Всесвітньою організацією охорони здоров’я була розроблена система НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point - прим. ред.). Це перший міжнародний стандарт, на підставі якого можна впровадити та сертифікувати систему менеджменту безпеки харчової продукції.
Ланцюг контролю стосується не лише виробників сировини та готових харчових продуктів, а й транспортних та складських організацій, підприємств торгівлі та громадського харчування. Заклади освіти - одна з таких ланок контролю, розповіла на розширеній нараді освітян громади Тетяна Середа, методист відділу освіти, молоді та спорту Визирської сільської ради. За її словами постачальники харчових продуктів мають поетапно впроваджувати цю систему.
У систему контролю входить нагляд за належним утриманням робочих площ, обладнання, санітарними та гігієнічними умовами, станом здоров’я працівників. Всі ці та багато інших факторів потребують певної уваги зі сторони керівників закладів дошкільної та середньої шкільної освіти. Консультаційну допомогу з цього питання надали начальник відділу безпеки харчових продуктів та ветеринарної медицини Лиманського районного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Альона Топчинська та фельдшер санітарного відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Наталія Шевченко. Першотравневий НВК, як опорний заклад освіти громади, повинен повністю відповідати вимогам європейського стандарту, коментує Тетяна Карнаушенко, заступник директора з навчально-виховної роботи та відповідальна за харчування у Першотравневому НВК.
Вже у 2020 році саме на базі Першотравневого НВК після капітального ремонту харчоблоку планується апробація нового меню та принципу шведського столу. Якщо покращене меню отримає підтримку дітей та батьків, цей досвід буде поширено на інші заклади шкільної освіти Визирської громади.
Разом із впровадженням європейських стандартів освіти, харчування та безпеки життєдіяльності можна виростити і виховати гідних громадян, котрі розвиватимуть громаду.