Архів
Квітень 2024 (37)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Інтерв'ю » Олег Кутателадзе: "Жителі Визирської ОТГ мають усвідомити: відтепер вони повноправні господарі своєї території"

Олег Кутателадзе: "Жителі Визирської ОТГ мають усвідомити: відтепер вони повноправні господарі своєї території"

Олег Кутателадзе: "Жителі Визирської ОТГ мають усвідомити: відтепер вони повноправні господарі своєї території"

  Передісторія створення та найближчі перспективи соціально-економічного розвитку Визирської територіальної об'єднаної громади - на цю масштабну тему ведуча програми "5 Днів" Марина Жуковська спілкувалася з депутатом Одеської обласної ради Олегом Кутателадзе.


  - Вибори у Визирській ОТГ відбудуться 30 червня. Тоді громада зможе стартувати в повну силу?

Це дійсно дуже важливий момент у житті сіл, які входять до Визирської об'єднаної громади. Це історична подія, я вважаю. Адже програма децентралізації грає величезну роль в тому, щоб було справжнє народовладдя. Люди отримують права та можливості у вигляді грошей у бюджеті і можуть самотужки вирішувати місцеві проблеми. Це і є залучення до безпосереднього керівництва своїм населеним пунктом. Сьогодні не потрібно ходити з простягнутою рукою, а можна правильно організувати свій побут, створити всі необхідні умови та інфраструктуру. Я прихильник децентралізації. Переконаний, що головний підсумок діяльності Президента та Уряду - це реальна реалізація принципу децентралізації. Визирська громада отримує солідний бюджет. Найголовніше - він стабільний! Більше 75 підприємств зареєстровано у Визирці. У найближчій перспективі у нас буде транспортний вузол, склади, логістична система та технологічний індустріальний парк. І це вимагає розвитку сіл і територій, які знаходяться поруч. Перед Визирською громадою відкривається величезна перспектива. Звичайно зробити "рай на землі" неможливо. Але потрібно прагнути до того, щоб поліпшувалось життя людей: були дороги, газ, водопровід. І цивілізованого європейського села без каналізації бути не може. Сподіваюся, що незабаром до Визирської ОТГ приєднається і Сичавська громада. Тоді ми зможемо інвестувати кошти і створювати умови для того, щоб розвинути саму Сичавку і узбережжя.

с. Сичавка


  - Як Ви поясните той факт, що Визирська громада ще не працює на повну силу, а вже добре відома за межами Одеської області?

Це успішний приклад співпраці і розвитку сукупного інтересу. Адже бізнес зацікавлений у розвитку інфраструктури, щоб люди, які працюють на підприємствах, жили поруч в хороших умовах. Ми вкрай зацікавлені в тому, щоб сюди приїздило більше людей. Щороку в еквіваленті 500 тисяч доларів, крім податків, ми вкладаємо в розвиток сіл округа, де ми працюємо.


  - Ви нещодавно звітували перед жителями району: багато людей висловлювали Вам свою подяку за особисту допомогу і внесок в розвиток району.

Я вважаю, що тільки такий підхід правильний. Коли мій партнер Олексій Ставніцер, щоб не їздити з міста на роботу, взяв і першим переїхав сюди до села, він зрозумів ті проблеми, які тут є. Так з'явилася ідея допомогти побудувати школу, і ми її побудували. Потрібно дякувати колективу "ТІСа", тому що частиною прибутку ми завжди ділимося з населеними пунктами. Це не просто благодійність - це соціальний розвиток бізнесу. Ми щиро вважаємо, що вкладаючи ці кошти, ми сприяємо розвитку території і залучаємо людей, які можуть сюди переїхати. Ми конкуруємо з великими портами, які находяться у великих містах. А там порти будувала насамперед - держава. Тут же ми повинні створювати всю інфраструктуру самі. Така цілеспрямована робота веде до результату. Але найголовніше, що я б хотів зробити - потрібно розбудити людей! Люди повинні бути господарями на своїй території. А для того, щоб знати, що ці кошти будуть використані у корисному для жителів громади напрямку, була створена і зареєстрована громадська організація - "Команда розвитку". Вона буде контролювати прозоре та справедливе розподілення коштів, що поступають у вигляді податків  від підприємств, що працюють у громаді, поміж всіх сіл ОТГ. Також, молодь громади повинна розуміти, що тут є можливість гідного працевлаштування. Є, так звані, "соціальні ліфти": можна стати інженером, винахідником, фахівцем в галузі морського бізнесу. Або можливо стати  депутатом різного рівня і рости по політичній лінії, якщо є таке бажання. Це найважливіше питання: ми тут живемо, створюємо умови, допомагаємо. І в селі з'являється життя!

