Архів
Квітень 2024 (48)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Олег Кутателадзе: "Коли підприємство одночасно виконує й економічну, і соціальну функції - це успіх, заради якого варто жити"

Олег Кутателадзе: "Коли підприємство одночасно виконує й економічну, і соціальну функції - це успіх, заради якого варто жити"

Олег Кутателадзе: "Коли підприємство одночасно виконує й економічну, і соціальну функції - це успіх, заради якого варто жити"

  - Розкажіть, яких успіхів досягли у сфері виробництва?Олег Кутателадзе: "Коли підприємство одночасно виконує й економічну, і соціальну функції - це успіх, заради якого варто жити".

У нас у 2019 році був ювілей - 25 років з дня заснування "ТІС". Багато років тому ми з Олексієм Ставніцером прийшли на берег Малого Аджалицького лиману, де у нас виникла ідея створити підприємство з перевалки вантажів - "Трансінвестсервіс". За 25 років багато що змінилося: там, де раніше були болота, тепер побудовано великий комплекс - потужний транспортний вузол. В цьому році ми досягли результату з перевалки вантажів, якого ніколи ще не досягали українські порти - 33 мільйони тонн. Ми побудували потужну залізничну станцію, яка забезпечила такі можливості. За цей час сюди були інвестовані величезні гроші - понад 800 мільйонів доларів. І найголовніше - ми зібрали таку команду людей, яка стала справжнім двигуном цієї справи: вона народжує ідеї, проєктує, будує й експлуатує побудовані об'єкти. Нам вдалося, в рамках державно-приватного партнерства, провести тут масштабне днопоглиблення. Спочатку глибина тут була пів метра, що унеможливлювало підхід будь-яких суден. Витратили понад 40 мільйонів доларів на площі в 50 гектарів - це величезні гроші. Коли ми починали працювати, в бік порту рухалося всього 19 пар поїздів на весь порт "Південний", на всі підприємства, а сьогодні їх вже 56, завдяки успішно проведеним інвестиціям. Весь наш колектив можна привітати з тим, що він досяг сьогоднішнього успіху, адже такий результат залежить не тільки від тих, хто керує.

Олег Кутателадзе: "Коли підприємство одночасно виконує й економічну, і соціальну функції - це успіх, заради якого варто жити".

З графіку динаміки вантажообігу підприємства з 1997 року видно стабільний рух вгору. Що ще радує - паралельно розвитку підприємства тут створюються й умови для життя людей в окрузі. Коли підприємство одночасно виконує й економічну, і соціальну функції - це успіх, заради якого варто жити. Мій партнер Олексій Ставніцер, залишив велику добру пам'ять по собі. І це не просто пам'ятники у Визирці та на "ТІС", це - справа, яку кожен може побачити, яка працює на майбутнє всієї України.

   - Як проходить процес розвитку прилеглих територій в рамках Визирської громади?Олег Кутателадзе: "Коли підприємство одночасно виконує й економічну, і соціальну функції - це успіх, заради якого варто жити".

Коли ми сюди прийшли, Визирка була одним з найбідніших сіл Комінтернівського, а тепер Лиманського району. Це село розташоване поблизу Аджаликського лиману, де будувалися "Одеський припортовий завод" і порт "Південний", ця частина лиману і прилегла територія призначалися для майбутнього міста Южне, а села могли залишитися осторонь від порто-промислової зони. Ми з Олексієм Ставніцером домоглися того, щоб територія, на якій працює "ТІС" залишилася у Визирці. Ми намагалися зробити все, щоб розвинути Визирку: допомогли розробити генеральний план села, а сам Олексій Михайлович переїхав жити сюди, в село. Такий крок говорив багато про що, адже коли керівник великого підприємства сам живе в населеному пункті, де це підприємство працює, він бачить всі проблеми й труднощі, з якими стикаються місцеві жителі. Олексій з самого початку звернув увагу на проблеми зі школою, тому ми й прийняли рішення побудувати в Визирці нову школу і подарувати її селу, попри те, що ми й самі стикалися з безліччю труднощів, адже наше підприємство будувалося за приватні гроші. Тоді ми мріяли, що на цьому місці з'явиться місто Візир, ми потихеньку в цьому напрямку рухаємося і зараз. Ми продовжуємо реалізацію планів, які будували раніше спільно з Олексієм Ставніцером, якого, на жаль, сьогодні з нами вже немає.

Олег Кутателадзе: "Коли підприємство одночасно виконує й економічну, і соціальну функції - це успіх, заради якого варто жити".

Але справа його продовжується. Хотілося б, щоб люди на прилеглих територіях жили в гідних умовах і мали змогу працювати на підприємствах порто-промислової зони, щоб вони мали гідні умови праці й заробітну плату. Ця мета змусила нас звернути увагу і на села, які розташовані поруч. Ми платимо великі суми податків до місцевого бюджету, і хочемо, щоб ці гроші направлялися на розвиток сіл громади. У цьому сильний поштовх до розвитку дала сьогодні реформа децентралізації. Необхідно більше коштів залишати на місцях, де вони й заробляються. Це дасть можливість людям включитися в процеси управління життям своєї громади, змінюючи життя своє й своїх близьких на краще. Державне будівництво ж взагалі починається знизу, з місцевого самоврядування. Люди оцінюють ефективність своєї держави за тим, чи є у них в селі водогін, каналізація, дороги, школи, дитячі садки та й місця для відпочинку, звичайно.

