Архів
Квітень 2024 (48)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Ігор Гержик: потрібні спільні зусилля для збереження Тилігулу

Ігор Гержик: потрібні спільні зусилля для збереження Тилігулу

Ігор Гержик: потрібні спільні зусилля для збереження Тилігулу

  Всесвітнє святкування Дня довкілля почалося в 1972 році (відповідно до постанови Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй на відзначення відкриття Стокгольмської конференції по людському довкіллю). Його завдання — привернути увагу світової громадськості на проблеми навколишнього середовища.

  День довкілля проводиться в Україні щороку в третю суботу квітня. Він є кульмінацією багатьох заходів, спрямованих на позитивні екологічні зміни, популяризацію та охорону місцевих природних об’єктів, залучення громадян до озеленення, доброустрою населених пунктів та прилеглих до них територій, очищення водних джерел і багато чого іншого.

  Своєрідною перлиною півдня України та Визирської об’єднаної територіальної громади є значна частина регіонального ландшафтного парку «Тилігульський», де збереглися рідкісні за своєю красою природні ландшафти, унікальні умови для існування тварин і рослин.

  Про те, як проводиться робота з охорони та збереження загалом цієї заповідної території України, розповів начальник його науково-дослідного відділу Ігор Павлович Гержик.

  — Ігорю Павловичу, розкажіть, будь ласка, про екологічну важливість регіонального ландшафтного парку «Тилігульський» та природоохоронні заходи по його збереженню?

Ігор Гержик, начальник науково-дослідного відділу РЛП «Тилігульський».

Ігор Гержик, начальник науково-дослідного відділу РЛП «Тилігульський»

Ми, люди, завжди прагнемо брати від природи те, що, вважаємо, по праву належить нам — як найрозумнішим створінням на Землі. І, при цьому, часто-густо забуваємо оберігати, поповнювати природні резерви, тим самим не виявляємо турботу про той безцінний дар природи, який маємо передати майбутнім поколінням. Регіональний ландшафтний парк «Тилігульський» — це доволі цікаве місце як для науковців, так і просто любителів природи, оскільки, для прикладу, екосистема однойменного лиману є унікальною для тваринного та рослинного світу. А ще це водоймище має великі запаси цілющих сірководневих грязей. У водах лиману також водиться морська риба, адже він з’єднаний каналом з Чорним морем. Про РЛП «Тилігульський» і його головний природний об’єкт — лиман, можна було б ще багато розповідати чого цікавого.

  — Відомий в народі вислів говорить наступне: «Людина повинна побудувати дім, виростити сина та посадити дерево». Звичайно, для природи актуальним є останнє — посадити дерево. Особливо «зелені» друзі бажані для степової зони. Що можна сказати з цього приводу?

Ігор Гержик, начальник науково-дослідного відділу РЛП «Тилігульський»
Ліс — неоціненний скарб нашої планети. Зайве нагадувати про його значення, для навколишнього середовища. Лиманщина — унікальний куточок території Причорноморського краю, де природа вміло поєднала красу степу, синьооких водних акваторій Чорного моря та лиманів, рукотворних лісів та байраків. За офіційною інформацією, землі лісогосподарського призначення тут нараховують майже чотири з половиною тисячі гектарів. І подбали про «зелених» друзів наші земляки. Бо в умовах засушливого степу можуть народжуватися тільки рукотворні ліси.

Слід зауважити, що береги Тилігульського лиману, у своїй більшості, складаються зі степових ділянок. Вони в багатьох місцях круто обриваються до води і щороку могли б великими пластами обвалюватися під дією ерозійних процесів. Однак, висаджені лісівниками дерева, утримують ґрунти від сповзання в лиман. І вже нинішнє підростаюче покоління, беручи участь в щорічних акціях «Посади дерево» на узбережжі цієї водойми, в інших місцях, з роками зможе побачити результати своєї праці і пишатися нею.

  — На лимані браконьєрами нерідко ведеться незаконний вилов риби, на території парку фіксуються ряд інших природоохоронних правопорушень, які завдають йому помітної шкоди. Які заходи проводяться для попередження таких негативних фактів?

Ігор Гержик, начальник науково-дослідного відділу РЛП «Тилігульський»
В нинішньому та попередніх роках, з приводу виявлених правопорушень природоохоронного законодавства, інспекторами РЛП «Тилігульський» було складено на браконьєрів не один десяток протоколів. Ними також було вилучено чимало заборонених знарядь вилову риби, зафіксовані та припинені ряд інших зловживань на території парку. В процесі перевірок, крім застосування штрафних санкцій, з мешканцями прилиманських населених пунктів, дачних масивів і просто відпочивальниками працівниками парку постійно ведеться роз’яснювальна робота щодо поведінки на заповідних територіях. Проводяться також бесіди з керівниками старостинських округів щодо виявлених фактів незаконного викиду мешканцями сіл сміття на прибережні землі водоймища, в заліснені території парку. В місцевих освітніх закладах вони, зокрема, спрямовані на дбайливе ставлення шкільної молоді до навколишнього природного середовища, добровільне залучення юнаків та дівчат до прибирання прибережної зони лиману, решти території парку. Це невеличка частка із того обсягу заходів, які проводять на цій заповідній території. Лише за умови спільних зусиль можна зберегти один з найкрасивіших куточків нашого причорноморського краю, яким є РЛП «Тилігульський». День довкілля — гарний привід зібратися всім нам разом, щоб забезпечити чистіше, зеленіше і яскравіше навколишнє природне оточення для себе та майбутніх поколінь.

  Нагадаємо, Ігор Гержик розповів також про джерела своєї любові до природи та захоплення фотографією. 

Автор: Іван Рафальський.

  За матеріалами газети «Слава хлібороба» № 15 (9 868).

Друк
Керівник проєкту USAID «Говерла» завітав до Визирської громади (фото)12:00
25 кві
Співробітники Визирського ЦПМСД провели у Першотравневому ліцеї освітній захід щодо вакцинації (відео)10:00
25 кві
На Тилігулі зацвів червонокнижний Тюльпан Шренка (фото)11:19
24 кві
У Першотравневому ліцеї провели просвітницький захід щодо вакцинації (фото)08:56
24 кві
Як працює Визирська сільрада в умовах воєнного стану (відео)12:00
23 кві
На ТІС з’явилися нові вакансії прибиральників10:55
23 кві
У Визирській громаді облаштували просторе укриття в одній із гімназій (відео)09:08
23 кві
У Визирській громаді підтримують місцевих жителів та переселенців під час війни (фото)14:00
22 кві
23 квітня у Визирській громаді оголошено Днем жалоби13:21
22 кві
Як у Визирській громаді реалізується проєкт USAID «ГОВЕРЛА» (відео)12:00
22 кві
У одній з гімназій Визирської СТГ побудували сучасне укриття (фото)10:00
22 кві
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
TOP