Архів
Квітень 2024 (49)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Золоті розсипи педагогіки Миколая Палтишева (фото)

Золоті розсипи педагогіки Миколая Палтишева (фото)

Золоті розсипи педагогіки Миколая Палтишева (фото)

  Ім'я вчителя фізики Миколи Миколайовича Палтишева вже давно стало легендарним. Але він як і раніше простий у спілкуванні, із задоволенням зустрічається з педагогічними колективами одеських шкіл, для яких читає лекції про нові підходи в педагогіці.
"Інтелектуальний форум", який очолює Олексій Козаченко, прийняв рішення видати всі його 15 книг в п'яти томах і назвати їх "Повне зібрання творів М. М. Палтишева".

  Перша книга цього п'ятитомника вже вийшла. Книга починається з дивовижної передмови, в якому Палтишев, як завжди, неординарно висловлюється про своє життя. Ось як там написано:

Чому? Чому люблю спостерігати молодь? Чому одержую справжнє задоволення, коли бачу різних? Одні голосно сміються. І мені цікаво. Інші чимось захоплені в розмові. І мені цікаво. Треті задумливо-мрійливі. І мені в радість. Четверті незалежні, з зарозумілим поглядом "в простір" проходять повз. І я їх розумію. І мені цікаво!
Чому? Чому вже кожного я люблю? Чому кожному хочеться якось допомогти? Чому дійсно багатьом допомагаю? Чому "дорослі" мені не цікаві, і я їх боюся?
Чому "дорослі" - все на одну особу, і все однаково байдужі? Чому з дорослих я люблю Великих, з якими довелося спілкуватися? Може, тому, що вони досягли свого Величі, залишаючись дітьми або підлітками? ..
... Чому я вірю кожному своєму учневі? А їх як багато було! Чому я іноді дратуюся, дивлячись на деяких учнів? Може, тому що вони не вірять у свої таланти, і я кваплю час, щоб змусити їх здригнутися і повірити в себе? Чому мені і їм цікаво спілкуватися один з одним? Чому я такий закоханий? Може, причина в тому, що я ВЧИТЕЛЬ?

Микола Палтишев

  До першого тому увійшли три книги автора. Це "Педагогічна майстерність та шляхи його осягнення", "Педагогічний катехизис для молодого вчителя" і "Екклезіаст педагогіки. Проповідник педагогіки" - теж для молодого вчителя. Кожен том міститиме по 500 сторінок тексту.
У першій книзі "Педагогічна майстерність та шляхи його осягнення" Микола Палтишев описує основні правила роботи вчителя. Це і цілісна дидактична система навчання, яка включає цілі й завдання навчання, відбір змісту при навчанні, вибір форм, методів і засобів навчання, і прогнозований результат. Це і його авторська поетапна система навчання, за якої з 2004 року працюють всі вчителі України. Це й урочно-тематична залікова система навчання, і модульна система навчання. Тут же дуже цікава наукова стаття "Педагогічні технології", в якій вчителям пояснюється, в чому різниця між системами навчання та педагогічними технологіями.
  У двох книгах для молодих вчителів "Педагогічний катехизис для молодого вчителя" і "Екклезіаст педагогіки. Проповідник педагогіки" містяться справжні "золоті розсипи педагогіки Палтишева". Багато написано просто в цитатах, які будуть так корисні молодим вчителям.
Ось деякі з них:

  • Якщо немає покликання бути вчителем, то знайди іншу роботу. Чи не гризи ні себе, ні дітей. (Про це ти дізнаєшся через років п'ять після початку роботи).
  • Головний заробіток в школі - це не гроші, а на все життя задоволення від спілкування з дітьми.
  • Якщо ти вирішив йти працювати вчителем заради заробітку, то ти помилився. Тут великих грошей не заробиш. Головний заробіток в школі - це задоволення на все життя від спілкування з дітьми.
  • Головними твоїми вчителями є твої учні. Умій їх почути, вдивлявся в їх реакцію на твої дії, і ти зрозумієш свої помилки.
  • При навчанні завжди став себе на місце своїх учнів, і ти багато зміниш у своїх підходах до них. 
  • Не будь снобом, не будь категорично принциповим. Умій прощати помилки учням.
  • Навчися щиро хвалити учнів.

