Архів
Квітень 2024 (49)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Творчість йде у світ, а душа залишається в родині

Творчість йде у світ, а душа залишається в родині

Творчість йде у світ, а душа залишається в родині

  Скульптору Віктору Станіцеру, напевно пощастило народитися в той час, коли держава давала гідну освіту талановитим людям. Тоді були державні замовлення на скульптурні композиції, пам'ятники, архітектурні малі форми та інші "прикрашення" скромного побуту соціалістичної епохи. І це хоч якась можливість митцю реалізувати себе. У вільний від роботи час скульптори та художники могли займатися творчістю та брати участь в різних виставках або тихо запрошувати тонких поціновувачів мистецтва у напівпідвальні майстерні для демонстрації свого справжнього бачення. У 1969 році Віктор Ставніцер закінчив Ленінградський державний інститут театру, музики та кінематографії за фахом сценографія.Олена Козьміна, засновник туристичного комплексу та артгалереї "Світлиця".

У роботі художника періоду СРСР було важливо після закінчення будь-якого навчального закладу отримувати замовлення від держави. Замовленнями від держави в той час були панно для оформлення великих залів, або конференц-територій, готелів. Віктор отримував такі замовлення. Гонорари від робіт, дозволяли в вільний час висловлювати в інших роботах свою особистість, - Олена Козьміна, засновниця туристичного комплексу та артгалереї "Світлиця".

  Олена Козьміна - вдова молодшого брата скульптора - Олексія Ставніцера. Вона розповідає, що матеріали для своїх робіт Віктор Ставніцер вибрав не найпростіші - дерево та бронза. Більша частина його скульптур виконана з дерева, особливо його ранні роботи періоду СРСР.

І ось в той період часу мені відомо з тих репродукцій, які ми ретельно зібрали, по тих фотографіях, що Віктор Михайлович готував роботи для музеїв Санкт-Петербурга та північної Росії. Ці роботи до сих пір там зберігаються та представляють творчість раннього Віктора Ставніцера, - Олена Козьміна, засновниця туристичного комплексу та артгалереї "Світлиця".

  Уже особисто познайомившись з Віктором Ставніцером, Олена Козьміна мимоволі стала співучасником творчого шляху скульптора, і цей отриманий досвід бачити, як народжуються твори мистецтва, залишив в її пам'яті дуже яскравий слід. Тоді Віктор Ставніцер готувався до участі у тематичній виставці у Санкт-Петербурзі.

Потрібно було підготувати будь-які роботи, полотна, скульптури на тему "Яблука". Для того щоб Віктор міг зробити скульптуру була знайдена велика рубанка, це пеньок платана, її знайшов мій син, привіз до дому Віктора й він почав рубати цю скульптуру. Ми зняли всі етапи творчості від ескізу до готової роботи. Вона була представлена на виставці та звичайно вона там прозвучала. Потім Віктор привіз її до нас у Визирку та подарував братові, Олексію Ставніцеру, - Олена Козьміна, засновниця туристичного комплексу та артгалереї "Світлиця".

  Зовсім нескладна, тепла, філософська скульптура "Яблуко" стала подією під час її обговорень на дружніх вечорах у будинку Ставніцерів, коли кожен гість мав можливість висловити своє бачення ідеї цієї скульптури, й це духовно наповнювало дружні збори, розповідає галеристка.

Для мене ця скульптура - деяке резюме зрілого майстра романтика-філософа. Це точка, точка осмислення дерева в його плоді. Яблуко життя - це всесвіт, якій має початок й нескінченність. Мені ця скульптура дорога як наша спільна історія, - Олена Козьміна, засновниця туристичного комплексу та артгалереї "Світлиця".

  Олексій Ставніцер збирав твори мистецтва й готовий був купувати у брата його скульптури. Але Віктор Ставніцер, як справжній художник, мріяв вивезти свої роботи у великі зали світових зібрань і це йому вдавалося. Оскільки його роботи знаходяться в приватних зібраннях Європи, Америки, це говорить про те, що скульптури майстра знайшли свого шанувальника, вони пройшли виставкові маршрути.

Ті роботи, які знаходяться у нашій родині, це приватне зібрання, це дари Віктора Ставніцера, дари братові, дари мені. Це ті роботи, які потрапили в руки цінителя, коли художнику важливіше розуміння та захоплення, ніж матеріальна винагорода. Енергія скульптури Віктора, вона відтворювала роздуми або заспокоєність автора. Мені радісно, що багато скульптур зобразили спокій та безтурботність, і той романтизм, що властивий всім братам Ставніцерам. Кожен з них залишив яскравий слід в житті, такі якості їх характеру прекрасно показують скульптури Віктора Ставніцера, - Олена Козьміна, засновниця туристичного комплексу та артгалереї "Світлиця".

  У Визирській галереї можна побачити значну колекцію робіт Віктора Ставніцера. Для невеликих скульптурних робіт з бронзи навіть створено спеціальний стелаж, він допомагає скульптурі усамітнитися, а глядачеві не змішувати відчуття від побаченого. І хазяйка "Світлиці" зараз готує авторську зустріч зі скульптором, для того щоб дізнатися про тонкощі та моменти його творчого шляху.

  Попередні проєкти галереї та "ТІС-ТВ" розповідали про іконопис, творчість художника жителя Визирки Євгена Цюрупи та власну колекцію авторської кераміки сім’ї Албул.

Авторка: Катерина Гончар.

Друк
Схожі новини:
У Визирській громаді почала роботу Школа Молодіжної ради (фото)12:00
26 кві
Керівник проєкту USAID «Говерла» завітав до Визирської громади (фото)12:00
25 кві
Співробітники Визирського ЦПМСД провели у Першотравневому ліцеї освітній захід щодо вакцинації (відео)10:00
25 кві
На Тилігулі зацвів червонокнижний Тюльпан Шренка (фото)11:19
24 кві
У Першотравневому ліцеї провели просвітницький захід щодо вакцинації (фото)08:56
24 кві
Як працює Визирська сільрада в умовах воєнного стану (відео)12:00
23 кві
На ТІС з’явилися нові вакансії прибиральників10:55
23 кві
У Визирській громаді облаштували просторе укриття в одній із гімназій (відео)09:08
23 кві
У Визирській громаді підтримують місцевих жителів та переселенців під час війни (фото)14:00
22 кві
23 квітня у Визирській громаді оголошено Днем жалоби13:21
22 кві
Як у Визирській громаді реалізується проєкт USAID «ГОВЕРЛА» (відео)12:00
22 кві
У одній з гімназій Визирської СТГ побудували сучасне укриття (фото)10:00
22 кві
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
TOP