Архів
Квітень 2024 (48)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Регіональний консультант Асоціації міст України Юрій Ямковой: "Децентралізація - це шлях оптимізації та ефективності"

Регіональний консультант Асоціації міст України Юрій Ямковой: "Децентралізація - це шлях оптимізації та ефективності"

Регіональний консультант Асоціації міст України Юрій Ямковой: "Децентралізація - це шлях оптимізації та ефективності"

  - Реформа децентралізації здійснюється вже четвертий рік. Ваші рекомендації тим населеним пунктам, які ще не визначилися з цього питання?

Головним принципом реформи децентралізації законодавець обрав добровільність. Тому тут поспішати неправильно. Важливо, щоб люди прийшли до зваженого рішення самостійно в цьому юридичному форматі. Важливо зважити всі "за" і "проти" та прийняти оптимальне рішення з ким із сусідів об'єднуватися.

  - Які передумови проведення реформи децентралізації?

На сьогодні адміністративно-територіальний устрій в нашій країні вже не відповідав тим соціально-економічним реаліям, які склалися. Вже зараз, завдяки тому, що багато громад об'єдналися, створені нові територіальні одиниці. Фактично громади вийшли на шлях оптимізації та ефективності. Безумовно, зараз слово за Верховною Радою, за законодавцем. Необхідний закон "Про територіальний устрій", необхідні доопрацювання і внесення змін до Конституції України щодо місцевого управління. Адже на вибори до місцевих рад у 2020 році необхідно виходити вже із розумінням того, як обирати ці органи місцевого самоврядування. Ми ж поки що перебуваємо в перехідному періоді.

Регіональний консультант Асоціації міст України Юрій Ямковий: "Децентралізація - це шлях оптимізації та ефективності".  - Які ініціативи є від Асоціації міст України в цьому напрямку?

Асоціація міст України наполягає на цих важливих і необхідних змінах. Крім Закону "Про адміністративно-територіальний устрій", безумовно, необхідний новий закон "Про службу в органах місцевого самоврядування". Закон, який діє зараз - це вже архаїзм. У ньому багато позицій взагалі не працюють. Потрібен новий закон, який би дав можливість успішним громадам встановлювати оплату праці своїм співробітникам на рівні успішності громади. Погодьтеся, що в потужній громаді з серйозними доходами й бюджетом, керівники перебувають практично в цілодобовому режимі роботи.

Регіональний консультант Асоціації міст України Юрій Ямковий: "Децентралізація - це шлях оптимізації та ефективності".Регіональний консультант Асоціації міст України Юрій Ямковий: "Децентралізація - це шлях оптимізації та ефективності".  - В Одеському регіоні є такі успішні громади?

Так! Це Балта, Біляївка, Визирка. Можна назвати Березівку і Любашівку. Вони всі нещодавно сформували об'єднані громади і там реально збільшилися бюджети. Але співробітники місцевого самоврядування отримують фіксований оклад при навантаженні, збільшеному в рази. Ця "зрівнялівка" повинна бути на законодавчому рівні припинена. Люди, які гідно працюють, повинні отримувати відповідну заробітну плату. Асоціація міст України принципово наполягає на цих законах. Більш того - вони готові та проаналізовані експертами. Ці законопроекти, на наш погляд, цілком відповідають всім сьогоднішнім реаліям і викликам. Але Верховна Рада поки не поспішає з їх прийняттям.

Регіональний консультант Асоціації міст України Юрій Ямковий: "Децентралізація - це шлях оптимізації та ефективності".  - Як побудовано взаємодію з цього питання у Верховній Раді України? Хто є провідником таких ініціатив?

Народний депутат Оксана Продан представляє Асоціацію міст України у Верховній Раді VIII скликання. Вона є лобістом місцевого самоврядування, присутня на розгляді всіх законопроектів, що стосуються місцевого самоврядування. Крім цього, в Кабінеті Міністрів є постійний представник Асоціації міст. Його завдання - контроль за прийняттям нормативної бази, пов'язаної з місцевим самоврядуванням. Він може заперечувати та наполягати на необхідності узгодження даного документа з Асоціацією міст України, згідно з установленим порядком. В такому випадку, ми, як Одеське відділення Асоціації, отримуємо проект документа для вивчення. Аналіз і зауваження готуємо спільно з усіма нашими членами, а це - всі районні центри Одеського регіону. Тільки так документ приймається Асоціацією. За останні п'ять років - це вже встановлена практика.
Друк
Керівник проєкту USAID «Говерла» завітав до Визирської громади (фото)12:00
25 кві
Співробітники Визирського ЦПМСД провели у Першотравневому ліцеї освітній захід щодо вакцинації (відео)10:00
25 кві
На Тилігулі зацвів червонокнижний Тюльпан Шренка (фото)11:19
24 кві
У Першотравневому ліцеї провели просвітницький захід щодо вакцинації (фото)08:56
24 кві
Як працює Визирська сільрада в умовах воєнного стану (відео)12:00
23 кві
На ТІС з’явилися нові вакансії прибиральників10:55
23 кві
У Визирській громаді облаштували просторе укриття в одній із гімназій (відео)09:08
23 кві
У Визирській громаді підтримують місцевих жителів та переселенців під час війни (фото)14:00
22 кві
23 квітня у Визирській громаді оголошено Днем жалоби13:21
22 кві
Як у Визирській громаді реалізується проєкт USAID «ГОВЕРЛА» (відео)12:00
22 кві
У одній з гімназій Визирської СТГ побудували сучасне укриття (фото)10:00
22 кві
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
TOP