Традиційно святу передує сорокаденний піст, який закінчується 6 січня, у святвечір. Господині готують до столу 12 страв - стільки апостолів брали участь в таємній вечері. Вечеря починається з появою на небі першої зірки - вона символізує народження Ісуса Христа. У святий вечір за столом збирається вся родина, а вечеря починається з молитви й запалювання свічки в пам'ять про душі предків. Перша страва - кутя - каша з ячменю, пшениці або рису, в яку додають сухофрукти, мак, горіхи, родзинки та мед. Блюдо потрібно запити узваром - компотом з сухофруктів. Згідно з традиціями, будинок прикрашають дідухом - сніп з жита, пшениці або вівса, який символізує землеробство й добробут в новому році. Увечері 6 січня розпочинається колядування: вбрана компанія ходить з великою шести або восьмикінцевою зіркою і в піснях та віршах прославляє народження Христа, бажаючи достатку й щастя кожному будинку. За спів колядників нагороджують частуваннями й монетами. За традицією, колядували тільки хлопці. Дівчата в цей час залишалися вдома і могли поворожити на судженого і долю. Вважається, що в цей час ворожіння найправдивіші. До наших днів зберігся звичай, коли діти несуть вечерю своїм дідусям та бабусям чи хрещеним батькам. Зранку 7 січня проводиться богослужіння в церкві: всього проводиться три служби: опівночі, на світанку і вдень. Прийнято вранці вітати людей фразою: "Христос народився!", І відповідати: "Славімо його!". У цей день закінчується піст, і на столі вже з'являються м'ясо, сало, молоко - в кутю додають вершки та масло. Різдво відкриває два тижні Святок, які тривають до Хрещення. У ці дні прийнято не тільки веселитися, але й прощати, виявляти милосердя.
Різдвяні побажання, згідно з повір'ями, є найсильнішими, і обов'язково збуваються. Редакція "Лиманської Агенції Новин" вітає всіх з Різдвом Христовим. Нехай це світле свято подарує вам віру в дива, зігріє теплом родинного затишку, а різдвяна казка допоможе здійснити всі заповітні бажання.
Фото з відкритих джерел.