапка

Одного разу, коли я навчалася в університеті, я дуже погано почувалася. Я зателефонувала татові, він був на роботі. Кажу: «Мені так погано, пари вже закінчилися, може ти забереш мене». Він відпросився з роботи і вже через 20 хвилин чекав мене біля університету на машині. Якщо погано — в лікарню, додому, все що треба. Він завжди був таким. Я знала, що йому можна зателефонувати, коли погано і він зробить все, щоб бути поруч. Це найцінніше, що запамятовується, це проходить через все життя — він завжди був поруч у той момент, коли був потрібний.

До 2017 року Микола працював водієм у газовій дільниці. З 2017 — проходив службу за контрактом у зоні АТО.

Світлана Налапко, дружина Миколи Налапка

У 2017 році він пішов у зону АТО, казав, що так треба. Він відслужив три роки по контракту.

Після участі в АТО у 2020 році Микола повертається додому та влаштовується на роботу в Одесі охоронцем. Окрім того, він працює будівельником. А ще займається своїм хоббі — мисливством. У лютому 2022 року знову вирішує йти захищати державу. Рішення було виваженим та зрозумілим: заради вільного майбутнього своїх дітей.

Світлана Налапко, дружина Миколи Налапка

25 лютого він сказав, що піде на фронт. Йому вже було на той час 54 роки і в нього було багато хвороб. 5 березня 2022 року він сам поїхав до військомату. Спочатку вони були під Херсонською областю, він був гранатометником. До кінця листопада вони були там, а потім їх відправили на Бахмут. Там він був до останнього, до 20 травня.

Останній свій бій Микола прийняв у складі 28-ої бригади 20 травня 2023 року під Бахмутом. Його плани про те, аби на авто з родиною об'їхати всю Україну залишилися нездійсненними. Він вже не зустріне сина з рейсу, доньку з роботи, не відгуляє їхні весілля та не побавить онуків, про яких так нестримно мріяв.

Аліна Налапко, донька Миколи Налапка

Він дуже хотів онуків, завжди мріяв, що в нього буде багато онуків, що він буде їх виховувати. В нього був позивний «Дід». Але в реальному житті йому не довелося стати дідом.

Він так багато не встиг зробити. Його життя навіки забрала проклята війна. Микола зробив найголовніше: зберіг та захистив свою родину від ворога. І сьогодні продовжує це робити, але вже у небесному строю. Вічно усміхнений та життєрадісний. Таким його образ запам’ятається у серцях кожного з нас.

Друк
У Визирській СТГ провели територіальний етап військово-патріотичної гри «Джура» (фото)12:48
02 тра
У Визирський ставок випустили мальків трьох видів риб (відео)12:00
01 тра
Олексій Богданов: про роботу КП «Визирське Джерело» під час війни (відео)10:00
01 тра
У Визирській громаді відбулася сесія сільради (відео)14:00
30 кві
У Визирській громаді вшанували пам’ять військового Олександра Пархоменка покладанням квітів (фото)12:28
30 кві
Комунальники випустили мальків трьох видів риб у Визирський ставок (фото)12:00
30 кві
На засіданні виконкому Визирської сільради затвердили бюджет громади за І квартал 2024 року (фото)10:00
30 кві
На сесії Визирської сільради розглянули питання перейменування села Зоря Труда (фото)13:46
29 кві
У Визирці відбувся перший освітній захід Школи Молодіжної ради (відео)12:00
29 кві
У Визирській громаді відбулося засідання виконкому (відео)09:54
29 кві
У Визирській громаді почала роботу Школа Молодіжної ради (фото)12:00
26 кві
Керівник проєкту USAID «Говерла» завітав до Визирської громади (фото)12:00
25 кві
Співробітники Визирського ЦПМСД провели у Першотравневому ліцеї освітній захід щодо вакцинації (відео)10:00
25 кві
На Тилігулі зацвів червонокнижний Тюльпан Шренка (фото)11:19
24 кві
У Першотравневому ліцеї провели просвітницький захід щодо вакцинації (фото)08:56
24 кві
Як працює Визирська сільрада в умовах воєнного стану (відео)12:00
23 кві
На ТІС з’явилися нові вакансії прибиральників10:55
23 кві
У Визирській громаді облаштували просторе укриття в одній із гімназій (відео)09:08
23 кві
У Визирській громаді підтримують місцевих жителів та переселенців під час війни (фото)14:00
22 кві
23 квітня у Визирській громаді оголошено Днем жалоби13:21
22 кві
Як у Визирській громаді реалізується проєкт USAID «ГОВЕРЛА» (відео)12:00
22 кві
У одній з гімназій Визирської СТГ побудували сучасне укриття (фото)10:00
22 кві
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
TOP