Архів
Квітень 2024 (37)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Галина Лесько: "Як із зерна виростає колос, так і наша любов до своєї родини та Батьківщини проростає любов'ю до історії"

Галина Лесько: "Як із зерна виростає колос, так і наша любов до своєї родини та Батьківщини проростає любов'ю до історії"

Галина Лесько: "Як із зерна виростає колос, так і наша любов до своєї родини та Батьківщини проростає любов'ю до історії"

  - Як у Вас виникла зацікавленість до вивчення історії?Галина Лесько: "Як із зерна виростає колос, так і наша любов до своєї родини та Батьківщини проростає любов'ю до історії".

Моя зацікавленість до вивчення історії сформувалася в юнацькі роки, коли я ще сама була ученицею школи №3 в Березівці. Я цікавилася історією села, а потім міста Березівка. Наш клас був дуже активним: ми були читачами бібліотеки, зустрічалися зі свідками історичних подій в житті міста. Пізніше, коли я стала вчителем історії, виникла необхідність готувати до кожного уроку різні факти з історії рідного краю. З року в рік збирався матеріал, який використовувався під час уроків.

  - Що важливіше сьогодні - вивчати всесвітню історію або історію нашої держави, свого міста або села?

Українська історична наука стоїть на трьох китах: на всесвітній історії, історії України та історичному місцевому краєзнавстві. Як із зерна виростає колос, так і наша любов до своєї родини та Батьківщини проростає любов'ю до історії і необхідності її вивчати. Все це виходить на загальнолюдський рівень, оскільки всесвітня історія знайомить нас з персоналіями, які вплинули на розвиток всього сучасного суспільства. Інформаційне суспільство неможливо без вивчення минулого всього людства. Важливо знати про досягнення своєї країни й інших народів світу.

  - Які теми серед краєзнавчих Ваші улюблені?Галина Лесько: "Як із зерна виростає колос, так і наша любов до своєї родини та Батьківщини проростає любов'ю до історії".

Так склалося, що все почалося у мене в Першотравневому з вивчення історії нашого земляка - художника Миколи Кузнєцова, відомого як в Україні, так і далеко за її межами. Художня спадщина Миколи Кузнєцова фактично є загальносвітовою, тому що його картини є в музеях США, Франції, Сербії та інших країн. У Степанівці, біля Першотравневого, був маєток художника, його садиба, яка дісталася йому у спадок від батьків. До речі, походження його роду дуже цікаве: мати художника, Клавдія Гаврилівна, належить до козацького роду Леонтовича, представником якого є відомий композитор, автор "Щедрика".

Галина Лесько: "Як із зерна виростає колос, так і наша любов до своєї родини та Батьківщини проростає любов'ю до історії".Галина Лесько: "Як із зерна виростає колос, так і наша любов до своєї родини та Батьківщини проростає любов'ю до історії".

Микола Кузнєцов увічнив на полотнах своїх предків, а також історію рідного краю. Практично всі теми з кінця XIX - початку XX століття зображені в його роботах. Ми можемо побачити на картинах, які булибудинки людей, їх працю в полі, дозвілля. Кожна картина дає можливість познайомитися з якимось фактом історії цього краю.

  - Чи допомагають краєзнавчі дослідження дітям у вивченні історії?Галина Лесько: "Як із зерна виростає колос, так і наша любов до своєї родини та Батьківщини проростає любов'ю до історії".

Звичайно допомагають! Коли діти знайомляться з видатними історичними персоналіями краю, вони отримують чудовий зразок для наслідування. Старша дочка Миколи Кузнєцова, Марія Миколаївна Бенуа - відома актриса, танцівниця й співачка, мала чарівний голос. Вдалося знайти фонозапис тих часів - у неї була своя студія звукозапису в Парижі - та продемонструвати його на обласному семінарі. Ці люди були представниками творчої еліти. Коли Марія Миколаївна була ще маленькою дівчинкою, вона познайомилася з відомим композитором Петром Чайковським. Вже тоді вона вирішила, що стане актрисою. Але батьки вирішили по-своєму й віддали її в закритий пансіонат у Швейцарії, де вона освоїла основи багатьох наук і вивчила іноземні мови. Повернувшись на Батьківщину, вона стала провідною актрисою Маріїнського театру й отримувала там кращі ролі. Це приклад талановитої людини, яка реалізувала себе через творчість.

