Хобі — це те, чим ми так любимо займатися у свій вільний час і що приносить нам велике задоволення. А коли ми можемо поєднати приємне з корисним, це справжній подарунок! Розповіла про своє хобі й професійне зростання кухар їдальні ТІС Анна Гаркуша, для якої кулінарія стала професією.
Як Ви захопилися кулінарією? Адже не просто так пішли працювати в їдальню?
Анна Гаркуша, кухарка їдальні ТІСу
Я з дитинства любила займатися випічкою, особливо торти у мене відмінно виходили. У свій час навіть пекла їх на замовлення. Коли прийшла помічником кухаря в їдальню, готувала багато різних страв і вдосконалювала свою майстерність. Після року роботи помічником кухаря я пішла на підвищення і стала кухарем. Я остаточно зрозуміла, що кулінарія — це моє покликання, і вирішила отримати диплом кухаря. Зараз навчаюся заочно в Миколаєві, вже захистила третій розряд, попереду ще четвертий і п’ятий.
Де Ви берете нові рецепти для своїх страв?
Анна Гаркуша, кухарка їдальні ТІСу
З Інтернету. Я підписана на різні кулінарні групи в мережі, де завжди можна знайти нові рецепти. Заходжу туди періодично, особливо коли хочеться приготувати щось нове або коли потрібні нові рецепти для складання іспитів в ліцеї. Коли я готую, то заспокоююсь. Випічка — це моя любов. Від неї я відчуваю неймовірну насолоду. Кулінарія — творчий процес.
Яке Ваше найдивніше блюдо?
Анна Гаркуша, кухарка їдальні ТІСу
Напевно, блюдо, яке я приготувала на останній іспит в ліцеї — запечена тріска з синьою цибулею, болгарським перцем, помідорами та сиром. Вишукані страви готую в основному на свята, а у звичайному житті волію просту їжу.
Зараз дуже популярні різні кулінарні шоу, наприклад, «Майстер Шеф». Дивитесь такі передачі?
Хотіли б стати учасницею кулінарного шоу «Майстер Шеф»?
Кажуть, шлях до серця чоловіка лежить через шлунок. Ви згодні?
Якими якостями повинен володіти кулінар?
Назвіть три своїх найулюбленіших страви.
Анна Гаркуша, кухарка їдальні ТІСу
Я люблю кольорову капусту у всіх її проявах: в салаті, смажену в клярі. Ще з улюбленого: салат цезар і медовик.
Рецепт від Анни «Медовик з вишнею»
Тісто:
2 яйця,
3 ст. борошна,
1 ст. цукру,
3 ст. ложки меду,
1 ч. ложка соди,
1 ст. ложка оцту.
Крем:
500 г сметани,
20 г загущувача для сметани,
200 г цукру,
вишня без кісточок (свіжа або консервована).
Яйця збити з цукром і медом на паровій бані 10 хв. Додати 1 ст. борошна, 1 ч. ложку соди, перемішати. Додати ще 1 ст. борошна, 1 ст. ложку оцту, перемішати. Додати останній стакан муки.
Спекти коржі, перемастити їх кремом, між коржами покласти вишню. Прикрасити тертою крихтою.
За матеріалами газети «Наш Tis», № 9, вересень 2020 р.