  Сьогодні говорять про те, що в школах часто стали виникати конфлікти між вчителями, учнями та їх батьками. Палтишев вважає, що винні самі вчителі. Кожен учитель повинен розуміти, що перед ним сидять діти нової формації, які володіють величезною інформацією з інтернету і з інших джерел знань. Ці діти мають свої особливості. По-перше, вони не визнають авторитету дорослих. По-друге, вони себе вважають найголовнішими у світі. По-третє, вони завжди знаходяться "на своїй хвилі" і рідко звертають увагу на зауваження вчителя. Вчетверте, вони часто безграмотні. По-п'яте, вони володіють даром дивовижної інтуїції. Вшосте, вони часто помічають нещирість вчителя або навіть брехню. І цього вони вчителю не прощають. У цих дітей розвинене кліпове мислення. Вчителю потрібно з цим змиритися і не сповільнювати своїми діями їх розвитку і дорослішання. Та й молоді батьки теж виросли як "діти індиго" і володіють тими ж особливостями. Тому вчителі повинні це знати й вміти знаходити спільну мову з новим поколінням учнів та їх батьками.

  Також в книгах даються поради, як облаштувати клас, щоб учням в ньому було комфортно. Наводяться приклади, як вчителю робити план уроку та інше.
  Третя книга "Екклезіаст педагогіки. Проповідник педагогіки" теж містить безліч корисних порад для молодих вчителів.

Слово, сказане учням вчителем, друкується в їх душі надовго. Як часто не зовсім коректне зауваження учневі ранить його на все життя! І, навпаки, як розквітає прямо у нас на очах той учень, якого ти, якби ненароком, похвалив. Вмійте побачити той момент, коли весь клас радіє вашим словам і діям!

Не шкодуйте добрих слів своїм вихованцям! Вмійте бути суворим, але справедливим, простим в спілкуванні, але все-таки дорослим. Вмійте чекати від учня, коли твій предмет стане для нього ясним і у нього прокинеться інтерес до нього і до тебе особисто, і він стане відданим тобі до кінця своїх і твоїх днів.
Умійте показати учням, що вони вами улюблені.

  29 лютого, о 11 годині в Будинку вчених в Одесі відбудеться святкова презентація цієї книги. На неї запрошуються представники всіх шкіл Одеси, вчені-педагоги, журналісти.

Автор: Ірина Бужина. Доктор педагогічних наук, професор Південноукраїнського національного державного університету ім. К. Д. Ушинського.

Друк
Схожі новини:
У Визирській громаді почала роботу Школа Молодіжної ради (фото)12:00
26 кві
Керівник проєкту USAID «Говерла» завітав до Визирської громади (фото)12:00
25 кві
Співробітники Визирського ЦПМСД провели у Першотравневому ліцеї освітній захід щодо вакцинації (відео)10:00
25 кві
На Тилігулі зацвів червонокнижний Тюльпан Шренка (фото)11:19
24 кві
У Першотравневому ліцеї провели просвітницький захід щодо вакцинації (фото)08:56
24 кві
Як працює Визирська сільрада в умовах воєнного стану (відео)12:00
23 кві
На ТІС з’явилися нові вакансії прибиральників10:55
23 кві
У Визирській громаді облаштували просторе укриття в одній із гімназій (відео)09:08
23 кві
У Визирській громаді підтримують місцевих жителів та переселенців під час війни (фото)14:00
22 кві
23 квітня у Визирській громаді оголошено Днем жалоби13:21
22 кві
Як у Визирській громаді реалізується проєкт USAID «ГОВЕРЛА» (відео)12:00
22 кві
У одній з гімназій Визирської СТГ побудували сучасне укриття (фото)10:00
22 кві
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
TOP