Архів
Березень 2024 (44)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
Жовтень 2023 (29)
ЛАН » Головні події дня » Земельна реформа: що в фіналі та в чому профіт (частина друга)

Земельна реформа: що в фіналі та в чому профіт (частина друга)

Земельна реформа: що в фіналі та в чому профіт (частина друга)

  16 березня президент Володимир Зеленський у своєму екстреному зверненні наголосив, що не зважаючи на карантин через коронавірус, парламент має впровадити земельну реформу. 29 березня Володимир Зеленський закликав Раду невідкладно ухвалити два закони, необхідні для отримання Україною допомоги від міжнародних партнерів - про гарантії неповернення банків колишнім власникам та про запуск ринку землі. 31 березня Верховна Рада проголосувала за відкриття ринку землі. Законопроєкт підтримали 259 народних депутатів. Він вступить в дію з 1 липня 2021 р. На яких умовах, ми писали на початку травня.

  Проте, багато експертів кажуть, що взаємозалежність західних коштів та продажу вітчизняної землі трохи перебільшена, а також прогнозують купу негараздів через недопрацьований закон.

Чесно кажучи, я ніде, ні в яких "бріфах" не бачив, щоб питання землі входило в якийсь пакет. Особисто я не бачив ніде, щоб питання землі стояло, як якась умова отримання коштів Україною від Міжнародного валютного фонду, - Олег Немчінов, міністр Кабінету міністрів.

  Таке визнання Олег Немчінов дав в інтерв’ю інтернет-виданню "Главком". Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький також розповів "Главкому", що в ухваленні закону про продаж землі був насамперед зацікавлений уряд, бо це має забезпечити зростання ВВП України від 1% у перший рік до 3% на п’ятий рік реалізації. За словами урядовця, у Меморандумі МВФ, у першу чергу, йдеться про структурні реформи в Україні, які дуже потрібні нашій державі. А ось земельної реформи МВФ не вимагав, зазначив економіст.

  Він впевнений, що, всупереч багатьом прогнозам, через рік закон про ринок землі не скасують і не відтермінують на невизначений термін.

Якихось політичних ризиків, які б кардинально змінили ситуацію впродовж року, немає, бо ж у нас національних планових виборів за цей період не відбудеться, а місцеві вибори не впливають на політику національного масштабу. Так, є економічні негаразди, але вони не впливають на політику у цій сфері. Якби цей закон був ухвалений рік тому, перед парламентськими виборами, - тоді так, ризик був би, - Тарас Висоцький, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

  Нагадаємо, що у березні президент Володимир Зеленський в інтерв’ю Bloomberg зазначав, що продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом важливе для України не лише з точки зору отримання чергового траншу, а й для підтримки довіри міжнародних інвесторів.

  Аналітики погоджуються, що формально Україна виконала нібито вимогу МВФ щодо відкриття ринку землі, і тому український уряд зможе розраховувати на відновлення співпраці та гроші фонду. Це вважається, як "великий плюс" закону. Водночас, аналізуючи деталі, експерти із земельних питань не приховують свого розчарування, бо фактично Верховна Рада продовжила мораторій на продаж землі ще більше, ніж на рік, і створила умови для спекуляцій з землею.

Те, що юридичним особам заборонили купувати землю до 2024 року, призведе до того, що зараз фізособи будуть її скуповувати для когось. Інвестицій фермерам це не принесе, - Олег Нів'євський, експерт із земельних питань Київської школи економіки.

  На його думку, такі спекуляції приведуть до того, що, через обмежений попит на землю з боку юридичних осіб, найближчі чотири роки власники земельних паїв не зможуть продати свою землю за ринковою ціною і будуть змушені віддавати свої земельні ділянки зі значним дисконтом. Ефект від цього закону нульовий. Росту економіки не буде, коментує DW прикрі перспективи Олег Нів'євський.

  Аналітиків, з якими вдалося поспілкуватися DW, бентежить й те, що норма про відсоток концентрації землі "в одні руки" в межах області, району та однієї територіальної громади взагалі зникла з закону, а юридичних осіб та іноземців українські депутати усунули від можливості купити землю. Крім цього, експерти побоюються, що спекулятивні скупки сільгоспземлі з метою перепродажу можуть привести до того, що землю перестануть обробляти.