  - Учні беруть участь в цих дослідженнях?

Особливо популярними стали окремі акції по дослідженню історії Голодомору, Другої світової війни, коли діти самі спілкувалися зі свідками й учасниками тих подій і записували їхні спогади. Крім того, наші учні беруть участь в краєзнавчих конкурсах і дослідженнях. На Всеукраїнському етапі конкурсу-захисту наукових робіт Малої академії наук наші учні займали призові місця. Таким чином учні долучаються до досліджень і кропіткої роботи, що вимагає значних зусиль. Одна наша учениця так надихнулася вивченням історії рідного краю, що написала прекрасну поему, з якою перемогла на конкурсі юних поетів "Жива історія". Воїни-визволителі села Першотравневе свого часу стали нашими близькими друзями: ми розшукали їх, листувалися та запрошували ветеранів до нас, до Дня Перемоги, починаючи з 1988 року. Базою цієї діяльності став краєзнавчий музей, заснований у школі. Зібрані матеріали - документи, фотографії, особисті речі, які передали ветерани й наші односельці, зберігаються в ньому.

  - Чи є у Вас якісь рекомендації школярам з приводу їх підготовки до ЗНО?Галина Лесько: "Як із зерна виростає колос, так і наша любов до своєї родини та Батьківщини проростає любов'ю до історії".

Дитину до здачі ЗНО повинен готувати весь період навчання в школі. За короткий термін не можна вивчити матеріал з 6 по 11 класи: це величезний масив інформації, куди входить багато дат та історичних фактів. Це постійна й системна робота, яка вимагає праці. Навчаючись цілеспрямовано, випускник досягає успіхів. Деякі наші випускники показали високий рівень знань завдяки системному навчанню. Коли вони стали студентами вищих навчальних закладів, їм було під силу скласти іспити, користуючись знаннями, що вони отримали в нашій школі.

  - Які надії Ви пов'язуєте зі створенням Визирської об'єднаної громади, чи покращиться, на Вашу думку, ситуація в освітній сфері?

Об'єднання в громаду дуже важливе, оскільки забезпечує перспективи соціального та економічного розвитку краю, сфер освіти, медицини та культури. Є надія, що плани, які вибудовує наше керівництво, будуть реалізовані й життя нашої громади зміниться на краще. Ми вже зараз в Першотравневому відчуваємо турботу та підтримку нашого навчального закладу з боку керівництва. Все це вселяє надію й віру в краще. Я сподіваюся, учні нашої школи примножать у майбутньому традиції Першотравневого НВК, стануть гідною заміною нам і зроблять свій внесок в успішний розвиток нашої Визирської об'єднаної громади.

  Раніше ми писали про життя видатного художника Миколи Кузнєцова. Читайте також про відвідини маєтку митця школярами Першотравневого НВК.

Друк
Схожі новини:
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
У Визирській громаді вшанували пам’ять героїв-захисників (фото)12:00
11 кві
У Визирці відсвяткували 20-річчя дитячого садка «Пролісок» (фото)10:39
11 кві
Підприємці Визирської громади можуть взяти участь у вебінарному проєкті від «Дія.Бізнес»10:00
10 кві
У Любополі Визирської СТГ комунальники висаджують квіти (фото)12:00
09 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заходи до Всесвітнього дня здоров’я (фото)10:00
09 кві
У Визирській громаді підбили підсумки громадського обговорення щодо перейменування Першотравневого17:42
08 кві
У Визирській громаді почався набір у Школу Молодіжної ради14:43
08 кві
Тетяна Сливець: про роботу Любопільського СБК під час воєнного стану (відео)11:00
08 кві
У Першотравневому почалися громадські обговорення щодо перейменування двох вулиць10:00
08 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заняття з мінної безпеки для дітей (фото)13:00
05 кві
У Визирській громаді відзначили 80-ту річницю визволення від фашистських загарбників (фото)12:10
05 кві
TOP