Архів
Квітень 2024 (44)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Статті » Як проєкт "Вода в село" допомагає згуртувати громаду (фото)

Як проєкт "Вода в село" допомагає згуртувати громаду (фото)

Як проєкт "Вода в село" допомагає згуртувати громаду (фото)

  За останніх 40 років материнською структурою "DESPRO" "Швейцарського центру ресурсів та консультацій з питань розвитку" ("Skat Consulting Ltd") було втілено безліч гуманітарних проєктів. Зокрема - у сфері водопостачання в понад 100 країнах світу. Це благодійність на рівні держави.Як проєкт "Вода в село" допомагає згуртувати громаду.  Потреба у воді є однією з базових потреб людини, тому ефективний розвиток людства неможливий, коли певна його частина взагалі позбавлена якісної питної води. За статистичними даними, лише 22% сільського населення України доступне централізоване водопостачання. У 2004 році Україна приєдналась до проєкту "Цілі розвитку тисячоліття" з амбітною метою - збільшити цей показник до 30% у 2015, на жаль, це не вдалось.
  За 11 років роботи в Україні "DESPRO" виконав 137 проєктів із сільського водопостачання, ще 5 із забезпечення водою малих міст і стільки ж - із забезпечення об’єднаних територіальних громад. Під час останньої, IV фази проєкту, "DESPRO" співпрацює винятково з ОТГ. Щоб отримати фінансування від "DESPRO" на будівництво водогону, представникам сіл необхідно було подати заявки на обласні конкурси, перемогти, а потім успішно виконати поставлені завдання. Щоправда, коштом "DESPRO" оплачується тільки частина робіт (до 60% у фазі І, до 50% у фазі ІІ, до 40% у фазі ІІІ), решту мають сплатити місцеві бюджети та самі мешканці.Як проєкт "Вода в село" допомагає згуртувати громаду.  У 2017 році "DESPRO" співпрацює лише з об’єднаними громадами, оскільки вони мають незрівнянно більше можливостей як фінансових, так і управлінських, хоча й виклики, що постають перед ними значно складніші. Організація у своїй співпраці йде в ногу з розвитком місцевого самоврядування: якщо в І та ІІ фазах виконавцями проєктів та отримувачами коштів від "DESPRO" переважно були неприбуткові організації, то з ІІІ фази співпраця йде виключно з місцевими радами. І цілком передбачувано, що ІV фаза будується навколо об’єднаних громад.
  Співпраця з громадами включає три елементи: планування, удосконалення системи управління через співпрацю з комунальним підприємством, і розвиток й модернізація інженерної інфраструктури водопостачання.
  Будівництво мереж водопостачання потребує чимало коштів, й вартість його постійно росте. У 2014-2017 будівництво одного кілометра коштувало 156 тис. грн. Як правило, селищу чи містечку необхідно будувати від 6 до 10 км водних мереж. Вартість складатиме не менше 1 мільйона гривень. Люди часто обирають побудувати приватну свердловину, але це не найдешевший спосіб забезпечити домівку водою. Враховуючи, скільки коштує бурити свердловину, встановлювати помпи, а потім обслуговувати таке обладнання, будівництво мережі централізованого водопостачання є значно дешевшим. Через місцеві особливості, під час реалізації проєктів фази ІІІ, задекларовані витрати прив’язали не до загальної вартості робіт, а до протяжності мереж, встановивши певний ліміт на 1 км. у сільській місцевості. Якщо вартість 1 км. труб та кранів становить 150 тис. грн., то "DESPRO" може заплатити 60 тис. грн. - це 40% від проєктної вартості. Такі кошти на 1 км. мереж отримували проєкти третьої фази. Решту громада має знайти своїми силами - залучити кошти бюджетів різних рівнів та населення.