Олег Кутателадзе: "Коли підприємство одночасно виконує й економічну, і соціальну функції - це успіх, заради якого варто жити".

Я почав роботу в обласній раді, щоб вирішити ряд завдань, серед яких впровадження на місцях реформи децентралізації, порятунок Тилігульського лиману, що опинився в дуже складному становищі. За останні п'ять років довелося виконати складну роботу, оскільки ми зіткнулися зі спротивом людей, в чию сферу особистих інтересів входив Тилігул. Проте нам вдалося "розбудити" людей - вони почали брати активну участь в житті своїх громад і місцевому самоврядуванні. Була створена Визирська громада, в яку об'єднуються вже сім сільрад. За показниками наповнюваності бюджету місцевими податками (прибутковим і земельним) індекс громади склав 5,33. Серед громад Одеської області це найвищий показник, наступною йде громада Южного, де цей показник дорівнює 2,48. З огляду на відносно невеликі територію і кількість населення, близько 11 тисяч осіб - індекс цей досить високий.

Олег Кутателадзе: "Коли підприємство одночасно виконує й економічну, і соціальну функції - це успіх, заради якого варто жити".

А за сукупністю показників ми ділимо в області перше місце з Шабською громадою. Я розраховую, що за десять років ми спільними зусиллями зуміємо Визирську громаду привести в нормальний стан - до формату справжнього європейського села, для чого необхідно навчитися активно наповнювати місцевий бюджет, складати план соціально-економічного розвитку, і навчати молоде покоління управлінню своєю громадою, своїм майбутнім. Нам у Визирській громаді зараз все необхідне доведеться робити самим: розвивати економічний блок в складі "ТІС" та інших підприємств порто-промислової зони, розширювати соціальний блок, створювати всю необхідну селам громади інфраструктуру. Цей процес може супроводжуватися великими труднощами, але в той самий час тут є й великі можливості для подальшого розвитку Визирської ОТГ.

  - Приєднання нових сіл сприяє розвитку всієї громади?Олег Кутателадзе: "Коли підприємство одночасно виконує й економічну, і соціальну функції - це успіх, заради якого варто жити".

Чим більше населення, тим краще: потрібно щоб навколо благополучної громади розвивалися й інші села. Економічний добробут залежить від безлічі факторів, серед них і наша здатність залучити підприємства та бізнес до участі в житті громади, що допоможе збільшити її економічні можливості. Чим більше підприємств, тим більше коштів в бюджеті громади. Будь-яке планування має мотивувати позитивні зміни в житті людей в цих селах. Наприклад, будівництво дороги на село Любопіль. Вже витрачено сім мільйонів, і ще сім заплановано витратити на її будівництво найближчим часом. Рухаючись наполегливо до мети, ми обов'язково досягнемо результату - це доводить досвід нашого підприємства "ТІС", адже коли ми тільки починали, там не було нічого, а зараз ми домоглися рекордного вантажообігу в 33 мільйони тонн. Разом з інститутом економіки й відділом народної освіти об'єднаної громади ми будемо проводити спеціальні заняття в школах громади та розповідати дітям, як формується місцевий бюджет і як його розмір впливає на зміни в житті кожного селянина. Я сподіваюся, що Молодіжна рада при Визирській сільраді, разом з представниками інституту економіки, допоможе виявляти тут здібних молодих людей, які підуть далі вчитися, і будуть повертатися в громаду, щоб керувати нею в майбутньому.

Олег Кутателадзе: "Коли підприємство одночасно виконує й економічну, і соціальну функції - це успіх, заради якого варто жити".

Щоб щось зробити, людина повинна цього захотіти, і поставити перед собою мету - такі мрії збуваються.

  За матеріалами "ТІС-ТВ"

Друк
Керівник проєкту USAID «Говерла» завітав до Визирської громади (фото)12:00
25 кві
Співробітники Визирського ЦПМСД провели у Першотравневому ліцеї освітній захід щодо вакцинації (відео)10:00
25 кві
На Тилігулі зацвів червонокнижний Тюльпан Шренка (фото)11:19
24 кві
У Першотравневому ліцеї провели просвітницький захід щодо вакцинації (фото)08:56
24 кві
Як працює Визирська сільрада в умовах воєнного стану (відео)12:00
23 кві
На ТІС з’явилися нові вакансії прибиральників10:55
23 кві
У Визирській громаді облаштували просторе укриття в одній із гімназій (відео)09:08
23 кві
У Визирській громаді підтримують місцевих жителів та переселенців під час війни (фото)14:00
22 кві
23 квітня у Визирській громаді оголошено Днем жалоби13:21
22 кві
Як у Визирській громаді реалізується проєкт USAID «ГОВЕРЛА» (відео)12:00
22 кві
У одній з гімназій Визирської СТГ побудували сучасне укриття (фото)10:00
22 кві
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
TOP