Архів
Квітень 2024 (44)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Тетяна Казак: "Нам необхідно розробити програму щодо забезпечення житлом молодих вчителів"

Тетяна Казак: "Нам необхідно розробити програму щодо забезпечення житлом молодих вчителів"

Тетяна Казак: "Нам необхідно розробити програму щодо забезпечення житлом молодих вчителів"

  - Що змінилося в цьому році для Першотравневого НВК?

Найперше, що змінилося - ми створили свою громаду і вже переходимо з районного відділу освіти до відділу освіти громади. Я думаю, що розвиток шкіл не зупинятиметься, триватиме так, як це було в районі. На сьогодні дуже велику увагу приділяв нам районний відділ освіти та адміністрація Лиманського району. Я думаю, що так буде надалі й в громаді, ну, і краще фінансування. Адже ми знаємо, що наша громада одна з заможних, тому фінансування буде кращим. Це все ми вже плануємо, і зрозуміло, що відразу в такий короткий термін ми це все зробити не зможемо. По-перше, до 2020 року немає ще такого фінансування нашої громади, а вже у 20-му році ми встановимо бюджет нашої громади, і всі ці болючі питання по всіх навчальних закладах, а вони є майже в кожній установі, будуть вирішуватися.

Тетяна Казак: "Нам необхідно розробити програму щодо забезпечення житлом молодих вчителів".  - Першотравнева школа - найбільша, вона опорна, що це значить?

Так, вона є найбільшою в районі й зараз - найбільшою в громаді. Опорна школа - це школа, яка буде розробляти нові освітні програми, брати участь у різних проєктах, як і всі школи, але вона буде опорою для учнів, наприклад, шкіл Визирки та Любополя. Учні десятих класів можуть приїжджати до нас, поступати в десятий клас, і ми плануємо зробити профільне навчання. Ті учні, які вчаться на високому та достатньому рівні, можуть вступати до вищих навчальних закладів, здобувати професію вже вищої акредитації, а учні, які володіють низьким рівнем знань, можуть отримувати професію, які на сьогодні дуже потрібні нашому району, нашій громаді та державі. Кожен директор школи знає, які є проблеми в їхньому навчальному закладі, і ці проблеми потрібно вирішувати разом. Не можна все віддавати першотравневій школі, а не давати, наприклад, Визирській або Любопільській. Ні, потрібно, щоб усі школи вийшли на один рівень, щоб в них було затишно, щоб діти отримували якісну освіту, попри те, що наша школа буде опорною. Всі діти мають право на якісну освіту, тому і розподіл коштів необхідно робити чесно, доцільно і всі запити керівників шкіл повинні підтримуватися і виконуватися.

Тетяна Казак: "Нам необхідно розробити програму щодо забезпечення житлом молодих вчителів".  - Громада зараз формує свій адміністративний штат. Як Ви відчуваєте, керівництво громади питанням освіти приділятиме увагу? Це є пріоритетним напрямком?

Я вважаю, що освіта - це найперший етап, де потрібно приділяти дуже велику увагу, тому що ми виховуємо наше майбутнє, нам потрібні патріоти нашої держави, нам необхідні досвідченні фахівці, які вміють працювати й розвиватися в нашій державі. Я думаю, що керівництво буде приділяти велику увагу освіті. І ми це відчуваємо: ми отримали меблі в кабінети фізики, хімії, біології, які отримали трохи раніше, замовили столи для комп'ютерів в комп'ютерні класи, і потихеньку матеріально-технічна база поповнюється. Це говорить про те, що ще фінансування немає, а допомога вже доходить до нас.

Тетяна Казак: "Нам необхідно розробити програму щодо забезпечення житлом молодих вчителів".  - Структура освіти змінилася з появою громади. Раніше підпорядкування було в Лиманському районі, а зараз?

Зараз буде формуватися відділ освіти в громаді. Будуть свій начальник відділу освіти, методисти, бухгалтери, інженери. Всі вони будуть виконувати функції, які виконували в районному відділі освіти. Відділ освіти громади запрацює в повну силу вже, коли буде підписано штатний розклад.

