Архів
Квітень 2024 (35)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Володимир Киливник: «Меморандуми, які ми підписали, це путівник»

Володимир Киливник: «Меморандуми, які ми підписали, це путівник»

Володимир Киливник: «Меморандуми, які ми підписали, це путівник»

  Громади не можуть існувати кожна сама по собі, і розвивати території можна тільки спільними зусиллями. Про це — в діалозі з членом правління «Агенції місцевого розвитку Коблівської територіальної громади» Володимиром Киливником. 

  Агенція організована в березні 2017 року за правилами, які були розроблені Кабміном для регіонального розвитку. Ця організація має дуже великий ступінь свободи. Вона одночасно є громадською, але з правом господарської діяльності, і може претендувати на технічну допомогу, на отримання грантів. Тому в тому ж році нова структура уклала договір і отримала технічну допомогу від американської агенції розвитку з проєктування майбутнього Коблівської територіальної громади. Нині перспективи тут бачать ще ширше.

  Володимир Петрович, з ким із довколишніх громад у Вас складаються стосунки сьогодні? 

Володимир Киливник, член правління «Агенції місцевого розвитку Коблівської територіальної громади»
Візьмемо історичний момент, що наш керівник звернувся до Визирської громади, де в той час депутат Одеської облради Олег Кутателадзе формував громадську думку про те, що треба об'єднуватися. А ми в той момент отримали унікальну територію Анатолівки та, природно, як сусіди, ми повинні разом розвивати лиман. Перш за все, це екологічна складова. Але і та робота, яка ведеться по каналу, вимагає теж підтримки, тому що не тільки одна Одеська область повинна розвивати канал «Тилігульський лиман — Чорне море», то судноплавство, про які всі говорять. Сьогодні зроблено великий проєкт берегоукріплення. І чому не використовувати берегоукріплення та одночасно і марикультуру, чому ще не можна вітроагрегати під'єднати тощо. Світовий досвід сьогодні є, як використовувати акваторію. Крім землі, якої у нас 13 тисяч га, є ж і море, і 3 лимани, і це все має давати віддачу, але без сусідів ми ніяк не можемо. 

  Перейдемо до конкретних пропозицій, які можуть бути перспективи співпраці? 

Володимир Киливник, член правління «Агенції місцевого розвитку Коблівської територіальної громади»
Безумовно, це підтримка лиману, підтримка двох ландшафтних парків. Мені так здається, що ми давно сформулювали створення єдиного національного парку, тобто зараз актуально наведення порядку і грамотне його використання. Те судноплавство, про яке Олег Кутателадзе неодноразово говорив, — ми повинні закінчити канал. По річці Тилігул у нас є проблеми: 106 водосховищ. Тобто треба, об'єднавшись тут, ще впливати на сусідів вище по річці, щоб вона наповнювала лиман.

У нас з’явилися вітроагрегати, найбільша вітроелектростанція Європи. На нашій території при процесі будівництва вітроелектростанції належить побудувати 200 кілометрів доріг. А у громад завдання яке? В інфраструктуру входить будівництво доріг, якщо ми об'єднуємо ці зусилля, завдання можна вирішити ефективніше. 

Чому сьогодні лиман не може грамотно використовуватися, чому люди не можуть по лиману добиратися? Тому що треба побудувати причали та пірси, це все вимагає грамотного підходу. Другий момент, змусити великі підприємства вносити в розвиток свій вклад. Тут проходить аміакопровід, який працює на промисловий вузол, електрика проходить через лиман, через яку птиці вбиваються, чому ці великі підприємства сьогодні не повинні бути учасниками розвитку територій? Коли громади об'єднаються, вони їх запросять до співпраці. 

Я не торкаюся зараз складної медичної проблематики, треба подивитися, як буде розвиватися ця стратегія, мені важко сказати. 

По каналізації, наскільки обізнаний, — ми стежимо за ситуацією, — Визирська громада далі нас зробила крок. Вони, навіть, може, практично підходять, але ми готові поділитися своїм досвідом, тому що ми працюємо з Європою по створенню локальних очисних споруд. В Європі є хороші приклади будівництва очисних споруд. 

Ось в Доброславі буде будуватися пілотний проєкт по лікарні. Тобто не треба тягнути мережі, використовувати всі ось ці централізовані підходи. І сьогодні ми хотіли б там, де краще в Визирці, щось взяти собі. 

Ну і, звичайно, транспортну проблему ми повинні вирішити. І в питаннях екології ми однозначно повинні об'єднатися. 

Ось як приклад, з одеської сторони зайшов інвестор, який зумів у нас зайняти нішу VIP-клієнта. Це створило унікальні умови для існування ділового туризму. Ми вже проводимо конференції високого рівня на цій матеріальній базі сьогодні. Якщо ще опрацюємо, цей досвід стане цінним не лише для нас. І Сичавку-туристичну якось треба розвивати по сусідству. Адже так не може бути, щоб тут добре, а там — погано. Визирська громада десь повинна відпочивати. Така ж проблема в Березанському районі, сьогодні їм ніде відпочивати. При тому, що у нас берег, а громади не мають власних місць. Значить ми повинні домовитися з бізнесом або ж побудувати своє. Тому завдання — частіше зустрічатися. 

Договори, які вимагає уряд, як, наприклад, спеціальний договір 2014 року по міжмуніципальній співпраці, дуже складні. Кожен договір вимагає обговорення громадськості, виносу на сесію і не одну. Тому ті меморандуми, які подали ми, це сьогодні як би путівник. Головне — є бажання з одного і з іншого боку, є якісь конструктивні ідеї, є бачення способів їх реалізації.

Друк
Схожі новини:
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
У Визирській громаді вшанували пам’ять героїв-захисників (фото)12:00
11 кві
У Визирці відсвяткували 20-річчя дитячого садка «Пролісок» (фото)10:39
11 кві
Підприємці Визирської громади можуть взяти участь у вебінарному проєкті від «Дія.Бізнес»10:00
10 кві
У Любополі Визирської СТГ комунальники висаджують квіти (фото)12:00
09 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заходи до Всесвітнього дня здоров’я (фото)10:00
09 кві
У Визирській громаді підбили підсумки громадського обговорення щодо перейменування Першотравневого17:42
08 кві
У Визирській громаді почався набір у Школу Молодіжної ради14:43
08 кві
Тетяна Сливець: про роботу Любопільського СБК під час воєнного стану (відео)11:00
08 кві
У Першотравневому почалися громадські обговорення щодо перейменування двох вулиць10:00
08 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заняття з мінної безпеки для дітей (фото)13:00
05 кві
У Визирській громаді відзначили 80-ту річницю визволення від фашистських загарбників (фото)12:10
05 кві
У Визирській громаді відбувся освітній тренінг для молоді12:00
04 кві
Жителі Першотравневого можуть проголосувати за нову назву села (відео)10:00
04 кві
TOP