  Участь населення у реалізації проєкту є ключовою умовою будівництва водогону за участі "DESPRO". І хоча кошти населення поступово заміщуються бюджетними коштами, внески населення відіграють значну роль в успішності реалізації проєктів. І не важливо, чи вони спрямовуються на будівництво мереж, чи на облаштування індивідуальних підключень. Забезпечення сіл водою разом з об’єднанням людей для досягнення спільно визначеної мети є також інструментом, за допомогою якого громада кардинально змінюється. "Соціальна мобілізація" полягає в тому, що під час будівництва водогону жителі розуміють, що вони самі є ковалями власного щастя, і що їм під силу втілювати подібні проєкти. Люди мають чітко бачити, що водогін їм конче необхідний, що вони беруть участь у прийнятті рішень та готові активно долучатися до процесу.Як проєкт "Вода в село" допомагає згуртувати громаду.  Людям повертається частина коштів, що вони вкладали, оскільки з появою водогону вартість нерухомості у селі зростає. Кожен проєкт передбачає різну частку коштів населення. У 2015-2017 роках кожному домогосподарству, зацікавленому у будівництві водогону, довелось сплатити близько 2-5 тис. грн., а також 1,5-3 тис. грн. за підключення мереж. Підключення передбачає встановлення лічильника у спеціально обладнаному колодязі, розташованого при вході в домогосподарство. Хоча багатьом сім’ям важко знайти кошти, витрати варті того, адже є платою не тільки за воду, а й своєрідною інвестицією у власний розвиток та майбутнє.
  Задля успішної реалізації проєкту створюється робоча група, куди входять представники населення, місцевої влади, працівники організації, відповідальної за водні мережі тощо. Така група формує спільне розуміння проблеми, координує спільні дії. А також ініціює обговорення, формує план заходів, проводить опитування, координує дії всіх учасників процесу, бере участь у виборі виконавця робіт. Також їй треба з’ясувати, що робити із тими домогосподарствами, які не в змозі внести кошти. Непомітно для себе, люди утворюють справжню громаду, коли вони залучені до вирішення та обговорення усіх важливих питань, пов’язаних із виконанням проєкту, та спільно з місцевою владою шукають шляхи залучення фінансових ресурсів з районного, обласного, державного бюджетів та коштів донорів і вкладають власні кошти у зрозумілу та необхідну для всіх справу.
  Зі стану пасивних спостерігачів населення перетворюється на активних учасників життя свого села, селища чи містечка. Люди спільно з місцевою владою стежать за процесом роботи підрядників, контролюють усі проміжні результати. Згодом починають вдаватися в усі подробиці проєкту та сприймають свердловини та водонапірні башти як власне майно. А згодом розуміють, що після реалізації "водного проєкту" в них з’явився ефективний інструмент для розв'язання проблем. Якщо спільно міська влада, населення та спонсори змогли збудувати водогін, то їм вдасться, наприклад, і розв’язати проблеми з вуличним освітленням, ремонтом соціальних об’єктів та дороги. Люди усвідомлюють, що окрім коштів має значення і їх активна участь. "DESPRO" тут виступає у якості каталізатора, драйвера.
  За матеріалами ініціативи "Децентралізація".

Друк
Схожі новини:
Як працює Визирська сільрада в умовах воєнного стану (відео)12:00
23 кві
На ТІС з’явилися нові вакансії прибиральників10:55
23 кві
У Визирській громаді облаштували просторе укриття в одній із гімназій (відео)09:08
23 кві
У Визирській громаді підтримують місцевих жителів та переселенців під час війни (фото)14:00
22 кві
23 квітня у Визирській громаді оголошено Днем жалоби13:21
22 кві
Як у Визирській громаді реалізується проєкт USAID «ГОВЕРЛА» (відео)12:00
22 кві
У одній з гімназій Визирської СТГ побудували сучасне укриття (фото)10:00
22 кві
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
У Визирській громаді вшанували пам’ять героїв-захисників (фото)12:00
11 кві
У Визирці відсвяткували 20-річчя дитячого садка «Пролісок» (фото)10:39
11 кві
Підприємці Визирської громади можуть взяти участь у вебінарному проєкті від «Дія.Бізнес»10:00
10 кві
У Любополі Визирської СТГ комунальники висаджують квіти (фото)12:00
09 кві
TOP