Тетяна Казак: "Нам необхідно розробити програму щодо забезпечення житлом молодих вчителів".  - Що це дасть для освіти?

Відділ освіти повинен бути обов'язково, тому що повинен бути орган, що контролює. Який повинен надавати методичну та фінансову допомогу і стежити за виконанням тих чи інших завдань. Зараз у нас в громаді поки що три школи й два дитсадки. Наскільки нам відомо, коштів буде більше і буде більше виділятися на ці школи. В районі у нас було 37 шкіл, виділялися кошти на всі школи, зрозуміло, що об'єкт фінансування дуже великий. Тут менше, ми будемо більше отримувати, зрозуміло, що буде більше поповнюватися матеріально-технічна база. Будуть великі заохочення для вчителів, премії. У районі також були заохочення, але там багато вчителів було, а тут вже менше, а коштів - більше, тому фінансування буде краще.

Тетяна Казак: "Нам необхідно розробити програму щодо забезпечення житлом молодих вчителів".  - У зв'язку з цим, які у Вас мрії як у директора школи, який працює 35 років і бачив багато на своєму професійному віці?

Знаєте, найперше, що мене цікавить як директора школи - це кадри. Це підготовка кадрів, і щоб вони залишалися працювати в нашому закладі не три роки, а більше. Для цього нам необхідно розробити програму щодо забезпечення житлом молодих вчителів, ну, і зрозуміло, гідну заробітну плату. На сьогодні не кожен молодий вчитель, який закінчив навчальний заклад, може працювати на зарплату в чотири тисячі гривень, маючи дуже великі проблеми щодо підготовки - на це потрібен час, сьогоднішнє спілкування з дітьми й батьками, не всі витримують. На превеликий жаль в цьому році нас покинули три молодих фахівці, вони знайшли собі іншу роботу в іншій сфері, бо їх не задовольнила заробітна плата і немає житла. Ми плануємо розробити таку програму, щоб навчити своїх фахівців, надати їм житло, і щоб вони багато років працювали в нашому навчальному закладі й в закладах нашої громади. Ми вже багато разів про це говорили і я ще раз хочу повторитися - діти повинні мати можливість вибирати спеціальність, починаючи з п'ятого класу. Нам необхідно розробити такі профілі навчання, щоб дітям було цікаво йти на ті заняття, де вони хочуть отримати знання, які їм будуть потрібні в майбутньому і вже в старших класах отримати спеціальність, спершу нижчої акредитації, а потім, якщо захочуть підвищити свій фаховий рівень, будуть вступати до вищих навчальних закладів.

Тетяна Казак: "Нам необхідно розробити програму щодо забезпечення житлом молодих вчителів".   - У це теж необхідно вкладати гроші, створювати базу.

Без матеріально-технічної бази неможливо ніяк. Підготовка кадрів, залучення кадрів з профтехучилищ. Нам потрібно з ними укласти договори. Теоретично, частину ми можемо давати у своєму навчальному закладі, а нам потрібно створити ще й матеріально-технічну базу при якій і практику вони змогли б проходити у нас. Також необхідно спілкуватися з іншими профтехучилищами, де вже є така база і на ній готувати наших молодих фахівців.

Тетяна Казак: "Нам необхідно розробити програму щодо забезпечення житлом молодих вчителів".  - Це знаходить відгук у батьків і дітей?

Так, вони підтримують цю ідею, тому що на сьогодні не у всіх батьків є можливість направити дитину, наприклад, в місто Одесу, винаймати квартиру або, щоб дитина їздила на навчання. Зрозуміло, що тут менше витрачається коштів на це, квартири не потрібно - дитина живе вдома і найголовніше - мама з татом бачать, чим дитина займається, адже не всі ризикують відпускати дитину в 14 років в таке велике місто. Найголовніше - працевлаштування, тому що у нас на території громади є підприємства, яким потрібні спеціальності, які ми й будемо надавати. І це не виключає того, що дитина, яка буде отримувати професійну освіту нижчої акредитації, може вступити до вищого навчального закладу і підвищити свій фаховий рівень. Цьому приділяється велика увага, з багатьма навчальними закладами у нас вже укладені договори, і вони підписані, де приїжджають викладачі, вони проводять з нашими дітьми профорієнтаційну роботу. Наприклад, університет Мечникова - у нас з факультетом фізики дуже тісні зв'язки, де іспити проводилися на базі нашої школи, за якими діти поступали й вже йшли до цього ВНЗ.