Визирська школаЛоготип Команди розвитку


  - Ви ініціатор створення громади, всі ідеї вже втілилися в життя?

Важливо створити умови, щоб прийшли гідні люди і їх вибрали гідно. Вони повинні розуміти, що вони - команда однодумців, яка готова рухатися за обраним планом соціально-економічного розвитку громади. Зі створенням інфраструктури транспортного вузла та розвитком на його території підприємств, я по-іншому бачу перспективи і знаю, що буде завтра і післязавтра. Коли можеш бачити реальні зміни навкруги, то відчуваєш, що впливаєш на життя! У 1988 році, я був в США. Там в маленьких містечках і селищах люди живуть гарним життям і навіть не знають - хто в них мер або губернатор. Якщо ми до цього прийдемо - це буде чудово. Людина не може жити вічно і повинна залишитися в пам'яті людей. І таких історичних прикладів в Одеському регіоні дуже багато: знаменитий міський голова Маразлі, генерал-губернатор Воронцов. До сих пір шанують їх пам'ять. Тому я вважаю, що людина повинна прагнути залишити свій слід. Такі люди-господарники були і на цій землі. Наприклад, Янчев Олександр Вікторович, він багато чого зробив у Першотравневому та Курісовому, Олексій Ставніцер, Пилип Бабалик та багато інших. Ось на таких людей потрібно рівнятися.

Янчев Олександр Вікторович - директор Першотравневої птахофабрикиСтавніцер Олексій Михайлович - засновник транспортного вузла ТІС (генеральний директор)Бабалик Пилип Ніконович - меценат, керівник сільгосппідприємств


  - Які екологічні проблеми цієї території вдалося вирішити за цей час?

Я багато часу доводив, що потрібно рятувати Тилігульський лиман. І зараз з його наповненням водою, я бачу, як все змінюється навкруги. Тепер, коли ти приїжджаєш у села: Кордон, Калинівка, Курісово чи у Любопіль - відразу бачиш, як лиман розливається і туди повертається життя! Можна рибні господарства відродити. Люди цього прагнуть. Так з'являється надія, що будуть зміни. Адже насправді, зміни повинні відбуватися не у Києві чи в Одесі, а тут - на місці. Європу потрібно будувати у собі, а ми весь час чекаємо на те, щоб нам цю Європу готову на блюдечку принесли.

Тилігульский лиман


  - Чи відчуваєте підтримку тих людей, хто стають Вашими однодумцями?

Я спостерігаю, як свідомість у людей змінюється. І ті люди, які прийшли у "Команду Розвитку" - вони щиро хочуть змін. Це означає, що та робота, яку я веду 3,5 роки, не пішла у пісок. І це головне. Тому що одна людина нічого не може зробити. Якщо ти людей не зможеш повести за собою - нічого не буде. Все як на війні: хтось повинен встати і повести людей в атаку. Хтось повинен зробити крок першим. І тоді підуть інші - так рятуються міста і країни. Дух у людини повинен бути, і цей дух потрібно передати. Для цього створюється команда, а бачити це - головне задоволення від моєї діяльності.


  - Ми відзначаємо чудове свято Воскресіння Христове, Ваші побажання?

Це велике релігійне свято, яке вселяє щороку в людину впевненість в завтрашньому дні. Нехай в кожному відроджується Ісус Христос. Коли це почуття є у людини, вона вірить у завтрашній день! А це найголовніше! Усім здоров'я, щастя, віри, надії та любові! 
Друк
Схожі новини:
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
У Визирській громаді вшанували пам’ять героїв-захисників (фото)12:00
11 кві
У Визирці відсвяткували 20-річчя дитячого садка «Пролісок» (фото)10:39
11 кві
Підприємці Визирської громади можуть взяти участь у вебінарному проєкті від «Дія.Бізнес»10:00
10 кві
У Любополі Визирської СТГ комунальники висаджують квіти (фото)12:00
09 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заходи до Всесвітнього дня здоров’я (фото)10:00
09 кві
У Визирській громаді підбили підсумки громадського обговорення щодо перейменування Першотравневого17:42
08 кві
У Визирській громаді почався набір у Школу Молодіжної ради14:43
08 кві
Тетяна Сливець: про роботу Любопільського СБК під час воєнного стану (відео)11:00
08 кві
У Першотравневому почалися громадські обговорення щодо перейменування двох вулиць10:00
08 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заняття з мінної безпеки для дітей (фото)13:00
05 кві
У Визирській громаді відзначили 80-ту річницю визволення від фашистських загарбників (фото)12:10
05 кві
TOP