Новорічний стіл цього року, в порівнянні з тогорічним, подешевшає, пише «AgroNews».
І, перш за все, це внаслідок того, що сьогодні на прилавках в достатку недорогих овочів — основних складових салатів і гарнірів. Втім, у здешевленні економісти бачать тривожні симптоми.
Приблизно така ж ситуація і з м’ясом — за рік воно сильно не дорожчало. За даними Національної асоціації виробників м’яса і м’ясопродуктів «Укрм’ясо», курятина навіть подешевшала. Свинина та баранина залишилися в тій же ціні, що і на початку року, підвищилися ціни на телятину, яловичину і ковбасні вироби.
Перед святами м’ясо може подорожчати через підвищений попит.
Зазначається, що вже сьогодні в середньому яловичину продають по 150-200 гривень за кілограм, свинину — в межах 150 гривень за кілограм. А ближче до свят, якщо буде попит, цінники можуть збільшитися як мінімум на 10%.
Риба і морепродукти, на думку Олега Пендзіна, не мають відчутно подорожчати до Нового року. Але для цього не має дорожчати долар. У чому не буде дефіциту, так це в оселедці, який беруть для традиційної «шуби» — його й багато, й ціна нормальна.
Він зазначив, що виникнуть проблеми з червоною ікрою, оскільки у двох найбільших світових регіонах промислу червоної ікри — в Росії та на Алясці — фіксується істотне зниження вилову лососевих, через що делікатес вже дорожчає в гурті. Якщо минулого року за кілограм просили близько 900 гривень, то зараз, за інформацією керівника інформаційного агентства з рибальства Олександра Савельєва, гуртові ціни ікри горбуші досягають 1,4 тисячі гривень. Минулого року середня баночка ікри обходилася у 250 гривень. Цього року, вважають експерти, баночки просто стануть менше.
Експерти не виключають і подорожчання імпортних фруктів, але теж, тільки в разі зростання курсу долара. Тому дешевих бананів на Новий рік в Україні можна не чекати.
Багато з того, що було на столах минулого року, в цьому не буде. Це стосується дорогих імпортних товарів — екзотичних фруктів, хамонів, салямі. Все буде вітчизняне, що дешевше. Та й алкоголь вже не нарозхват в магазинах. Українці переходять на спиртне власного виробництва — на самогон, наливки. А традиційне вітчизняне шампанське як коштувало в межах 100 гривень минулого року, так і в цьому буде коштувати, резюмують економісти.
Цьогоріч у багатьох не буде й перевантажених столів, прогнозують вони. Якщо раніше приготоване на Новий рік доїдали 4-5 січня, в цьому році банкет явно буде скромніше, вважають фахівці.