  - Повернемося до справ громади. Чи є спілкування вже зараз і розробка спільних планів зі школами громади?

Я думаю, що у нас начальник відділу освіти буде проводити перше засідання, де я буду мати змогу поділитися своїми напрацюваннями, якщо мої колеги підтримають, ми будемо тісно співпрацювати за цими проєктами.

Тетяна Казак: "Нам необхідно розробити програму щодо забезпечення житлом молодих вчителів".  - Які найближчі плани?

Перш за все необхідно зробити те, про що я говорила - ремонти в спортивних залах, тому що через кілька місяців дітям потрібно повертатися з вулиці, де проводять заняття з фізичного виховання, в спортивні зали, вони повинні бути відремонтовані. Ще в нас шкільна їдальня, також ми плануємо її найближчим часом відремонтувати. Відносно методичної роботи - це продовжувати розробку навчальних програм, проєктів, які ми намітили й втілювати їх в життя. Відносно організації справ у громаді, ми плануємо робити засідання комісії з питань освіти, розповідати про свої програми та ділитися досвідом з нашими колегами з Визирської та Любопільської шкіл.

Тетяна Казак: "Нам необхідно розробити програму щодо забезпечення житлом молодих вчителів".  - Вас обрали депутатом до Визирської громади, які у Вас обов'язки як у депутата?

Я голова комісії з питань освіти й в мої обов'язки входить робота з навчальними закладами, зрозуміло, що вдосконалити їх, поповнювати матеріально-технічну базу, допомагати директорам і вчителям, щоб вони з радістю приходили до своїх кабінетів та якісно викладали свій предмет, щоб дітям було цікаво. На сьогодні з одним підручником не попрацюєш з нашими дітьми, для цього необхідна матеріально-технічна база, щоб був інтернет, щоб вони могли проводити онлайн-заняття, щоб вони могли записувати й проводити дистанційне навчання, щоб звернути увагу на інклюзивне навчання. Питань дуже багато, і я гадаю, що ми їх будемо вирішувати найближчим часом і нам все вдасться.

  - Які Ваші побажання колегам, батькам, вчителям, дітям на початку навчального року?

Хочу побажати міцного здоров'я, витримки, терпіння, а учням хочу побажати, аби школа була для них другою домівкою, щоб вони із радістю сюди приходили й не хотіли звідси йти, щоб їм тут було весело, затишно і цікаво, та щоб вони отримували якісну освіту, а в майбутньому стали громадянами нашої великої незалежної держави.
Друк
Схожі новини:
Як працює Визирська сільрада в умовах воєнного стану (відео)12:00
23 кві
На ТІС з’явилися нові вакансії прибиральників10:55
23 кві
У Визирській громаді облаштували просторе укриття в одній із гімназій (відео)09:08
23 кві
У Визирській громаді підтримують місцевих жителів та переселенців під час війни (фото)14:00
22 кві
23 квітня у Визирській громаді оголошено Днем жалоби13:21
22 кві
Як у Визирській громаді реалізується проєкт USAID «ГОВЕРЛА» (відео)12:00
22 кві
У одній з гімназій Визирської СТГ побудували сучасне укриття (фото)10:00
22 кві
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
У Визирській громаді вшанували пам’ять героїв-захисників (фото)12:00
11 кві
У Визирці відсвяткували 20-річчя дитячого садка «Пролісок» (фото)10:39
11 кві
Підприємці Визирської громади можуть взяти участь у вебінарному проєкті від «Дія.Бізнес»10:00
10 кві
У Любополі Визирської СТГ комунальники висаджують квіти (фото)12:00
09 кві
TOP