Ринок буде сірим, адже не всі, хто буде купувати, будуть займатися фермерством, а скоріше куплять на всякий випадок з метою перепродажу і будуть чекати збільшення ціни на неї, - Елліна Юрченко, експерт із земельних питань Українського клубу аграрного бізнесу.

  Неоднозначне ставлення до ухваленого закону продемонстрував і відомий в Україні інвестиційний банкір Сергій Фурса. На своїй сторінці в Facebook він зазначив, що тепер в Україні "піде в минуле порушення базових прав приватної власності, коли у людини власність начебто і є, але розпоряджатися нею не можна". Водночас прийнятий закон про ринок землі він називає "історією про втрачений шанс" України. За його словами, основний ефект від земельної реформи повинен був укладатися в прирості банківського кредитування, яке б привело до масштабного інвестування в агросектор. Але, на його переконання, українські агроолігархи через своїх лобістів у Верховній Раді вихолостили закон і земельну реформу.

Кого банки зможуть кредитувати тепер? Пули фізичних осіб, кожен по 100 гектарів? В результаті, якщо і будуть кредити, то мінімальні. Не кажучи вже про те, що заборона купувати землю іноземцям відсікає іноземні інвестиції, які нам начебто й потрібні, - Сергій Фурса, інвестиційний банкір.

  Він вважає, що прийнятий закон про відкриття ринку землі в Україні не можна назвати повноцінною реформою.

Друк
Валентина Харламбова: про роботу навчальних закладів Визирської громади під час війни (відео)09:00
29 бер
Визирська громада підписала меморандум про співробітництво з ГО «Центр політичних студій» (фото)11:54
28 бер
У Визирській громаді відбулося засідання депутатів сільради (відео)10:56
28 бер
У Визирці провели ярмарок вакансій (фото)10:00
28 бер
У Першотравневому комунальники висаджують молоді рослини (фото)09:47
27 бер
На вулиці Виноградній у Першотравневому встановили «лежачих поліцейських» (відео)08:53
27 бер
У Визирській громаді триває висадка молодих рослин (відео)09:57
26 бер
У селі Першотравневе встановили «лежачих поліцейських» (фото)08:47
26 бер
Визирський ліцей визнали опорним закладом освіти13:08
25 бер
У Любопільскому старостаті відбувся виїзний прийом першого заступника Визирського сільського голови10:00
25 бер
У Визирській громаді вшанували пам’ять воїна-героя Віталія Семибратова (фото)12:19
24 бер
У Визирському ліцеї діє учнівське самоврядування (фото)12:00
22 бер
У Визирському будинку культури відбудеться ярмарок вакансій11:00
22 бер
Комунальники Визирської СТГ відзначили професійне свято (відео)10:00
22 бер
Як працює учнівське самоврядування у Визирському ліцеї (відео)13:42
21 бер
У Визирській громаді відзначили День працівників ЖКГ (фото)11:51
21 бер
Як жителі Визирської СТГ можуть безкоштовно пройти курси водіїв (відео)10:54
21 бер
Жителі Визирської громади можуть безкоштовно пройти водійські курси (фото)12:00
20 бер
Працівники Визирського ЦНАПу поділилися результатами роботи за 2023 рік (відео)10:00
20 бер
У Першотравневому ліцеї провели тренінг з написання громадських проєктів для шкільних команд (фото)14:00
19 бер
Володимир Німчук: головне, що ми зберегли творчі колективи (відео)12:02
19 бер
У Визирському ЦНАПі підбили підсумки роботи за 2023 рік (фото)10:00
19 бер
На підприємстві «ТІС-Вугілля» є відкриті вакансії на посаду водіїв ковшових навантажувачів (відео)10:00
18 бер
У Визирському ЦНАПі відбувся виїзний прийом фахівця Пенсійного фонду (відео)13:00
15 бер
«ТІС-Вугілля» запрошує на роботу водіїв ковшових навантажувачів (фото)11:49
15 бер
TOP